180 de ani de muzică

De la înființarea primului Conservator până la activitatea actuală a Filarmonicii, iată momentele care au definit parcursul bogat al muzicii în Arad.

1833

Înființarea Conservatorului Arad

Se înființează Conservatorul din Arad, primul conservator de pe teritoriul României și al șaselea din Europa. Acesta atestă rolul extrem de important al muzicii în viața culturală a Aradului, la începutul secolului al XIX-lea.

8 noiembrie 1846 Franz Liszt Arad

Concertele lui Liszt

Franz Liszt concertează la Arad, în sala festivă a hotelului „Crucea Albă” („Ardealul”). Aradul este al treilea oraș din țară în care a concertat marele compozitor în cadrul ultimului său turneu, fiind primit cu fast de publicul arădean, acesta primind diploma de Cetățean de Onoare al Aradului în 10 noiembrie.

1847 Johann Strauss la Arad

Johann Strauss la Arad

La doar un an după vizita lui Franz Liszt, Johann Strauss (fiul) concertează și el la Arad, tot în sala de festivități a hotelului „Crucea Albă”.

1879 Brahms si Joachim la Arad

Concerte Brahms și Joachim

Concertează la Arad Johannes Brahms și Josef Joachim. Listei de muzicieni care au susținut concerte aici, de-a lungul timpului, i se alătură Béla Bartók, Traian Grozăvescu, Richard Strauss, Zoltan Kodaly și George Enescu.

1890

Fondarea Societății Filarmonice Arad

Se fondează Societatea Filarmonică din Arad, instituție cu programe ambițioase de concerte simfonice și cor, definitorie pentru viața muzical-culturală a orașului vremii respective.

1913

Construcția Palatului Cultural Arad

Se finalizează construcția clădirii Palatului Cultural din Arad, actual sediu al Filarmonicii Arad, proiect grandios al arhitectului arădean Ludovic Szántay.

24 octombrie 1913 Inaugurarea Palatului Cultural

Inaugurarea Palatului Cultural

Are loc inaugurarea festivă a Palatului Cultural, în sala principală a clădirii. Concertul simfonic a inclus lucrări semnate de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.

6 noiembrie 1931 Enescu - Cetățean de Onoare al Aradului

Enescu - Cetățean de Onoare al Aradului

George Enescu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului, în cadrul unei festivități susținute la Palatul Cultural. Marele maestru a fost iubit de publicul arădean, el concertând aici în repetate rânduri: în 1923, 1927, 1931, 1936, 1937, 1938, 1942 și 1943.

1948

Înființarea Filarmonicii de Stat din Arad

Se constituie Filarmonica de Stat din Arad. În scurt timp, Orchestrei Simfonice i se alătură un Cor Academic și o formație de muzică populară. Din 1948, activitatea Filarmonicii este organizată în stagiuni de câte 10 luni.

1973

Activitatea Filarmonicii Arad peste hotare

Încep reprezentațiile Orchestrei și ale Corului Filarmonicii Arad peste hotarele țării. Până în prezent, Filarmonica Arad a susținut concerte în țări precum Olanda, Polonia, Germania, Elveţia, Italia, Ungaria, Spania, Austria, SUA.