Dirijor Pedro Negrescu
Solistă Tatiana Pocinoc

Program
Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura la opera Nunta lui Figaro K.492
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru pian şi orchestră nr. 24 în do minor K. 491
Franz Schubert – Simfonia a V-a în si bemol major D. 485

Un program muzical de inspirație vieneză – Mozart și Schubert

O reconfirmare a valorilor şi a geniului mozartian în spiritul Concertului în do minor pentru pian, K. 491 şi al uneia dintre cele mai pline de vitalitate uverturi de operă, aceea la Nunta lui Figaro K.492, justifică prima parte a programului simfonic al concertului din 15 septembrie 2016, de la ora 19.00 din Sala Cercului Militar.

O sincronizare de eforturi creatoare, un acelaşi an prolific, 1786, o capitală europeană a muzicii, Viena, şi aceeaşi scenă de la Burgtheater, pe care Mozart s-a străduit să o domine ca pianist virtuoz şi compozitor de operă, sunt punctele comune ale acestor senzaţionale partituri propuse de dirijorul Pedro Negrescu şi solista invitată a serii, pianista Tatiana Pocinoc.

Franz Schubert şi cea de-a V-a sa simfonie, în si bemol major, acoperă capitolul simfonic al programului, completând imaginea aceleiaşi Viene muzicale, încărcată de parfumul primelor decenii ale secolului romantic. Considerată drept cea mai reuşită dintre lucrările simfonice timpurii ale compozitorului, scrisă în 1816, la vârsta de 19 ani, Simfonia în si bemol major dezvăluie o compatibilitate perfectă cu idealurile mozartiene, mărturisind prin frumuseţea ei melodică, dar şi prin perfecţiunea formelor ei, aceiaşi simplitate, rigoare sau puritate.

Portret – Pedro Negrescu

Absolvent al clasei de Regie de Teatru Muzical al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 1995, licenţiat în muzică în 1996, Pedro Negrescu a absolvit în cadrul aceleiaşi universităţi secţiile de Pedagogie Muzicală şi Jazz. Studiile de masterat, doctoratul şi specializarea în dirijat orchestră le-a realizat deopotrivă sub egida Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Pedro Negrescu a „debutat dirijoral”, ca o predestinare, de la cea mai fragedă vârstă, la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde făcând parte din grupa specială de auz absolut, a câştigat cu consecvenţă concursul de solfegiu – dictat, ca premiu revenindu-i de fiecare dată bagheta şi dreptul de a dirija orchestra.

A început studiile de orchestră încă din gimnaziu, ca violoncelist la Liceul de artă “George Enescu” din Bucureşti, unde manifestând o adevărată pasiune pentru instrument, a susţinut concerte ca şef de partidă al ansamblului orchestral.

A urmat cursuri de orchestră la Händel Akademie – Karlsruhe (Germania) în 2000, 2001 şi 2003, atât la secţiunea instrumentală cât şi la cea de operă.

În anul 2008 a beneficiat de o bursă post – universitară în SUA, unde a fost asistent dirijor al Maestrului Larry Livingston şi a participat ca instrumentist, în Idellwild Festival Orchestra, alături de care a concertat în celebra Disney Hall.

A asistat de asemenea la repetiţiile orchestrelor Los Angeles Philharmonic, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra, iar la sfârşitul acestui stagiu i-a fost acordat un binemeritat Certificate of Highest Distinction.

Ca dirijor, Pedro Negrescu a susţinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Cluj, Timişoara, Arad, Oradea, Bacău, Botoşani şi Ploieşti, cu orchestra Teatrului Muzical “Nicolae Leonard” din Galaţi, aceea a Teatrului de Operetă din Kiev şi Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei – Chişinău.

Din anul 2000 se dedică în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi doctorat, avându-i ca profesori pe Petru Andriesei, Cristian Brâncuşi, Dumitru Goia. A studiat totodatăcu maeştrii Petru Oschanitzky, Sabin Păutza, Valentin Doni, Ilarion Ionescu Galaţi şi Larry Livingston.

Ca muzician de jazz a susţinut numeroase concerte şi a realizat înregistrări de radio şi televiziune. Este autorul unor albume, printre care unul integral solo, iar altele ca autor de muzică de teatru şi film.
După o îndelungată carieră didactică, în prezent este profesor al Universităţii de arte din Târgu Mureş, unde predă arta interpretării în teatrul liric, ansamblu coral şi dirijat.

Pe scena de concert i-a avut ca parteneri solişti pe Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galaţi, Daniel Podlovschi, Anton Diaconu, Adam la Motte, Ion Bogdan Ştefănescu, Dorel Baicu, Alexandru Moroşanu, Filip Papa, Aron Petrus Boloni, Thomas Pandolfi, Horia Mihail, Daniel Goiţi etc.

Portret – Tatiana Pocinoc

Tatiana Pocinoc a studiat la Conservatorul de Muzică din Alger (1974-1978), la Liceul de Muzică„George Enescu” Bucureşti şi a urmat în perioada 1982-1986 cursurile Conservatorului de Muzică „George Enescu” din Iaşi.

Și-a desăvârșit arta pianistică sub îndrumarea unor personalități ale vieții muzicale românești și internaționale: Gabriel Amiraş, Ioan Welt, Ovidiu Bălan (România), Jean-Julien Galinier (Franţa), Michel Coletti (Canada), Hans Leygraf (Austria) şi a beneficiat de o bursă de studii la Accademia Chigiana din Siena (Italia) unde a lucrat cu Paul Badura-Skoda şi Michelle Campanella. Participările sale la competiţii de specialitate au fost recompensate cu numeroase premii la concursuri naționale.

Din anul 1990 este cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, în prezent fiind profesor universitar doctor la catedra de pian. În perioada 2006 – 2012 s-a aflat în calitate de secretar științific și decan în fruntea Facultății de Interpretare Muzicală, iar din anul 2016 este decan al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Între anii 1999-2001 a predat la Institutul Superior de Muzică din Sfax (Tunisia), iar în urma stagiului doctoral la Universitatea Națională de Muzică București – a obținut titlul de Doctor în muzică (2004), publicând volumele „Ornamentaţia în interpretarea pianistică” (2005), „Tradiție și înnoire în interpretarea muzicală” (2009) „Confluențe Wolfgang Amadeus Mozart – Franz Schubert” (2009), „Universul pianistic enescian” (2009).

A susţinut numeroase concerte în compania unor orchestre simfonice de prestigiu și recitaluri în calitate de solist și în formații camerale, în România și peste hotare: Algeria, Bulgaria, Elveția, Germania, Israel, Italia, Moldova, Polonia, Rusia, Spania,Tunisia. A participat la concursuri de pian şi muzică de cameră, unde a obţinut diferite premii și distincții, atât în calitate de pianist cât şi ca acompaniator și a realizat înregistrări Radio /Tv și numeroase C-uri și DVD-uri – în România şi peste hotare. Repertoriul său pianistic include lucrări solo, camerale și concerte – aparținând unei ample arii stilistice – de la Baroc la epoca modernă și contemporană.

Printre distincțiile obținute de-a lungul timpului trebuie menţionate: Medalia Ionel Perlea pentru cariera artistică (1997), Ordinul cultural în grad de Ofițer, Medalia de bronz la Euro Invent – Salonul internațional al cărții, Sovereign Order of Saint John of Jerusalem – Knights of Malta, Diploma de onoare pentru promovarea valorilor științei în lume, Diploma de onoare a Fundației Remember Enescu, includerea în Who”s Who România. Este președinte al Fundației Ars Universalis România și vice președinte Ars Universalis e.V. Germania, membru al Asociației Edvard Grieg Germania.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45