29.03.2018

Concert Simfonic
susținut în cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad 2018

Dirijor – PIERRE PICHLER, Austria

Solist – Prof. WENZEL FUCHS, Austria
Clarinetist solist al Filarmonicii din Berlin

 

Wolfgang Amadeus Mozart
Uvertura la opera Nunta lui Figaro K. 492
Concertul în la major pentru clarinet și orchestră K. 622

Ludwig van Beethoven
Simfonia a III-a Eroica

Portret – Pierre Pichle

Pierre Pichler este un dirijor și clarinetist vienez. Educația muzicală și-a  dobândit-o încă în primii ani, la vârsta de opt ani primind primele lecții de clarinet de la bunicul său. În același timp a început să studieze pianul la școala de muzică din orașul natal. La vârsta de 15 ani a început să studieze clarinetul cu prof. Peter Schmidl, la renumita Universitate de Muzică din Viena, unde a absolvit cu unanimitate de voturi (gradul  Magister Artium).

După studiile de clarinet a urmat mai multe cursuri de măiestrie în domeniul dirijatului, îndrumate de prof. Jorma Panula. La Universitatea de Muzică din Viena a asistat la clasa de dirijat a lui Yuji Yuasa și la aceea a prof. Uros Lajovic, discipoli ai legendarului Hans Swarowsky. Pierre Pichler a realizat numeroase turnee în Europa, Japonia, America de Nord  și America de Sud, alături de Filarmonica din Viena, sub bagheta renumiților dirijori Sir Simon Rattle, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Marris Jansons, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Pierre Boulez, Christian Thielemann, Giuseppe Sinopoli și Lorin Mazel. Pe lângă aparițiile sale ca solist și interpret de muzică de cameră, este invitat în mod regulat ca prim clarinetist al orchestrelor HR-Sinfonieorchester Frankfurt, Staatskapelle Dresda și Malaysian Philharmonic Orchestra. Pierre Pichler entuziasmează prin dubla sa postură de dirijor și solist al Concertului pentru clarinet de Wolfgang Amadeus Mozart, pe care îl prezintă alături de Wiener Mozart Orchester în celebra Goldener Musikvereinsaal din Viena.

Cele două Piese de concert (Konzertstücke) de Felix Mendelssohn Bartholdy, intepretate de Pierre Pichler și Peter Schmidl, au fost înregistrate pe CD-ul The Art of Clarinet, realizat de firma Naxos Digital Services.

Din 1999 până în 2002 Pierre Pichler a fost clarinetist al orchestrei Mozarteum din Salzburg, dirijată de Philippe Jordan. Pierre Pichler este un dirijor de muzică simfonică și de operă multilateral. Repertoriul său cuprinde clasicismul vienez, epoca romantică, creatia lui Johann Strauss, dar și muzică contemporană și partituri de operă. În ultimii ani, angajamentele sale ca dirijor au fost tot mai numeroase, apărând pe scene din Germania, Rusia, Japonia, Moldova, Serbia și România, la Filarmonica George Enescu și  Filarmonica Transilvania din Cluj Napoca, alături de soliști ai orchestrei Filarmonicii din Berlin.În stagiunea următoare este invitat să dirijeze concerte în Montreal și Quebec (Canada), Cehia, Germania și Japonia.

În octombrie 2016 a dirijat o nouă producție a operei Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, la Opera din Tirana. În ianuarie 2017 a dirijat concertul de gală organizat cu ocazia aniversării lui Mozart la Ständetheater din Praga, cu Orchestra Națională a Teatrului din Praga. În prezent este asistent al dirijorului Philippe Jordan (dirijorul principal al Wiener Symphoniker, al Operei Naționale din Paris și director artistic al Operei de Stat din Viena, începând din stagiunea 2020-2021).

Portret – Wenzel Fuchs

Wenzel Fuchs s-a născut la Innsbruck, Austria, unde a început să studieze clarinetul cu profesorul Walter Kefer la conservatorul local. Și-a continuat studiile cu profesorul Peter Schmidl la Universitatea de Muzică din Viena, obținând diploma cu unanimitate de voturi. I-au fost acordate  deopotrivă premii onorifice din partea Ministerului Știintei și Artei și a câștigat concursurile Jugend Musiziert. Pe parcursul anilor de studiu a colaborat în mod regulat cu toate orchestrele din Viena, inclusiv cu  orchestra Operei de Stat și cu Filarmonica din Viena. La vârsta de 19 ani a devenit clarinetist la Volksoper, iar cinci ani mai târziu va deține un post similar la Radio Sinfonie Orchester. Din anul 1993 este clarinetist solist al Filarmonicii din Berlin și predă la Karajan Akademie din cadrul Filarmonicii din Berlin. În perioada anilor 2008 – 2013 a fost profesor la Facultatea de muzică Hans Eisler. Este profesor invitat al Universității Geidai din Tokio (Japonia).

Începând din 2015 este profesor la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Pe lângă aceasta desfășoară o intensă activitate didactică, materializată în cursuri de măiestrie, pe care le îndrumă în Japonia, SUA și Europa. Apare în posturi solistice acompaniat de orchestre precum Filarmonica din Tokio, Orchestra Națională Chineză, Orchestra simfonică Coreeană,  Berliner Symphoniker și Berliner Philharmoniker.

A colaborat în domeniul cameral cu Yefim Bronfman, Emmanuel Pahud, Andras Schiff, Albrecht Mayer, Mitsuko Utchida, David Geringas ș.a.

Este membru al ”Berliner Philharmonische Bläsersolisten”, al ”Berliner Philharmonische Oktet” și al orchestrei de  cameră Viena-Berlin.