• Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 1 din 16

 • — Imaginea 2 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 3 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 4 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 5 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 6 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 7 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 8 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 9 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 10 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 11 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 12 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 13 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 14 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 15 din 16

 • Muzica romaneasca in mainile tinerilor interpreti

  — Imaginea 16 din 16

Duo Vivo – Radu Ţaga (fagot), Marko Ristic – Serbia (acordeon)

Ansamblul Volte – Ramona Morăriţa (soprană), Laura Roman (vioară), Iuliana Ambăruş (violă), Andreea Olariu (pian)

Program:
Duo Vivo
Corneliu Dan Georgescu: Transsilvanische Motive
Laura Mânzat: Arbor – Cavatina pentru fagot și acordeon
Paul Jelescu: Rapsodia dobrogeană

Ansamblul Volte
Lucian Beschiu: Văz duhul (p. a. a.) pe versuri de Nicolae Coman
George Balint: Zî (p. a. a.)
Roman U. Vlad: Domnișoara Pogany
Ionică Pop: Zbor prin rostul clipei (pe versuri de Grigore Golubeanu)
Andrei Tănăsescu: La vie en dose

Energia și entuziasmul tinerei generații de interpreți se găsesc în această seară în aliaj cu măiestria timpuriu confirmată. Două formații cu componență inedită abordează piese ale căror titluri ar suscita și curiozitatea celor mai „blazați” dintre noi. Dacă le-ați citit, ascultați și cum sună! Va fi o experiență tonică, inspiratoare!

Ansamblul „Volte” pune în lumină cu o remarcabilă forță de convingere lucrări în stil postmodern, pline de imprevizibil, ironie și chiar romantism. Ambianța sonoră electronică este de asemenea acasă.

Duo „Vivo” se dăruiește cu pasiune viziunilor insolite asupra muzicii tradiționale românești, în care prezentul dialoghează dinamic cu trecutul, urzind cu fantezie fire melodice pitoreşti, tăceri, ritmuri contaminante…

Tinerii au multe și mult de spus! Merită atenția noastră!

ANSAMBLUL VOLTE

Portret – Florina-Ramona Morăriţa

Florina-Ramona Morăriţa este absolventă a Liceului de Muzică din Alba-Iulia şi a Facultăţii de Muzică din Timişoara (secţia pedagogie muzicală). Din 1999 este angajată a Corului Filarmonicii Banatul (partida sopran), cu care a efectuat diverse turnee în ţară şi străinătate. A cântat în formule mici vocal-instrumentale, a cappella şi octet, susţinând numeroase concerte în Timişoara. În 2014, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Nouă Intrada, a interpretat partea a II-a – Îngerul a strigat – din Suita Triptic Psaltic (pentru soprană şi orchestră de coarde) de Viorel Munteanu, acompaniată de orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Matei Pop.

Portret – Laura Roman

Laura Roman a studiat la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu şi a absolvit Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara.

A fost laureată cu Premiul I la Concursul Internaţional Alma Cornea Ionescu (2006, 2007, 2008, 2009, 2010), Premiul I la Concursul Naţional de Vioară Timişoara (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008), Premiul Pro Juventute Timişoara (2008) şi Premiul II la Concursul Internaţional Alma Cornea Ionescu (2004 şi 2005).

A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Paul Florin (Profesor la Universitatea de Muzică din Hamburg) şi Bogdan Zvorişteanu (concert-maestru Suisse Romande Orchestra din Geneva, Elveţia), şi a câştigat o bursă la un curs de măiestrie susţinut de renumitul violinist german – Alois Kotmann.

A susţinut recitaluri în centrele culturale importante din România şi un recital alături de Isolde von der Au în Offenbach, Germania. De asemenea, a susţinut recitaluri alături de Trio-ul  Contraste, Trio-ul Gentis şi Ansamblul Percutissimo, cu care a realizat şi un DVD.

În prezent este membră a orchestrei Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Portret – Iuliana Ambăruş

Absolventă a Facultăţii de Muzică din Timişoara (secţia interpretare instrumentală – violă), la clasa profesor Eva Bloch, Iuliana Ambăruş şi-a făcut debutul pe scena muzicală timişoreană în luna martie a anului 2007, în cadrul concertului Tinere talente organizat de Filarmonica Banatul.Au urmat apoi proiecte ca Orestia II de Aurel Stroe şi Simfonia a V-a de George Enescu, ale căror solo-uri le-a interpretat. O altă experienţă de neuitat a fost concertul din cadrul Festivalului George Enescu – 2013, cu Orchestra Naţională de Tineret şi Pinchas Zukerman ca solist.

Cele mai recente apariţii scenice solistice au fost în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Nouă Intrada (Timişoara 2014, 2015), când a interpretat lucrări de Maia Ciobanu (Un interviu şi trei comentarii, p.a.a.) şi de Dan Dediu (Concert pentru violă şi orchestră, p.a.). Iuliana Ambăruş desfăşoară deopotrivă o bogată activitate camerală.

Portret – Andreea Olariu

Andreea Olariu a studiat pianul la Colegiul Naţional de Muzică din Timişoara cu Flora Toth şi prof. Felicia Stancovici. A obţinut diploma de licenţă de la Facultatea de Muzică a Universităţii din Toronto (prof. Marietta Orlov), iar cea de Masterat de la Şcoala de Muzică Schulich din cadrul Universităţii McGill din Montreal (prof. Marina Mdivani). A susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră, fiind distinsă cu premii la concursuri naţionale şi internaţionale.

Este consultant artistic la Filarmonica Banatul din Timişoara.

Portret – Marko Ristić

Acordeonistul Marko Ristić a urmat studiile gimnaziale la Liceul de Muzică Miodrag Vasiljevic din Bor (Serbia), la clasa de acordeon a prof. Alida Rodic, iar cele liceale la Negotin, la Liceul de Muzică Stevan Stejanovic Mokranjan, la clasa prof. ucrainence Svetlana Krancenko.

S-a remarcat ca un tânăr deosebit de talentat, dovadă fiind numeroasele concerte susţinute în Serbia şi România.

Marko Ristić a participat la festivaluri şi concursuri de renume din Serbia, obţinând obţinut premiul I (2004), la Concursul Regional Doni Milanovac, premiul I (2005), la Concursul Regional din Zajecar, premiul III (2005), la Concursul Internaţional Dani Harmonike Smederevo; premiul II (2006), la Concursul Regional din Kneazevac şi premiul I (2013) la Festivalul de Muzică, ediţia a III-a, din Smederevska Palanka.

În calitate de membru al Orchestrei de acordeonişti din Bor, a câştigat împreună cu aceştia premiul I (în 2006 şi 2007) şi premiul II (în 2008) la festivaluri importante din Serbia.

În prezent, Marko Ristić este student în anul III la Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, la secţia Pedagogie Muzicală, fiind în continuare prezent la festivalurile de muzică contemporană organizate în zona de vest a ţării.

Portret – Radu Ţaga

Născut la Timişoara în anul 1990 într-o familie de muzicieni, Radu Ţaga, a urmat pas cu pas studiile instituţiilor educaţionale de specialitate (cu profil muzical) din oraşul natal. Deşi a avut un început promiţător la clasa de pian a profesoarei Felicia Stancovici, pe parcursul anilor de gimnaziu s-a orientat, cu succes, spre un instrument aparte din categoria celor de suflat din lemn, fagotul, a cărui tehnică o duce mai departe pe drumul perfecţionării sub îndrumarea profesorului Alexandru Nichişov, la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara.

Lista premiilor, concertelor, recitalurilor şi a altor apariţii scenice ale tânărului Radu Ţaga este impersionantă. Amintim la pian, premiul ΙΙ la Concursul de Interpretare de la Colegiul Naţional de Artă din Timişoara, iar la fagot, la acelaşi concurs, premii Ι, în anii 1999 şi 2000. Obţine prima poziţie şi în anii următori, în 2003 la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală de la Arad, la Concursul Naţional de Muzică – Deva 2004,  Concursul National „Primăvara Artelor” – Bacău 2004, Concursul Naţional de Interpretare Muzicală – Timişoara 2005, Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală – Bacău 2008 şi Bucureşti 2009. La Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală a obţinut în anul 2006 premiul II la Arad,  şi în anul următor premiul III la Cluj – Napoca. A susţinut recitaluri la Facultatea de Muzică, la Colegiul Naţional de Artă  şi la Casa Adam Müller  Guttenbrunn, precum şi concerte solistice, acompaniat de orchestra colegiului şi de aceea a Filarmonicii „Banatul”.

Colaborator permanent al orchestrei Filarmonicii „Banatul”, Radu Ţaga a fost implicat în diverse concerte şi proiecte, în perioada anilor 2005-2011 participând ca membru al orchestrei, în stagiunile instituţiei. Tot din anul 2005 este prim fagotist în Orchestra Europeană de Tineret a Filarmonicii „Banatul”, iar din 2010, în Orchestra Internaţională de Tineret Rottary. În anul 2009 a participat la un curs internaţional pentru fagot, la Emsbüren (Germania).

Logo AFCN
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

publicat la 14 aug. 2017

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului.

Informații la telefon 0730 643 695