180 de ani de muzică
De la înființarea primului Conservator până la activitatea actuală a Filarmonicii, iată momentele care au definit parcursul bogat al muzicii în Arad.
Înființarea Conservatorului Arad
Se înființează Conservatorul din Arad, primul conservator de pe teritoriul României și al șaselea din Europa. Acesta atestă rolul extrem de important al muzicii în viața culturală a Aradului, la începutul secolului al XIX-lea.
Concertele lui Liszt
Franz Liszt concertează la Arad, în sala festivă a hotelului „Crucea Albă” („Ardealul”). Aradul este al treilea oraș din țară în care a concertat marele compozitor în cadrul ultimului său turneu, fiind primit cu fast de publicul arădean, acesta primind diploma de Cetățean de Onoare al Aradului în 10 noiembrie.
Johann Strauss la Arad
La doar un an după vizita lui Franz Liszt, Johann Strauss (fiul) concertează și el la Arad, tot în sala de festivități a hotelului „Crucea Albă”.
Concerte Brahms și Joachim
Concertează la Arad Johannes Brahms și Josef Joachim. Listei de muzicieni care au susținut concerte aici, de-a lungul timpului, i se alătură Béla Bartók, Traian Grozăvescu, Richard Strauss, Zoltan Kodaly și George Enescu.
Fondarea Societății Filarmonice Arad
Se fondează Societatea Filarmonică din Arad, instituție cu programe ambițioase de concerte simfonice și cor, definitorie pentru viața muzical-culturală a orașului vremii respective.
Construcția Palatului Cultural Arad
Se finalizează construcția clădirii Palatului Cultural din Arad, actual sediu al Filarmonicii Arad, proiect grandios al arhitectului arădean Ludovic Szántay.
Inaugurarea Palatului Cultural
Are loc inaugurarea festivă a Palatului Cultural, în sala principală a clădirii. Concertul simfonic a inclus lucrări semnate de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.
Recital de lieduri de Richard Strauss
La 23 martie 1921 va avea loc la Arad un memorabil recital de lieduri de Richard Strauss, susținut de marele compozitor, pe atunci dirijor al Operei din Viena si de baritonul Franz Steiner, solist al aceluiași teatru liric.
Concerte Béla Bartók
Legătura lui Béla Bartók cu România s-a dovedit a fi indestructibilă, probată fiind de numeroasele culegeri de folclor românesc alcătuite de el, însă relația sa directă cu publicului vremii s-a materializat prin fascinantele sale apariții ca pianist.
Pe scena Palatului Cultural din Arad a susținut primul recital în 9 octombrie 1924, onorându-i pe arădeni cu încă două evenimente de aceeași anvergură, în 25 februarie 1926 și 18 februarie 1927.
Enescu - Cetățean de Onoare al Aradului
George Enescu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului, în cadrul unei festivități susținute la Palatul Cultural. Marele maestru a fost iubit de publicul arădean, el concertând aici în repetate rânduri: în 8 și 9 decembrie 1922, 22 noiembrie 1923, 17 și 18 ianuarie 1927, 23 și 24 noiembrie 1929, 6 noiembrie 1931, 17 decembrie 1936, 11 octombrie 1937, 30 noiembrie 1938, 30 aprilie 1942, 30 martie 1943.
Înființarea Filarmonicii de Stat din Arad
Se constituie Filarmonica de Stat din Arad. În scurt timp, Orchestrei Simfonice i se alătură un Cor Academic și o formație de muzică populară. Din 1948, activitatea Filarmonicii este organizată în stagiuni de câte 10 luni.
Activitatea Filarmonicii Arad peste hotare
Încep reprezentațiile Orchestrei și ale Corului Filarmonicii Arad peste hotarele țării. Până în prezent, Filarmonica Arad a susținut concerte în țări precum Olanda, Polonia, Germania, Elveţia, Italia, Ungaria, Spania, Austria, SUA.