Roberto Salvalaio – Dirijor
Robert Daniel Rădoiaș – Dirijor cor academic
Nicolae Mihai Brânzeu – Regizor

Erdenetuya Balgansuren – Tosca
Michael Sheshaberidze – Cavaradossi
Paride Pandolfo – Scarpia
Octavian Vlaicu – Angelotti
Gelu Dobrea – Sacristanul
David Buzgău – Sciarrone/Temnicerul
Mirela Cusursuz – Păstorul

O deschidere inedită pentru stagiunea 2015-2016

Filarmonica Arad dă tonul unei stagiuni care se anunță a fi plină de surprize plăcute pentru publicul arădean, cu un eveniment inedit: punerea în scenă a renumitei opere Tosca într-o locație emblematică pentru orașul nostru – Cetatea Aradului.

Spectacolul de operă este rezultatul parteneriatului între Filarmonica de Stat și Ministerul Apărării Naționale – U.M. 01249, premiera arădeană a operei Tosca fiind dedicată Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

„Capodopera lui Puccini oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiția verdiană și verism prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico – tragice ale desfășurării teatrale. Într-o formă concentrată, ce zugrăvește puternic confruntarea de temperamente, piesa lui Sardou „orchestrată” de Puccini, după 115 ani de la premiera sa de la Roma, va fi prezentată arădenilor dincolo de scena teatrală, dar, totuși dedicată veteranilor din… teatrele de operații. Un eveniment ce se prefigurează a fi cu adevărat special, într-un cadru insolit, încărcat de istorie.” – dr. Alin Văcean, manager al  Filarmonicii de Stat Arad

„Propunem melomanilor – pentru prima dată în Cetatea Aradului – un act cultural de anvergură internațională, în deschiderea stagiunii, în anul în care Aradul intră oficial în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.”

Data de 1 octombrie 2015 devine astfel o dată de referinţă pentru instituţia de concerte, la reuşita căreia îşi aduc aportul orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaș, regia semnată Nicolae Mihai Brânzeu, o distribuţie internaţională riguros selectată – soprana Erdenetuya Balgansuren (Tosca), Michael Sheshaberidze (Cavaradossi), Paride Pandolfo (Scarpia), Octavian Vlaicu (Angelotti), Gelu Dobrea (Sacristanul), David Buzgău (Sciarrone/Temnicerul), Mirela Cusursuz (Păstorul) şi nu în ultimul rând concepţia dirijorală a maestrului venețian Roberto Salvalaio.

Scrisă pe un libret de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, inspirat de piesa lui Victor Sardou, Tosca a fost prezentată  la Teatro Costanzi din Roma, la 14 Ianuarie 1900, având parte de o distribuţie în care rolul principal feminin i-a revenit sopranei de origine română Hariclea Darclée. Muzica lui Puccini îmbracă la modul ideal intriga, iar de mai bine de un secol popularitatea partiturii este constant susţinută de succesul ei dramatic, de melodicitatea ei cu adevărat unică si de subtilitatea ei teatrală.

Intrare liberă

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45