Elena Mîndru împreună cu invitaţii ei – Alex Simu (clarinet şi saxofon), Tuomas J. Turunen – (pian), Johnny Bota (contrabas) şi Anssi Tirkkonen (tobe), acompaniaţi de orchestra simfonică a Filarmonicii dirijată de Mihaela Cesa- Goje vă invită în seara de 17 Noiembrie 2016, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, dar şi Vineri, 18 Noiembrie 2016, la aceeaşi oră, în Sala Capitol din Timişoara, la un program special gândit pentru această nouă revenire a solistei în România, o reîntoarcere la spaţiul care o inspiră, care o regenerează şi care o determină să treacă de convenţii şi stereotipii.

Cu un background sonor al formulei mari simfonice, programul special ales şi alcătuit din titluri originale, încearcă să-i convingă pe cei mai clasici dintre auditori dar şi pe aceia care “respiră” jazz-ul că întâlnirea dintre genuri este compatibilă, împlinindu-i printr-o audiţie dinamică, surprinzătoare, impresionantă…

Jazzul simfonic, o nouă formulă de succes, care cucereşte pe rând scenele celor mai importante instituţii de concert ale României, se suprapune cu ultimul eveniment al Toamnei Muzicale, oferit într-o formă concentrată de bucurie şi împlinire sonoră…

Portret – Mihaela Cesa-Goje

Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea dirijat, la clasa profesorului Florentin Mihăescu.  De asemenea a absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul “Irene Burcher” pentru rezultate exceptionale.

În 2011 Mihaela Cesa-Goje a fost selectată dintre 160 de candidaţi pentru celebrul curs de măiestrie cu Bernard Haitink şi “Lucerne Festival String Orchestra”.

În Statele Unite a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman.

În 2011 devine Dudamel Fellow şi debutează la pupitrul orchestrei Los Angeles Philharmonic, unde a fost dirijor asistent al maeştrilor Leonard Slatkin, Gustavo Dudamel, John Williams, Semyon Bychkov. În 2010 a beneficiat de “Women Conductor Grant”, acordată de “League of American Orchestras. În 2009, ea a fost aleasă printre cei trei tineri dirijori români ce și-au făcut debutul la Ateneul Român la pupitrul orchestrei Teatrului Muzical Nae Leonard din Galaţi. Tot în 2009 este desemnată câştigătoarea programului: Taki Concordia Conducting Fellowship, ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra.

În România, Mihaela a susţinut concerte ca dirijor invitat al orchestrelor simfonice din Cluj Napoca, Arad, Oradea, Târgu Mureş, Galaţi, Satu Mare.

În prezent este lector la Academia de Muzică Gheorghe Dima, dirijor al corului de cameră Jubilate, alături de care a imprimat două CD-uri, repertoriul ansamblului fiind deopotrivă  a cappella sau  cu acompaniament  de orgă sau orchestră.

Din 2014 este invitată cu regularitate ca dirijor la Opera Naţională Română din Cluj Napoca. În stagiunea 2016-2017 va debuta la pupitrul Operei din Dallas-SUA  şi  la Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, alături de Elena Mîndru.

Portret – Elena Mîndru

Elena Mîndru este una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului românesc și european. Doctorand în cadrul departamentului de jazz al Academiei Sibelius din Helsinki, cântăreața de jazz este deținătoarea unui masterat în interpretare și compoziție de jazz obținut la Royal Academy of Music din Århus, Danemarca, în cadrul programului Nordic Master of Jazz, un program de parteneriat între RAMA, Royal College of Music Stockholm – Suedia și Sibelius Academy Helsinki – Finlanda. Elena Mîndru este absolventă a secției de compoziție din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj Napoca, la clasa profesorului Adrian Pop.

Solista a reprezentat Radio România Cultural la Euroradio Jazz Orchestra, la Praga, în Octombrie 2014, iar o lună mai târziu a fost artist rezident în New York al Arts Promotion Centre Finland (Taiteen edistämiskeskus). Tot în 2014 artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz, Evening in Romania, împreună cu cvintetul ei finlandez, după câștigarea competiției Young Nordic Jazz Comets Finland 2014.

În 2012 Elena Mîndru a câștigat premiului II și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, premii acordate de către un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones.

Cel mai recent proiect al său, Elena Mîndru Finnection, presupune alături de prezenţa ei vocală un cvartet de jazz acustic alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toții licențiați ai aceleiași Academii Sibelius. În luna Mai 2014, cvintetul a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finland, tinerii muzicieni apărând în showcase-ul nordic YNJC din Septembrie 2014, ca reprezentanți ai Finlandei. În Iunie 2015 grupul Elenei a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiției European Jazz Competition la Rotterdam, Olanda.

În luna Octombrie 2015 a fost coorganizator al International Jazz Voice Conference – Ediţia I, în Helsinki, primul eveniment de acest gen din lume. În prezent, deține postul de profesor de canto pop/jazz la Kainuun Musiikkiopisto din Kajaani, Finlanda.
Elena Mîndru are propria casă de discuri prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români. Are la activ trei discuri proprii publicate (Quartphonic 2016, Evening in Romania 2014, Romanian Christmas Stories 2012) și două discuri ale trupelor românești Bega Blues Band și Jazzybit.

Portret – Alex Simu

Născut în Bucureşti, Alex Simu a urmat o carieră internaţională, studiind şi obţinand diplome în muzică de jazz, la Conservatorul din Amsterdam şi la Manhattan School of Music din New York.

În anul 2008 i-a fost acordată o bursa EJO şi a fost câştigătorul concursului de jazz din cadrul North Sea Jazz Festival din Rotterdam. În anul 2009 a devenit membru al orchestrei europene de jazz, iar în anul următor a apărut pe discul de debut al ansamblului Arifa – Beyond Babylon, care a fost desemnat “cea mai buna realizare muzicală din 2010”.

Activ pe scena muzicală din 1999, Alex Simu a realizat turnee în 32 de ţări de pe cinci continente, alături de nume importante precum: Alvin Queen, Brian Lynch, Sjahin During, Benny Golson, Naseer Shamma, Ghalia Benali, Candy Dulfer, Peter Herbolzheimer, Jorge Reyes, Arto Tuncboyaciyan şi Fra Fra Sound.

Portret – Tuomas Juhani Turunen

Pianist şi compozitor finlandez, Tuomas Juhani Turunen şi-a început studiile în anul 2005, în cadrul departamentului de jazz al renumitei Academii Sibelius. Printre profesorii care l-au îndrumat au fost artişti precum Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard şi Seppo Kantonen. În ultimii ani Tuomas J. Turunen activează ca pianist în diverse formaţii, de la formule de duo până la big band-uri care au susţinut concerte atât în Finlanda cât şi în Europa. De asemenea, pianistul a compus şi orchestrat lucrări pentru big band sau ansambluri camerale de jazz (combo). Printre cele mai active proiecte ale sale sunt Tribute to Ella, Elena & The Rom Ensemble, Nina Mya, The Fifth Avenue şi The Finnish Airforce Big Band.

Portret – Johnny Bota

Timişoreanul Johnny Bota a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în anul 1980, la clasa de vioară. La aceeaşi academie a obţinut în anul 2008 diploma de Doctor în Muzică, cu teza Vioara în jazz-ul nou.

Johnny Bota şi-a început cariera artistică în grupul Experimental Quintet. Reîntors în Timişoara, în 1980 devine profesor de vioară la Liceul de Muzică Ion Vidu, iar în anul 1990, membru al Filarmonicii Banatul din Timişoara. În anul 1983, Bota fondează grupul Crepuscul. În acelaşi an, pune bazele trupei Bega Blues Band, împreună cu Béla Kamocsa. În 1984 devine basistul Quartetului Eugen Gondi.

În anul 2005 înfiinţează prima facultate de jazz şi pop din România, în cadrul Universităţii Tibiscus din Timişoara, căreia îi dă numele Richard Oschanitzky, în cinstea celui mai important compozitor de jazz român, născut în Timişoara.

Printre muzicienii celebri de jazz cu care a colaborat se numără Johnny Răducanu, Dan Mândrilă, Marius Popp, Eugen Gondi, Paul Weiner, István Gyárfás, Toots Thielemans, Manuel Rocheman, Csaba Deseő, Vukán György.

În anul 1991 Bota a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Jazz. A realizat şapte CD-uri şi un LP împreună cu trupa sa, Bega Blues Band şi a scris şi publicat patru cărţi cu tematică de jazz.

Portret – Anssi Tirkkonen

Născut în 1988, Anssi Tirkkonen este unul dintre cei mai proeminenţi percuţionisti ai Finlandei. Colaborează cu Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA şi cu ansamblul câştigător la Young Nordic Jazz Comets, ediţia din 2014, Elena Mîndru Rom Ensemble. În prezent îşi continuă studiile la prestigioasa Academie de Jazz Sibelius, cu Jukkis Uotila şi Teppo Mäkynen.