SABIN  PĂUTZA

RECVIEM BAROC

Primă audiție absolută

 

Dirijor: Sabin Păutza

Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș

 

Evenimentul se va desfășura fără public și va fi transmis pe canalul TVARAD.

Sabin Păutza și-a dirijat în premieră la Arad, la 1 Decembrie 2018, Te Deum-ul, o lucrare vocal simfonică pe care a dedicat-o Filarmonicii, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Semnează acum un nou ópus de consistență, o Missa pro defunctis, concepută în tradiția seculară a partiturilor funebre de concert, pe care o intitulează Recviem baroc. Rămâne, așadar, în continuare în registrul muzicii sacre, încredințându-ne tot nouă, premiera ei.

Despre Recviemul baroc și muzica sacra a acestui timp, despre cea mai nouă dintre partiturile sale, ne vorbește cel care rămâne și acum aproape de noi, maestrul Sabin Păutza.

 

Muzica religioasă ocupă un rol important în creația mea de peste 55 de ani, cu toate că cele mai multe lucrări de acest gen au fost create în a doua jumătate a acestei perioade, știind că acest gen de muzică nu a fost deloc încurajat până prin anii ’90. În majoritatea lor, aceste creații, destinate vocilor soliste cu acompaniament sau ansamblurilor vocale complexe, a cappella sau cu acompaniament, au avut la bază texte în limba latină și doar în cazuri izolate s-au bazat pe texte în limba engleză sau română. Acest Recviem reprezintă cea mai recentă lucrare a mea de inspirație religioasă și după cum îi spune și numele se înscrie din punct de vedere stilistic într-o zonă ce aparține modelului baroc, fapt ce ar putea să pară ciudat și oarecum greu de explicat, după ce creațiile mele de început au fost riguros dodecafonice sau chiar stochastice.

Cele 12 secțiuni ale  acestui Recviem folosesc textul latin, așa cum îl găsim la majoritatea creatorilor clasici: 1. Introitus, 2. Offertory, 3. Sanctus, 4. Agnus Dei, 5. Interludium I, 6. Libera Me, 7. Rex Tremendae, 8. Lacrimosa, 9. Recordare, 10. Interludium II, 11. Dies Irae, 12. In Paradisum. Singurele elemente noi sunt cele două interludii instrumentale pe care le-am considerat necesare, pentru diversitatea expresiei, în dialog cu secțiunile corale, așa cum se dovedesc a fi și cele câteva momente încredințate soliștilor. Acest Recviem care se execută acum în primă audiție absolută, s-a vrut de la început a fi o lucrare de maximă accesibilitate, ce se înscrie firesc în seria lucrărilor mele din ultimii ani, destinate unui public larg și care se pot considera ca fiind și un modest omagiu adus marilor clasici ai barocului, pe care, parcă, îi prețuim din ce în ce mai mult.

Sabin Păutza

 

Recviemul baroc este partitura pe care o dăruim și noi, mai departe, în Săptămâna Mare, celor care ne vor privi și asculta…

Evenimentul se va desfășura fără public și va fi transmis pe canalul TVARAD, Joi, 29 Aprilie 2021, la ora 19.00.

 

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45