ZILELE CULTURII AUSTRIECE LA ARAD
FESTIVALUL ARĂDEAN DE MUZICĂ VIENEZĂ
26 octombrie– 3 noiembrie 2022

EXPOZIȚIA CU TITLUL ” „ARADUL MUZICAL  ÎN A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI  al XIX-lea ; BRAHMS LA ARAD” va fi deschisă în perioada 28.10-3.11.2022 în Holul Palatului Cultural, zilnic între orele 9-17 

Intrarea este liberă

Vernisajul expoziției va avea loc Joi, 27.10.2022, ora 17

Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca Județeană A.D.Xenopol Arad  și Complexul Muzeal Județean Arad
Proiect recomandat de sigla Forumul Cultural Austriac la București

 

Joi, 27 octombrie 2022
Ora 19:00 CONCERT „NU NUMAI BRAHMS”

Solistă: KS ILDIKO RAIMONDI – Opera de Stat din Viena

Dirijor: CHRISTIAN POLLACK – Austria

Soliști balerini: ALINA MIHAI și ALIN RADU – Opera Națională Română Timișoara

În program lucrări orchestrale și arii de mare popularitate din creația compozitorilor:
JOHANN STRAUSS, JOHANNES BRAHMS, PIOTR ILICI CEAIKOVSKI,
HECTOR BERLIOZ
Desfășurat sub semnul muzicii vieneze, evenimentul va găzdui, în premieră, colecția „ Arad  à la Belle Époque”  a casei de modă Chic by Vali Cioban.
Eveniment realizat cu sprijinul ”ASOCIAȚIEI ART STUDIO”
Proiect recomandat de sigla Forumul Cultural Austriac la București.

 

KS Ildikó Raimondi, una dintre cele mai îndrăgite voci de operă ale Vienei, va fi prezentă pe scena Filarmonicii de acasă, într-unul dintre cele mai surprinzătoare evenimente de muzică clasică ale ultimilor ani.

„Nu numai Brahms” este startul concertistic al Zilelor Culturii Austriece, precum și al manifestărilor dedicate marelui compozitor, de la a cărui dispariție se împlinesc 125 de ani.

În programul de joi, 27 octombrie 2022, la ora 19.00, Ildikó Raimondi va fi gazdă și în același timp interpreta unor renumite arii de operetă vieneză, fiind acompaniată de orchestra simfonică a Filarmonicii și dirijorul austriac Christian Pollack, într-un spectacol care reconstituie atmosfera marii metropole, prin muzica și dansurile secolului al  XIX-lea. Un eveniment de rezonanță al orașului, la care ne vor fi alături balerinii Operei Naționale Române din Timișoara, Alina Mihai și Alin Radu.

Desfășurat sub semnul muzicii vieneze, evenimentul va găzdui totodată, în premieră, colecția „Arad  à la Belle Époque”, a casei de modă Chic by Vali Cioban.

Miniaturi simfonice de Johannes Brahms, dar și partituri de Johann Strauss, Franz Lehár, Piotr Ilici Ceaikovski sau Hector Berlioz vor putea fi audiate de această dată în cadrul unui spectacol total, de muzică, dans și artă a vestimentației.

Evenimentul va fi prefațat de vernisajul expoziției „Aradul Muzical în a doua jumătate a secolului al XIX-lea; Brahms la Arad”, care consemnează o nouă colaborare cu Biblioteca Județeană A. D. Xenopol și Complexul Muzeal Județean Arad. Vernisajul va avea loc la ora 17.00, în holul Palatului Cultural.

 

PORTRET KS Ildikó Raimondi

KS Ildikó Raimondi nu este numai o voce celebră pe scena internațională de operă, ci și o interpretă de lieduri și  de repertoriu de concert extrem de  apreciată. Este membră a Operei de Stat din Viena din anul 1991, scenă pe care a interpretat  mai mult de 50 de roluri de operă.

Artista vieneză a fost invitată pe scene la fel de renumite, Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresden, Opera Bavareză de Stat din München, Opera din Zurich și Teatrul Bolshoi din Moscova. A susținut concerte, s-a bucurat de apariții la radio și televiziune în numeroase țări europene, în Japonia, New York și Israel, fără a uita de muzica sacră în cadrul Schubertiadei de la Musikverein din Viena sau marile oratorii de Bach și Haydn, în care a apărut ca solistă sub conducerea unor dirijori de marcă.

Printre angajamentele sale la festivaluri internaționale se numără Festivalul de la Salzburg, Musica Sacra Roma, Festivalul de la Bregenz, Wiener Klangbogen, Wiener Festwochen, Festivalul de la Edinburgh, Festivalul Richard Strauss Garmisch, Beethovenfest Bonn și Festivalul de muzică Johann Strauss Coburg.

Ildikó Raimondi abordează cu deosebită plăcere  muzica secolului XX. Piese de Franz Schmidt, Arnold Schönberg, Alexander von Zemlinsky, Egon Welesz, Ernst Krenek, Gottfried von Einem – și muzica contemporană de Friedrich Cerha și Thomas Daniel Schlee, printre alții, fac parte din repertoriul acestei soprane extrem de apreciate la nivel internațional.

Recitalurile sale la Musikverein din Viena și în multe orașe din Austria și din străinătate au stabilit în mod repetat standarde de interpretare și programare. Ca parte a unui proiect științific mai amplu, Ildikó Raimondi a editat o colecție de 41 de cântece pe texte de Goethe ale compozitorului ceh Wenzel Johann Tomaschek.

Printre proiectele sale recente se numără recitaluri la Gesellschaft der Musikfreunde din Viena, la Beethovenfest Bonn, la Philharmonie Luxembourg și concerte cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Leopold Hager la Roma și cu Sächsische Staatskapelle Dresden sub bagheta lui Zubin Mehta. Sub conducerea lui Zubin Mehta a participat, de asemenea, la deschiderea noului teatru de operă din Valencia, în rolul Marzelline din „Fidelio” de Beethoven.

La Opera de Stat din Viena, Ildikó Raimondi a interpretat recent rolurile Dame („Cardillac”), Donna Elvira („Don Giovanni”), Rosalinde („Die Fledermaus”), Pamina („Die Zauberflöte”), Alice („Falstaff”), Musetta („La Bohème”) și în premiera mondială, opera pentru copii „Pünktchen und Anton” de Iván Eröd.

La Theater an der Wien, Ildikó Raimondi a cântat în anul 2012 în aclamata premieră mondială a operei de cameră „Premiere” de Tristan Schulze. În această satiră critică și, în același timp, plină de umor, despre industria operei, a interpretat o persoană pasionată de cultură și o divă plină de virtuozitate.

La Palatul Artelor din Budapesta, în  anul 2013, Ildikó Raimondi a cântat rolul Contesei din  opera „Capriccio” și a fost invitată în anul următor, în rolul Arabellei la Opera Maghiară de Stat.

Ildikó Raimondi a înregistrat o selecție de lieduri de Richard Strauss și Franz Schubert cu Junge Philharmonie Wien, sub conducerea lui Michael Lessky, sub titlul „Zueignung”. Cu acompaniamentul pianistic al lui Leopold Hager, a fost lansat un CD cu lieduri de Wenzel Johann Tomaschek, bazate pe poezii de Johann Wolfgang von Goethe.

În plus, numeroase înregistrări pe CD și DVD, precum și înregistrări radiofonice și de televiziune documentează activitatea sa artistică.

În Austria, i-a fost  acordat titlul de Kammersänger, Ildikó Raimondi fiind și o ambasadoare a integrării austriece. Din  anul 2015,  soprana este profesoară de canto  la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

 

PORTRET Christian Pollack

Muzician plurivalent, Christian Pollack a studiat la Hochschule für Musik din Viena şi la Institutul Robert Schumann din Köln, vioara, viola, orga, pianul, compoziţia şi dirijatul. Cea din urmă specializare a obţinut-o la clasa renumitului Hans Swarowski.

Începând din 1972 a ocupat pe rând poziţii de capelmaestru la Teatrele din Regensburg,  Aachen, Klagenfurt, Viena (Raimundtheater) şi  Lucerna, începutul de carieră favorizându-i  şi stagii de asistenţă sau de perfecţionare alături de  Christoph von Dohnanyi (la Festivalul Carinthischer Sommer) şi Sergiu Celibidache (München).

În postura de dirijor invitat a colaborat în mod constant cu Wiener Volksoper, Wiener Kammeroper sau cu Rundfunkorchester des Südwestfunks.

Din 1992 este dirijor principal al Filarmonicii din Košice, alături de care, în colaborare cu  Firma  Naxos, și-a pus bazele carierei sale, realizând  un număr impresionant  de  CD-uri.

La Conservatorul din Viena conduce din 1995 clasa de operă şi catedra de operetă clasică, iar din septembrie 2002, este dirijor principal invitat al Orchestrei de Cameră Žilina din Slovacia.  În perioada 2006 – 2017, a fost director muzical al Wiener Residenzorchester.

A realizat o serie de înregistrări de muzică clasică vieneză pentru mai multe case de discuri, în special lucrări ale familiei Strauss, dar și ale lui Ziehrer și Suppé. În acest scop, a apelat la orchestrele din Košice, Bratislava și Žilina. Împreună cu Ernst Märzendorfer și cu orchestra de cameră din Žilina/SK, care cântă pe instrumente originale,  Christian Pollack a realizat  în anul 2004 o înregistrare completă a lucrărilor lui Johann Strauss tatăl, publicată de Marco Polo.

Din 1998 realizează turnee anuale cu programe de operă şi operetă în Japonia. Societatea Johann Strauss din Marea Britanie i-a acordat în anul 2000 titlul de membru de onoare, iar festivaluri mari europene, precum Bolschoi Vals de la Sankt Petersburg sau Sankt Margarethen din Austria, l-au cuprins cu consecvenţă în producţiile ultimilor ani.

 

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45