Festivalul Internațional Toamna Muzicală Arădeană
Ediția a IX-a
17 -24 noiembrie 2022
Duminică 20 noiembrie 2022 ora 19.00
Sala Palatului Cultural
Recital de violoncel și pian
WOLFGANG DUO
Octavian Lup – violoncel
Ovidiu Lup – pian
PROGRAM
Ludwig van Beethoven Șapte Variațiuni pe o temă de Mozart;
Robert Schumann Adagio și Allegro;
Franz Liszt Fantezie și fugă pe tema B-A-C-H;
Serghei Rahmaninov Vocaliză;
Claude Debussy Sonata pentru violoncel și pian;
O temă melodică simplă, aceea a duetului între Pamina și Papageno, din opera Flatul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart este generatoarea unui lanț de variațiuni, care au făcut carieră în lumea consumatorilor de cameral, odată cu lansarea lor sub forma unei partituri semnată de Ludwig van Beethoven și apărută în anul 1801, la Viena.
Un autograf ingenios și elegant, în care genialul compozitor combină virtuțile gemene ale iscusinței contrapunctice și ale varietății textuale și care imprimă senzaționalului recital de violoncel și pian al serii de 20 noiembrie, o notă de distincție și unicitate.
O seară cu muzicieni fantastici, violoncelistul Octavian Lup și pianistul Ovidiu Lup, o seară sub semnul marilor performanțe și a generozității sonore: Schumann, în cea mai romantică formă a sa (Adagio și Allegro), Liszt, în verva sa ludică din Fantezia și fuga pe tema B-A-C-H, Rahmaninov, liric și nostalgic în inegalabila sa Vocaliză, Debussy, sarcastic și totodată poetic în muzica sonatei sale pentru violoncel și pian…
O seară alături de Wolfgang Duo, unică, irepetabilă!
PORTRET OCTAVIAN LUP
Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat al unor importante concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la Conservatorul Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni și pentru muzică l-a determinat să conceapă proiectul New Hope, în anul 2018. Acest proiect duce muzica în spitale si alte locuri neconvenționale.
Octavian a cântat ca și solist cu toate filarmonicile importante din Romania, inclusiv filarmonica „George Enescu” din București. De asemenea, printre scenele internaționale pe care a urcat se numără: Musikverein Wiener, Koncerthaus Berlin, Berliner Philarmoniker, Concertgebouw Amsterdam, Luxembourg Philharmonic. A colaborat cu nume importante din lumea muzicii: Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, Belcea quartet, David Garett etc.
În 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București la clasa reputatului violoncelist Marin Cazacu, mai apoi finalizându-și studiile doctorale la aceeași universitate. Octavian a urmat cursurile celei mai prestigioase academii din lume – Kronberg Academy din Germania, unde a lucrat cu Frans Helmerson și Gary Hoffman.
A fost violoncelist la Opera Națională din București timp de 3 ani, În paralel cu activitatea sa solistică. Este deosebit de implicat și în domeniul pedagogic, oferindu-și experiența și cunoștințele noii generații de muzicieni, prin cursurile de măiestrie pe care le susține. Elevii și studenții săi sunt recunoscuți deja la nivel internațional, reprezentând România cu cinste. De asemenea, este atras de arta dirijorală, fiind dirijorul orchestrei New Hope, pe care a înființat-o în urmă cu patru ani.
De-a lungul activității sale profesionale, Octavian a fost distins cu zeci de premii naționale și internaționale, dintre care:
· Premiul 1 și Marele Premiu la toate olimpiadele naționale între anii 2001-2007
· Câștigătorul selecției naționale „Eurovision Young Musicians”, în finala de la Lucerna, Elveția
· Marele Premiu la concursul internațional „George Georgescu” Tulcea
· Marele Premiu la concursul național „Wolfgang Amadeus Mozart” Târgoviște
· Premiul 2 la concursul internațional „David Popper” Ungaria
· Marele Premiu la concursul național „Paul Constantinescu” București
· Marele Premiu la concursul național „Mihail Jora” București
PORTRET OVIDIU LUP
Paşii pe drumul desăvârşirii profesionale ale pianistului Ovidiu Lup i-au fost conduşi în anii de şcoală de personalităţi remarcabile ale pianisticii şi pedagogiei: prof. univ.dr Vera Negreanu, la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă”, apoi de prof. univ. dr. Ninuca Oşanu-Pop, la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”.
În prezent este doctorand al Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. habil. Adriana Bera. Numeroase cursuri de măiestrie i-au inspirat viaţa de muzician, având posibilitatea de a lucra cu pianişti si pedagogi renumiţi, precum: Peter Florian, Georg Sava, Adriana Bera, Eduardo del Gado, Dana Borsan, Imre Rohmann, Thunde Kurucz, etc
Pe lângă numeroase recitaluri solistice, se pot aminti şi colaborările în calitate de pianist concertist cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca şi Oradea, orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi Young Famous Orchestra.
Experienţa sa camerală se intersectează cu cea a fratelui său, concretizată în recitaluri camerale susţinute pe scene din ţară. Dintre acestea, se remarcă şi prezenţa celor doi fraţi muzicieni în cadrul Concursului Internaţional “George Enescu” (2014).
A desfăşurat activităţi muzicale alături de fundaţii precum “Remember Enescu” Bucureşti, “Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, “New Hope” Cluj-Napoca, Centrul educaţional Armonix.
În ultima perioadă, pianistul se implică în proiecte ale Operei Naţionale Române clujene: Opera Aperta, Golden Age „Impreună de Crăciun”, ” Innamorato di te”, premiera naţională a operei Traiano in Dacia G.Nicolini ( 3 iunie 2022)
Din 2010 şi până în prezent, recunoaşterea rezultatelor activităţii didactice susţinute de Ovidiu, ca profesor la Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, o reprezintă cele peste 100 de premii ale elevilor săi, la olimpiadele naţionale de interpretare, concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, pentru care a fost recompensat la rândul său cu diplome de excelenţă din partea Ministerului Educaţiei, a Fundaţiei Remember Enescu.
Dintre premiile naționale și internaționale din palmaresul său, se remarcă: Premiul III la Los Angeles International Competition Franz Liszt (2008), Premiul I şi Premiu special la Los Angeles International Competition Franz Liszt (2006), Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Deva (2004), Premiul II la Concursul Naţional de Interpretare W. A. Mozart, Târgovişte (1998) etc.