• Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 1 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 2 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 3 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 4 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 5 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 6 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 7 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 8 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 9 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 10 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 11 din 12

 • Recital 18 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 12 din 12

Diana Moş – vioară, Mihai Ungureanu – pian
Trio Syrinx – Dorel Baicu (flaut), Dorin Gliga (oboi), Pavel Ionescu (fagot)

Program:
Trio Syrinx
Corneliu Cezar: Ziua fără sfârșit

Duo Diana Moș (vioară) – Mihai Ungureanu (pian)
Tiberiu Olah: Sonatina pentru vioară și pian
Pascal Bentoiu: Sonata pentru vioară și pian
George Enescu: Sonata a III-a pentru vioară și pian în caracter popular românesc

Nestemată a muzicii culte românesti, Sonata a III-a pentru vioară și pian în caracter popular românesc de George Enescu este de mult timp o prezență strălucită în marile festivaluri ale lumii. Cunoașterea ei poate fi considerată o datorie sufletească pentru orice meloman român. Cei doi minunați muzicieni, Diana Moș și Mihai Ungureanu oferă arădenilor ocazia îndeplinirii acesteia, împreună cu interpretarea Sonatinei de Tiberiu Olah și a Sonatei de Pascal Bentoiu. Cele două opusuri excepționale urmează direcția enesciană, dar în deplină originalitate, fără vreo tentă epigonică.

Ziua fără sfârșit de Corneliu Cezar este o lucrare de căpătâi în genul muzicii electroacustice românești. Sonorități care „îi fac să tresară” pe iubitorii de Pink Floyd interferează cu apariții instrumentale eterice sau stranii, mereu surprinzătoare, mereu „tânjind” după viața veșnică.

Portret – Diana Moş

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi, violonista Diana Moş este profesor universitar la disciplina muzică de cameră, în cadrul aceleiaşi instituţii. În perioada 2001-2013 a fost membră a orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Ca solistă, abordează dintr-o arie stilistică variată repertorii diverse, de la clasic la contemporan, cu o afinitate pentru muzica nouă, pe care o promovează ca membră a formaţiei Profil. Activitatea sa concertistică, preponderent camerală, cuprinde prime audiţii din repertoriul românesc şi universal şi se completează cu înregistrări Radio şi TV şi realizarea mai multor CD-uri. A participat la numeroase festivaluri, în ţară şi în străinătate, precum Festivalul „George Enescu”, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, Festivalul ”World Music Days” – SIMC 1999, Toamna Varşoviană, Rumänische Kulturtage Berlin, Culturescapes Rumänien Elveţia, Intersonanzen – Brandenburgisches Fest der neuen Musik Potsdam etc., promovând îndeosebi muzica românească.

Este autoarea cărţii intitulate Introducere în hermeneutica discursului muzical, elaborate ca urmare a studiilor doctorale realizate sub îndrumarea profesorului Nicolae Brânduş şi avându-l ca profesor consultant pe maestrul Dinu Ciocan.

În 2010 a câştigat Bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român pentru un stagiu la Cité des Arts în Paris.

În perioada 2012-2016 a avut funcţia de Prorector, iar în 2016 a fost aleasă Rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Portret – Mihai Ungureanu

Solist concertist al Filarmonicii Oltenia, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi  ale criticii de specialitate. La 16 ani a debutat cu Mi bemolul de Franz Liszt, pe scena Filarmonicii  craiovene, în anul 1977 a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie, iar ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981 susţine o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din Europa, America (în S. U. A., Canada şi Brazilia a susţinut o serie de recitaluri de mare succes) şi spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamica Iran). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2000 – 2003) al Filarmonicii Oltenia, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franta, Elveţia, Spania, Gibraltar). În prezent, deţine functia de director artistic al Filarmonicii Oltenia.

Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord – Bucureşti, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referinţă din creaţia universală (George Enescu – Sonata a III-a în caracter popular romanesc, cu violonista Luminiţa Rogacev; Johannes Brahms – Cvartet cu pian, împreună cu AnsambluTrio Consonanţe – Craiova; Recital de violoncel Ioana Ostafi ş.a.). A imprimat totodată 2 CD-uri la Casa de discuri Bella Musica (Freiburg), care cuprind: Joseph Haydn –Două concerte pentru pian, cu Orchestra de Camera din Alicante, dirijor Alfonso Saura şi George Gershwin – Rhapsody in Blue si Concertul în Fa pentru pian, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Banatul – Timişoara, dirijor – Camil Marinescu. În anul 2004 a înregistrat, în Germania, la Casa de discuri Hasted-WDR 3, un CD Portret Pascal Bentoiu, în colaborare cu violonista Jenny Abel, sub conducerea muzicală a maestrului Horia Andreescu.

TRIO SYRINX

Trio-ul de suflători „Syrinx” a fost înfiinţat în anul 1982, la iniţiativa a trei absolvenţi ai Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti – Dorel Baicu, Dorin Gliga şi Pavel Ionescu – studenţi ai profesorilor Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu (flaut), Pavel Tornea şi Radu Chişu (oboi), Gheorghe Ciavici şi Gheorghe Cuciureanu (fagot) şi Francisc Laszlo (muzică de cameră). În acelaşi an, ei au devenit membri ai Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău.

Activitatea concertistică a Trio-ului “Syrinx” este binecunoscută atât în România, cât şi în numeroase centre culturale europene. Pentru performanţele artistice de excepţie, Trio-ul “Syrinx” a fost recompensat cu nu mai puţin de şase premii la concursuri internaţionale de muzică de cameră: 1983 – Premiul I, Llangollen International Musical Eisteddfod (Marea Britanie; 1984 – finalist al Concursului Internaţional “Premio Ancona” (Italia); 1985 – Premiul I absolut la Concursul Internaţional de la Stresa (Italia); 1985: Premiul II la Concursul Internaţional “Premio Ancona” (Italia); 1986 – Premiul Criticilor Muzicali din România; 1987 – Premiul III la Concursul Internaţional de la Martigny (Elveţia); 1988 – Premiul I absolut la Concursul Internaţional de la Capri (Italia); 1989-  Premiul Special al juriului la Concursul Internaţional de la Tokyo. De asemenea, Trio-ul “SYRINX” a fost distins cu Premiul I la Festivalul-Concurs Naţional “Cântarea României” (ediţiile 1985, 1987 şi 1989).

De-a lungul timpului, membrii trio-ului au susţinut mai mult de 2000 de concerte în Italia, Franţa, Gibraltar, Macedonia, Spania, Germania, Japonia, Elveţia, Marea Britanie, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Ucraina , Moldova , ex-Cehoslovacia, ex-U.R.S.S. etc. şi au realizat înregistrări pentru BBC, Radiodifuziunea Română, Edipan, V. D. Gallo – Elveţia, Electrecord – Bucureşti. În domeniul muzicii preclasice, membrii trio-ului au participat la cursurile de măiestrie susţinute în Italia de Antonio Bacchelli şi Arturo Sachetti, iar în domeniul muzicii contemporane     s-au perfecţionat la Darmstadt, în Germania, unde au participat la cursurile reputatului flautist şi profesor Pierre-Yves Artaud.

Născut la Constanţa, flautistul Dorel Baicu a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti. Şi-a continuat pregătirea de specialitate în Italia, unde s-a perfecţionat cu Antonio Baccheli şi Arturo Sacchetti, apoi în Germania, cu Pierre-Yves Artaud. Din anul 1982 este prim-flautist al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău şi devine în acelaşi an membru fondator al Trio-ului “Syrinx”. Din anul 2009 este conf. univ. dr. în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi.
Desfăşoară o intensa activitate solistcă, susţinând concerte în Italia, Spania, Germania, România etc. Este frecvent solicitat să participe ca membru în juriile unor concursuri naţionale şi internaţionale.

Născut în localitatea Răstoliţa (jud. Mureş), oboistul Dorin Gliga a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Pavel Tornea) şi Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa prof. Radu Chişu). Este membru al Orchestrei Naţionale Radio şi al formaţiei camerale “Archaeus” din Bucureşti. Alături de partenerii săi de scenă – membri ai formaţiei camerale “Archaeus” şi ai Trio-ului “Syrinx”, a susţinut peste 2000 de concerte în cinci continente. Câştigător şi laureat la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, Dorin Gliga desfăşoară şi o importantă carieră de solist concertist în Germania, S. U. A., Italia, Elveţia, Germania etc.

Născut la Râmnicu Vâlcea, fagotistul Pavel Ionescu a absolvit Liceul de Muzică din Braşov la clasa Prof.Gheorghe Ciavici şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof.Gheorghe Cuciureanu. Fagotist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău”, din anul 1982 face parte din Trio “Syrinx”.

Membru al comisiilor de jurizare la concursuri internaţionale de suflători (Tagliolo Monferatto, Roma, Iaşi), muzică de cameră (Voghera), canto (Gibraltar, Foggia), pian (Cantù, Barletta, Grottamare, Taurisano, Lamporecchio).

Din anul 2007 este manager al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău pentru care a organizat în ultimii 25 de ani peste 2500 de concerte în SUA, Corea, China, Italia, Malta, Gibraltar, Franta, Spania, Austria, Germania, Portugalia, Elvetia, Olanda, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Moldova.

Logo AFCN
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

publicat la 14 aug. 2017

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului.

Informații la telefon 0730 643 695