Joi 2 martie 2023 ora 19.00
Sala Palatului Cultural

Medalion Johannes Brahms

Dirijor: Hermann Szabolcs
Solist: Valentin Șerban

Câștigătorul Concursului Internațional George Enescu

Ediția 2020/2021

 

Program

Concertul pentru vioară și orchestră în re major op.77

Simfonia a IV-a în mi minor op.98

 

În luna septembrie a anului 1879, însoțit de violonistul Joseph Joachim, Johannes Brahms călătorește în orașele Transilvaniei, pentru a-și face cunoscută noua sa partitură. Concertul pentru vioară în re major op.77 devine tema unuia dintre cele mai surprinzătoare voiaje muzicale, al cărui scop nu era altul decât lansarea acestui ópus copleșitor, și care va cuprinde și Aradul printre destinațiile privilegiate.

16 septembrie 1879 este data primei audiții de la Arad a Concertului pentru vioară de Johannes Brahms, cel care revine în calendarul începutului de martie, în senzaționala interpretare a violonistului Valentin Șerban.

Dacă vă place Brahms, vă așteptăm în seara de joi, 2 martie 2023, la ora 19.00, cu  partitura celebrului său concert pentru vioară, însoțită de această dată de Simfonia a IV-a, în mi minor, op.98, despre a cărei eleganță, Arnold Schönberg considera că „sugerează o ecuație matematică, a cărei formulă înșelător de simplă, exprimă concepte noi, surprinzătoare și complexe. O sinteză rafinată a inimii și a minții…”

 

Portret invitat

Valentin Șerban (32 ani) este originar din Brașov, orașul unde a studiat la Universitatea Transilvania; s-a perfecționat la Universitatea de Muzică din Graz, Austria sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. Personalități marcante în perioada sa de formare au fost prof. Valeriu Rogacev, prof. Daniel Podlovschi, Maestrul Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski (SUA) și Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi. A participat la numeroase cursuri de măiestrie cu violonişti renumiţi precum Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Silvia Marcovici sau Adam Han-Gorski.

Pasionat de muzica de cameră, a susținut recitaluri alături de artiști precum Midori, Alina Pogotskina, Andrei Ioniță, Erik Schumann, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohorquez, Julia Hamos, Viviane Hagner, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin sau Nicolas Dautricourt.

A cântat în săli faimoase de concerte, precum Grande Salle Pierre Boulez – Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie Hambrurg, Queen Elisabeth
Hall Antwerp, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre, dar și la Ateneul Român sau Sala Radio din București, lista fiind completată cu sălile de concerte din țară, Valentin fiind o prezență constantă ca solist pe scenele celor mai importante orchestre din România. Este membru al prestigioasei orchestre Les Dissonances din Paris condusă de violonistul David Grimal, alături de care concertează frecvent în Europa, în special în Franța.

Valentin Șerban a atras atenția în peisajul cultural românesc și internațional după ce a cucerit premiul I la Concursul Internațional George Enescu, ediția 2020-2021.
Interpretarea sa, din finala competiției, a concertului pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius a rămas unul dintre cele mai emoționante momente din istoria concursului. Activitatea sa concertistică intensă se desfășoară atât în România, cât și în străinătate, profunzimea interpretărilor sale, eleganța și sclipirea sunetului fiind unanim apreciate.

Violonistul Valentin Șerban se află pentru prima dată pe scena Filarmonicii Arad, ca interpret al Concertului pentru vioară și orchestră în re major, op. 77 de Johannes Brahms.

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45