Seara de joi, 1 octombrie, a fost o seară de neuitat pentru peste 1000 de arădeni, care au lăsat neplăcerea frigului deoparte și au pășit, unii chiar pentru prima dată, în Cetatea Aradului, pentru a vedea pusă în scenă opera „Tosca” de Giacomo Puccini, în deschiderea stagiunii 2015-2016 a Filarmonicii.

Un eveniment încununat cu succes, a cărei muzică a fost condusă de către maestrul dirijor Roberto Salvalaio din Italia, în timp ce pregătirea corului a fost asigurată de maestrul Robert Daniel Rădoiaș. Personajele operei au fost interpretate de către nume mari ale scenei muzicii clasice internaționale din Mongolia, Georgia și Italia, acompaniate de corul Filarmonicii de Stat Arad.

Dramatica poveste de dragoste pe care Puccini a adaptat-o în operă, după drama „La Tosca” de Victor Sardou, este structurată în 3 acte și este în limba italiană. Pentru ca publicul arădean să poată înțelege textul și acțiunea operei, organizatorii au găsit o soluție ingenioasă, adăugând subtitrare în limba română pe panoul video amplasat lângă scenă.

Opera a fost redată sublim atât de către cântăreți cât și de către orchestră, iar sonorizarea a fost impecabilă (exceptând un mic incident cu microfonul cântăreței mongoleze Erdenetuya Balgansuren, care însă s-a remediat repede). Singurul real dezavantaj a fost frigul. Un asemenea eveniment s-ar fi pretat unei zile de vară, când răcoarea serii este chiar o bucurie. Alți spectatori au fost inspirați și au venit pregătiți de acasă cu perne și unii chiar cu pături.

Numărul considerabil de arădeni care au răbdat frigul pentru a asista la acest spectacol ar trebui să ne pună totuși pe gânduri despre importanța Cetății Aradului în sufletul locuitorilor orașului – pentru ca evenimentul acesta să nu rămână un caz izolat. Conlucrarea dintre Filarmonica Arad și Ministerul Apărării Naționale a reușit să ne ofere o impresie despre potențialul cultural al Cetății Aradului și, cu mare nerăbdare, așteptăm evenimentele următoare!

(Sursă: Special Arad, 1 octombrie)

 

Mai jos puteți vedea înregistrarea întregului spectacol TOSCA, înregistrare realizată de Telviziunea Arad.