Joi 13 octombrie 2022 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor: Horváth József

Solist: Daniel Goiți

 

Program

Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră op.18;

Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia a V-a în mi minor op.64

 

Dacă vă decideți să aveți parte de o seară memorabilă de muzică clasică, vă propunem o întâlnire cu fenomenalul pianist Daniel Goiți și partitura Concertului în do minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, alături de  Simfonia a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski, în abordarea orchestrei simfonice și a dirijorului Horváth József, un eveniment programat în cea de a doua săptămână a stagiunii Filarmonicii,  joi 13 octombrie 2022, la ora 19.00!

Ne reîntoarcem la tematici de consistență și la ópusuri de tradiție,  Concertul nr. 2 pentru pian de Rahmaninov și Simfonia a V-a de Ceaikovski fiind partiturile care acoperă de această dată timpii de spectacol ai serii de la Palat,  reprezentând o zonă de excelență, în care performanța transcende confortabilul.

Într-un balans continuu de forță și intimitate, de spectacol pe clapele instrumentului sau simplu ingredient al partiturii, pianistica lui Rahmaninov solicită dexteritate și anduranță, sensibilitate și subtilitate, un întreg care nu poate decât să confirme unul dintre cele mai populare succese din lumea clasică, echilibrat în dinamica serii de vârfurile uneia dintre cele mai emoționante și seducătoare dintre simfoniile lui Ceaikovksi.

Subtile și eficiente, prin excelență cantabile  și ușor memorabile, cele două ópusuri  provoacă și în același timp implică emoțional, într-un mod  unic și seducător…

 

PORTRET JÓZSEF HORVÁTH

József Horváth s-a născut în 1975 la Cluj. În anul 1999 a absolvit secţia  de dirijat coral,  iar în 2001, secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursuri de măiestrie conduse de maeștrii Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur.

Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele  maeştrilor Claudio Abbado,  Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi George Pretre.

József Horváth  este dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naţionale Române din Cluj. Repertoriul său conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice. Ca dirijor invitat a condus orchestrele filarmonicilor din Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiesti, Satu-Mare, Sibiu, Timisoara, Târgu-Mureș, precum și  Orchestra   Naţională   Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera   Brașov,   Opera   Craiova,   Corul   Radio   din   Budapesta,  Opera Naţională din Budapesta,   Orchestra   Simfonică   din   Miskolc,   Orchestra   Simfonică   din   Szeged   şi   Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

A fost  iniţiatorul  şi Directorul  Artistic al  Festivalului Internaţional  Liszt 200, organizat la

Opera Maghiară din Cluj, în  anul 2011.

În anul 2009 a fost distins cu Trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din anul 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru realizarea premierelor de Samson și Dalila, Werther, Lacul Lebedelor și Nabucco, la cele două teatre de operă din Cluj.

 

PORTRET DANIEL GOIȚI

Cu o activitate concertistică de peste 35 de ani, însumând aproape 650 concerte și recitaluri, Daniel Goiți este considerat unul din cei mai importanți pianiști ai României. A studiat la Conservatorul de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Ninuca Oșanu -Pop, apoi în Berlin, la „Hochschule der Kunste” cu prof. Georg Sava.

În urma câștigării concursurilor internaționale „George Enescu” din București (1991) și „Artur Schnabel” din Berlin (1991), a fost deseori invitat să concerteze în săli importante din Germania, Franța, Italia, Anglia, Grecia, Austria, Ungaria, Israel, Norvegia, SUA, Japonia și Vietnam.

Din 1990 este profesor al catedrei de pian – orgă a Academiei Naționale  de Muzică „Gheorghe  Dima” Cluj- Napoca, unde activează cu rezultate deosebite și în prezent, ca profesor universitar și conducător al catedrei de pian.

A colaborat cu dirijori și instrumentiști de prestigiu, precum Horia Andreescu, Ilarion Ionescu Galați, Iosif Conta, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea,  Gheorghe Costin, Camil Marinescu, Tiberiu Soare, Roberto Abbado (Italia), Lawrence Foster (SUA), Jin Wang (China), Misha Katz (Franța), Kazushi Ono (Japonia), Cristina  Anghelescu (vioară), Diana Ligeti și Răzvan Suma (violoncel), cvartetul „Ad Libitum” și cvartetul „Transilvan”.

 

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45