Dirijor – Petronius Negrescu

Solişti – elevi ai Colegiului Naţional de Artă Sabin Drăgoi:
Anamaria Joldea, Jennifer Leahu, Andrea Petran – vioară
Naomi Cusursuz – violoncel
Romina Onişor – flaut
Alexandru Lingurar – clarinet
Ana Buţurcă – canto clasic
Gheorghe Sara – percuţie
Darius Faur – pian
Ruth Bupte – canto muzică uşoară

Invitată – Nina Carstens, pian (SUA)

Program – lucrări de Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Johann Christian Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Stamitz, Felix Mendelssohn Bartholdy, Cécile Chaminade, Nebojsa Jovan Jivcovic, David Phelps

Conlucrarea permanentă dintre Filarmonică şi Colegiul Naţional de Artă Sabin Drăgoi este din nou fructificată  la îmbinarea dintre lunile Februarie şi Martie ale acestui an, primele zile ale primăverii debutând în mod simbolic cu cei mai tineri  dintre muzicieni. Evenimentele vizate sunt serile de 28 Februarie  şi 2 Martie 2017, organizate de Filarmonică în Sala cercului Militar de pe B-dul Decebal nr.19, cu începere de la ora 19.00.

Structurate în două programe care respectă întru totul principiile stilistice şi repertoriale, precum şi structurile şi timpii de audiţie, concertele dirijate de  Petronius Negrescu şi Cristian Neagu şi dedicate tinerelor talente  crescute în atelierele de profil muzical, evidenţiază clasele cele mai competitive de muzicieni, invitaţii orchestrei simfonice fiind elevii Colegiului Naţional de Artă Sabin Drăgoi: Ştefan Opriţa Şimonca, Anamaria Joldea, Jennifer Leahu, Andrea Petran – vioară, Regina Csermak, Darius Faur – pian, Emanuela Buna, Naomi Cusursuz – violoncel, Romina Onişor – flaut, Alexandru Lingurar, Raul Fleter – clarinet, Gheorghe Sara – percuţie, Ana Buţurcă, Lois Fărcaş, Lois Borlovan, Răzvan Jurcuţa – canto clasic, Ruth Bupte, Leah şi Larisa Beuca – canto muzică uşoară. Se remarcă totodată în prima seară de concerte, micuţa pianistă americană  Nina Carstens, care îşi face debutul alături de o orchestră simfonică sub îndrumarea cunoscutei sale profesoare, pianista Georgiana Teohari Vidican.

O etalare a performanţelor în domeniul pianului, viorii, instrumentelor de suflat (flaut şi clarinet), percuţiei, canto-ului clasic sau în zona mult mai accesibilă a muzicii pop, poate fi cu justeţe apreciată la nivelul lecturii şi interpretării textului muzical, care poartă semnătura fie a marilor preclasici Antonio Vivaldi,  Johann Sebastian Bach sau a celui mai tânăr dintre fiii acestuia, Johann Christian Bach,  fie a  părintelui clasicismului vienez Joseph Haydn, a genialului Wolfgang Amadeus Mozart sau a contemporanilor săi Carl Stamitz sau Frantisek Kramer, descoperind totodată  partituri vedetă sau „colţuri” ascunse  ale lumii romantice – Felix Mendelssohn Bartholdy, Georges Bizet, Ernesto de  Curtis, Cécile Chaminade –  sau repere ale primelor decenii ale secolului XX,  precum George Enescu  şi Nebojsa Jovan Jivcovic. Programele se încheie într-o notă cu totul aparte, aceea a divertismentului muzical, cu aranjamente ale unor celebre titluri din muzica pop sau decupaje de musical.

Portret – Petronius Negrescu

Absolvent al clasei de Regie de Teatru Muzical al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 1995, licenţiat în muzică în 1996, Petronius Negrescu a absolvit în cadrul aceleiaşi universităţi  secţiile de Pedagogie Muzicală şi Jazz. Studiile de masterat, doctoratul şi specializarea în dirijat orchestră le-a realizat deopotrivă sub egida Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Petronius Negrescu a “debutat dirijoral”, ca o predestinare, de la cea mai fragedă vârstă, la clasa ilustrului profesor Valentin Gabrielescu, unde făcând parte din grupa specială de auz absolut, a câştigat cu consecvenţă concursul de solfegiu – dictat, ca premiu  revenindu-i de fiecare dată bagheta şi dreptul de a dirija orchestra.

A început studiile de orchestră încă din gimnaziu, ca violoncelist la Liceul de artă “George Enescu” din Bucureşti, unde manifestând o adevărată pasiune pentru instrument, a susţinut concerte ca şef de partidă al ansamblului orchestral.

A urmat cursuri de orchestră la Händel  Akademie – Karlsruhe  (Germania) în 2000, 2001 şi 2003, atât la secţiunea instrumentală cât şi la cea de operă.

În anul 2008 a beneficiat de o bursă post – universitară în SUA, unde a fost asistent dirijor al Maestrului Larry Livingston şi a participat ca instrumentist, în Idellwild Festival Orchestra, alături de care a concertat în celebra Disney Hall.

A asistat de asemenea la repetiţiile orchestrelor Los Angeles Philharmonic, Pacific Symphony, Los Angeles Opera, U.S.C. Thornton Orchestra, iar la sfârşitul acestui stagiu i-a fost acordat un  binemeritat Certificate of Highest Distinction.

Ca dirijor, Petronius Negrescu a susţinut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din  Iaşi, Cluj, Timişoara, Arad, Oradea, Bacău,  Botoşani şi Ploieşti, cu orchestra Teatrului Muzical “Nicolae Leonard” din Galaţi, aceea a  Teatrului de Operetă din Kiev şi Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei – Chişinău.

Din anul 2000 se dedică în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi doctorat, avându-i ca profesori pe Petru Andriesei, Cristian Brâncuşi, Dumitru Goia. A studiat  totodatăcu maeştrii Petru Oschanitzky, Sabin  Păutza, Valentin Doni, Ilarion Ionescu Galaţi şi Larry Livingston.

Ca muzician de jazz a susţinut numeroase concerte şi a realizat înregistrări de radio şi televiziune. Este autorul unor albume, printre care unul integral solo, iar altele ca autor de muzică de teatru şi film.

După o îndelungată carieră didactică, în prezent este profesor al Universităţii de arte din Târgu Mureş, unde predă  arta interpretării în teatrul liric, ansamblu coral şi  dirijat.

Pe scena de concert i-a avut ca parteneri solişti pe Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Florin Ionescu Galaţi, Daniel Podlovschi, Anton  Diaconu,  Adam la Motte, Ion Bogdan Ştefănescu, Dorel Baicu, Alexandru Moroşanu, Filip Papa, Aron Petrus Boloni, Thomas Pandolfi, Horia Mihail, Daniel Goiţi etc.

 

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45