• Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 1 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 2 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 3 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 4 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 5 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 6 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 7 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 8 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 9 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 10 din 11

 • Viata in doi Recital de familii

  — Imaginea 11 din 11

Bianca Luigia Manoleanu (soprana) – Remus Manoleanu (pian)
Adriana Dogariu (pian) – Sorin Dogariu (pian)
Mihaela Faur (harpă) – Vlad Faur (trombon)
Carmen Iuga (vioară) – Dorel Iuga (flaut)

Program:

Bianca Luigia Manoleanu / Remus Manoleanu
Mihai Brediceanu Trei cântece pe versuri de Lucian Blaga
Theodor Grigoriu La Steaua (Eminescu)
Numai Poetul … (Eminescu)
Dan Voiculescu Laudă omului (Nichita Stănescu)
Muzica (Nichita Stănescu)
Adrian Iorgulescu Cântecele stihuitorului (Lucian Blaga)
1 Cântec înainte de a adormi
2 Cântecul așteptării
3 Cântecul obârșiei
4 Cântecul șoimului
5 Cântecul vârstelor
6 Sub stele
George Balint Un nod, un semn și un mic poem (Nichita Stănescu)
Ulpiu Vlad Lumină (din ciclul Mozaic)
Darie Nemeș Bota lieduri pe versuri de Răzvan Popotan
Imagini de Luni
Poema de Miercuri
Visul de Duminică
Philipp Herschkowitsch Margini de seară (Ion Barbu)
Ana Szilagyi Patru lieduri pe versuri de Antonio Mazzo
Mihai Măniceanu Două lieduri pe versuri de Ilie Comăniță
De toate
Iele
Dan Buciu Înțeleptul și poezia (Omar Khayyam)

Adriana Dogariu / Sorin Dogariu
Anatol Vieru: Nașterea unui limbaj

Mihaela Faur / Vlad Faur
Cornelia Tăutu Ad astra

Carmen Iuga / Dorel Iuga
Ioan Căianu: Suită de dansuri româneşti
Doina Rotaru: Mesto pentru flaut alto şi vioară

Cântecele purtate de soții Manoleau spre inimile ascultătorilor au sunat întotdeauna ca viața lor în doi: armonios, delicat, puternic. Și cele mai sofisticate creații din genul liedului au, trecând prin harul lor, aerul de confesiune îngemănată.

Încă trei cupluri de muzicieni excelenți vin în această seară să transmită vraja muzicii cu soț și soție.

Împletind câteva titluri din program, înțelegem că el și ea, petrecându-și viața în doi au nevoie de „nașterea unui limbaj” comun, doar al lor, pentru a ajunge „la stele” (Ad astra). Altfel…este jalnic (Mesto).

De la muzica veche (Ioan Căianu – sec. XVI) la cea mai recentă, dincolo de aparența sonoră, nimic esențial nu s-a schimbat: iubire, tristețe, bucurie, glumă… La fel ca și în trecerea soților prin viață, mereu împreună…

Portret – Bianca Manoleanu

Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”. Colaborează cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti şi din ţară, susţine numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formaţii în Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia.

Urmând linia repertorială a profesoarei sale, Emilia Petrescu, care a considerat-o singurul său discipol, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc.

Absolvirea la Viena a cursului de măiestrie sub îndrumarea mezzosopranei Christa Ludwig îi aduce aprecieri din partea acesteia: „Es war wunderbar Sie und ihre liebliche Stimme und Kunst kennen zulernen” („A fost minunat să cunosc arta şi cântul dvs.”)

Duo-ul Bianca şi Remus Manoleanu devine binecunoscut în ultimii ani, prin turnee realizate în Olanda, Germania, Japonia, America, Ungaria, Siria.

Creaţia contemporană de lied românesc reprezintă o prioritate. Susţine numeroase recitaluri cu prime audiţii româneşti şi lucrări contemporane din repertoriul universal. Este prezentă în festivalurile muzicale din Timişoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Craiova, Iaşi, Constanţa, Bacău etc. precum şi în festivaluri de muzică contemporană – SIMN, MERIDIAN, CLUJ… După anul 2000 este prezentă cu recitaluri de muzică românească în toate ediţiile Festivalului George Enescu la Bucureşti. Deţine numeroase CD-uri şi înregistrări radio.

În toamna anilor 2005, 2006 participă alături de pianistul Remus Manoleanu, cu recitaluri de lied, la Festivalul George Enescu organizat în Germania (Heidelberg), Belgia (Bruxelles) şi Franţa (Strassbourg).

În 2006, susţine ca solistă a ansamblului Romanian Baroque Orchestra sub conducerea lui Alison Bury un lung turneu de concerte la Londra, Paris, Bruxelles, Luxemburg, Amsterdam.

Alături de orchestrele Filarmonicilor din Satu-Mare, Târgu Mureş, Cluj Napoca, susţine concerte în Germania, Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie, Ungaria, cu un bogat repertoriu vocal-simfonic din creaţia lui Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven,Wolfgang Amadeus Mozart, Charles Gounod, Giuseppe Verdi.

În paralel activează ca profesor universitar doctor la Departamentul de Canto şi Artele Spectacolului Muzical din UNMB, între 2008 și 2016 fiind Decan al Facultăţii de Interpretare din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

A publicat două cărţi pe tema sa predilectă – liedul românesc: Direcţii poetice în creaţia românească de lied a secolului XX şi Călătorie în lumea poetică a liedului românesc contemporan.

Este membră fondatoare a Fundaţiei Culturale BIANCA, ce are ca scop principal promovarea liedului românesc.

În anul 2010 a primit Premiul de Excelenţă în Interpretare din partea Forumului Muzical Român, în 2011 i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, iar în anul 2013 a primit Premio alla cultura în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia.

Portret – Remus Manoleanu

Remus Manoleanu a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca la clasa de pian a profesoarei Valeria Taban, crescând în ambianţa de elevată preocupare pianistică şi artistică a Ecaterinei şi Mariei Fotino.

A absolvit în 1972 Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, unde a studiat cu Ovidiu Drimba, Gabriel Amiraş şi Gheorghe Halmoş, dar si cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti

A câştigat bursa naţională George Enescu în 1972 şi a urmat cursuri de specializare la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski din Moscova, la clasa profesorului Stanislas Neuhaus.

Doctor în muzică, Remus Manoleanu este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Pianistul a participat la marile festivaluri de la Basel, Oldenburg, Berlin, São Paulo, Londra, Dublin etc. şi concertează în mod curent în România şi pe scene din Marea Britanie, Brazilia, Coreea de nord, Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Syria, Statele Unite etc.

La sugestia şi îndemnul celebrului pianist Dan Grigore a jucat de zeci de ori în Hamlet, la Teatrul Municipal „ Lucia Sturza Bulandra”, în regia lui Alex. Tocilescu, având rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet.

I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri (cântece) pentru voce şi pian.

A înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română şi creatii de muzică contemporană românească la Casa de discuri Electrecord.

Membru Fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”- Slobozia, Remus Manoleanu a creat Fundaţia Culturală BIANCA, care are ca scop principal promovarea liedului românesc.

În anul 2008 a publicat la Editura U.N.M.B.: Muzica sub semn ludic şi Paradigme ludice in muzica românească

În anul 2010 a primit Premiul de Excelenţă în Interpretare din partea Forumului Muzical Român, iar în 2013 i-a fost acordat,„Premio alla cultura”, în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia.

Portret – Adriana Dogariu

Adriana Dogariu a început studiul pianului cu Robert Schrodt la Liceul de Muzică din Timişoara. Şi-a desăvârşit formarea muzicală la Universitatea de Muzică din Bucureşti, apoi la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, studiind cu profesori reputaţi, precum Dana Borşan si Dragoş Mihăilescu. A urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu Gabriel Amiras, Andrei Gavrilov, Dmitri Bashkirov, Arkadi Sevidov, Jean Francois Antoniolli, Gerard Fremy.

Este laureată a mai multor concursuri naţionale şi a Concursului Internaţional “Remember Enescu” (Bucureşti – 1999). A susţinut recitaluri în Austria, Germania, Italia şi în ţară, precum şi concerte alături de Filarmonicile din Timişoara şi Arad. În calitate de solistă a colaborat cu dirijori importanţi precum: Walter Hilgers, Roberto Salvalaio, Alfonso Saura, Peter Oschanitzky, Cristian George Neagu, Dorin Frandeş.

A înregistrat trei CD-uri (editate în 2012 şi 2013 în România şi Germania) alături de pianistul Sorin Dogariu şi tubistul Walter Hilgers.

În 2005, pe o perioadă de trei luni, Adriana Dogariu a fost invitată să îndrume o clasă de interpretare pianistică în Studioul AHN din Jejudo Island – Coreea de Sud.

Este director al proiectului internaţional Panoramic XX în cadrul căruia, începând din 2010, a organizat peste 30 de concerte, recitaluri şi cursuri de măiestrie.

În anul 2010 Adriana Dogariu şi-a susţinut doctoratul la Universitatea de Muzică din Bucureşti, subiectul ales fiind literatura muzicală pentru două piane, gen muzical în care a susţinut o bogată activitate concertistică.

În prezent, Adriana Dogariu este conferenţiar universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara.

Portret – Sorin Dogariu

Pianistul Sorin Dogariu este solist al Filarmonicii de Stat Arad şi conferentiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

Absolvent al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996 – 1997 la Academia Pianistică Internaţională Incontro col Maestro din Imola – Italia, unde a frecventat clasa pianistului Lazar Berman.

A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

Sorin Dogariu a realizat înregistrări de CD-uri cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein şi Piazzola, repertoriul său de concert cuprinzând toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.

Portret – Mihaela Faur

Mihaela Faur a început studiile muzicale la Botoșani, în cadrul Liceului de muzică “Ștefan Luchian”, la clasa de harpă a profesoarei Mariana Ciobanu.

Studiile liceale le definitivează în 1999, la Colegiul de muzică “Ion Vidu” din Timișoara, clasa profesoarei Stella Dinulescu, și tot în acelasi an este admisă la Facultatea de Muzică din Timișoara, secția interpretare instrumentală – harpă, unde se va bucura de aceeași îndrumare. În ultimii ani de studiu s-a pregătit în paralel cu profesorul Ion Ivan Roncea – în cadrul Universității Naționale de Muzică București.

În 2009 participă la cursul de măiestrie susținut de Lucie Marical – Franța, în cadrul Facultății de Muzică din Timișoara, iar în 2010 a absolvit masteratul la clasa profesoarei Manuela Iana Mihăilescu, secția stilistică interpretativă – muzică de cameră, în cadrul aceleași facultăți.

Susține recitaluri solo și camerale, concerte lecție în cadrul orchestrei Facultății de Muzică – Timișoara și în cadrul orchestrei Filarmonicii “Banatul” din Timișoara. A colaborat cu Filarmonicile din Sibiu, Oradea, Arad, Cluj-Napoca, Bacău, Craiova și cu Opera Română -Timișoara.

A fost profesoară de harpă în cadrul Colegiului de muzică “Ion Vidu”-Timișoara, obținând premii la concursurile naționale.

Din 2004 este angajată în cadrul Filarmonicii “Banatul”-Timișoara, iar în 2012 devine membră a orchestrei”Europa Symphony”.

Repertoriul său include piese clasice și contemporane, transcripții pentru harpă, partituri camerale (duete, trio-uri, septet).

Portret – Vlad Faur

Vlad Faur a absolvit în 1999 Liceul de artă Sabin Drăgoi din Arad, iar în anul 2005 și-a obținut licența la Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În prezent urmează studiile masterale, specializarea interpretare muzicală – trombon, la aceeași facultate.

Din anul 2014 este colaborator al Operei Naționale din Timișoara, în spectacole de stagiune dar și în turneele internaționale realizate anual în Olanda (Venlo) și Austria (Innsbruck – Kufstein), iar în anii 2015 si 2016 a participat la Festivalul Intrada – Timișoara.

Este membru al ansamblului de funk-jazz Blazzaj și al cvintetului de alămuri Young Brass din Timișoara.

Portret – Dorel Lozin Iuga

Dorel Lozin Iuga este absolvent al Facultatii de Muzica a Universitatii de Vest Timisoara, la clasa Enrico Cannata, şi al Conservatorului Giuseppe Verdi din Torino, clasa Antonmario Semolini.

În anul 2004 a absolvit cursurile de “Flaut Istoric” din cadrul Conservatorului “Giuseppe Verdi“ din Torino la clasa prof. Francesca Odling. În anul 2003 i se acorda Premiul “G. Berino” pentru cel mai bun absolvent al anului în cadrul aceluiaşi conservator.

În anul 2004 câştigă o bursă de studii pentru orchestra Academiei Montis Regalis – Mondovi (Italia), unde participă la stagiile de pregătire şi concertele aferente, sub conducerea şi îndrumarea maeştrilor Enrico Onofri şi Alberto Grazzi. A urmat cursuri de perfecţionare cu: Jan de Winne, Marcello Gatti şi Barthold Kuijken, iar în cadrul Séminaire estival de musique ancienne en Wallonie – Belgia cu Konrad Hunteler şi Martin Stadler.

A participat la diverse proiecte în cadrul unor ansambluri destinate muzicii vechi cum ar fi: Il Gardellino – Belgia, Gli studiosi del Sebastiano – Bucuresti şi Musica profana – Ungaria. În postura de solist a avut privilegiul să cânte alături de Jan de Winne pe scena Festivalului de muzică veche – Bucureşti şi alături de ansamblurile de muzică veche a conservatoarelor din Torino (2008) şi Verona (2011). În prezent este flautist în orchestra Filarmonicii Banatul – Timişoara.

Portret – Carmen Iuga

Carmen Iuga a urmat cursurile Liceului de Muzică şi Arte plastice Sigismund Toduţă din Deva, pe care l-a absolvit în anul 2000. Primii trei ani de facultate i-a petrecut la Cluj, în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, urmând apoi cursurile Facultăţii de Muzică din Timişoara. Din anul 2004 este membră a Filarmonicii Banatul, iar în afara ţării a mai colaborat cu orchestrele festivalurilor internaţionale “Pergine Spettacolo Aperto”, “De Sono” şi Alfa Teatro din Torino – Italia. A participat la cursuri de perfecţionare în Italia cu Markus Däuner, iar în ţară, cu Valer Maior şi Ioan Raţiu. Din 2016 este masterand la clasa profesoarei Luminiţa Burcă, în cadrul Facultăţii de Muzică Timişoara.

Logo AFCN
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

publicat la 14 aug. 2017

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului.

Informații la telefon 0730 643 695