„La Arad am fost de atâtea ori. Am avut aici concerte de folclor. Dar de data aceasta am o colaborare cu Filarmonica şi eu zic că-i dă bine pentru publicul arădean, care trebuie să se obişnuiască şi cu alte sonorităţi, cu alte abordări. Pe de altă parte şi artistul trebuie să experimenteze, adică să nu stea numai în «povestea lui»(…). Cei trei membrii ai grupului Trio Contraste sunt oameni extraordinari şi îmi place să colaborez cu ei. Şi după aceea am venit să cânt de drag, pentru că, dacă nu cânţi de drag, nu se alege nimic din muzica asta”, spunea Grigore Leşe reprezentanților instituției muzicale arădene, înainte de concertul susținut joi seara, în proaspăt renovata sală a Filarmonicii de Stat Arad.

Și ce concert a fost! Sub numele „Ecouri din bătrâni”, spectacolul oferit de Grigore Leșe, împreună cu „Trio Contraste” (Ion Bogdan Ştefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian şi Doru Roman – percuţie), orchestra și corul Filarmonicii a reușit să producă pe scenă un adevărat vârtej de sentimente, de la serenitate, visare, iubire, dor, jale, zbucium, furie… în fapt, chintesența unui popor care a trecut prin atâtea de-a lungul istoriei. Iar asemenea poporului din care ne tragem, nici muzicienii de pe scenă nu s-au temut să riște, să experimenteze, să creeze ceva unic. Mixtiunea dintre melodiile tradiţionale din zona Ţării Lăpuşului, pe care le cântă Leșe cu vocea lui inconfundabilă, gravă, încărcată de emoție, și compozițiile muzicale academice, deși aflate la poluri opuse, au reușit să fuzioneze și au creat un întreg de-a dreptul fascinant.

Un final în mare forță pentru cea de-a doua ediție a Festivalului „Iubiți Muzica Românească”, festival care sperăm noi că va deveni unul de tradiție la Arad.

Sursa: specialarad.ro