Inchiderea-stagiunii-2018-2019-filarmonica-arad

Dirijor – Cristian Neagu

Solist – László Fenyő – Germania

 

Program

Bedrich Smetana Poemul simfonic Vltava;
Joseph Haydn Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 2 în re major Hob.VIIb:2;
Modest Petrovici Musorgski Tablouri dintr-o expozitie

 

Cu un protagonist de talia violoncelistului László Fenyő, ultimul concert al stagiunii 2018 -2019  propune un program simfonic fascinant, partituri de Bedrich Smetana, Joseph Haydn și  Modest Petrovici Musorgski.

Portret Fenyő László

Născut în Ungaria, Fenyő László a câştigat în anul 2004 Marele Premiu la Concursul Internaţional Pablo Casals din Kronberg, Germania, clasându-se printre cei mai importanţi violoncelişti ai lumii. Solistul posedă fantastice calităţi interpretative, care îi permit redarea clară a intenţiilor compozitorului, relevând în acelaşi timp capacitatea unică de a îmbina o tehnică instrumentală desăvârşită cu o muzicalitate deosebită. În ultimii ani Fenyő László a concertat pe cele mai importante scene ale lumii, incluzând Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra sau Gasteig în München. A cântat solo cu orchestre cum ar fi Orchestra simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Radio din Frankfurt, Orchestra Beethoven din Bonn, Staatskapelle Weimar, Filarmonica Hungarica, Orchestra Metropolitană din Lisabona, Orchestra Simfonică din Lancaster, Orchestra Filarmonică din Shanghai, Orchestra Filarmonică din Bogota, Orchestra Filarmonică din Sofia şi Sinfonietta din Cracovia.  A cântat de mai multe ori sub bagheta dirijorului Krzysztof Penderecki, iar în Ungaria, este unul dintre cei mai bine cotați solişti, performanţele lui  solo, camerale sau concertistice  fiind transmise în direct şi înregistrate de Radioul Maghiar. A cântat cu majoritatea Orchestrelor ungare şi dirijorii acestora, iar în 2005 a primit înalta distincţie Premiul Franz Liszt, acordat de Ministrul Maghiar de Cultură, şi premiul Junior Prima, în 2008.

Fenyő László şi-a început educaţia muzicală în Ungaria, devenind la vârsta de 13 ani student al profesorului Mezö László, la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta. Mai târziu, în timpul studiilor la Lübeck,  la clasa profesorului David Geringas, tehnica lui strălucitoare, siguranţa stilului şi repertoriul lui neobişnuit de larg i-au adus nenumărate premii la competiţii importante: Concursul Internaţional de muzică de la Geneva, Concursul Rostropovich din Paris, Adam Cello din Christchurch şi Concursul Radiodifuziunii maghiare din Budapesta.

După terminarea studiilor şi-a extins orizonturile muzicale sub îndrumarea lui Bernard Greenhouse.

În ultimii ani Fenyő László şi-a îndreptat tot mai mult atenţia spre cariera profesorală. Predă cursuri de măiestrie în toată lumea şi în prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe – Germania.

În 2007 Fenyő László a lansat două CD-uri: muzică de cameră cu pianistul Oleg Poliansky produs de Aulos/Musikado şi concertele de violoncel de Haydn (Re major) şi Sostakovici (nr. 1) acompaniat de Orchestra Radio Frankfurt sub conducerea lui Grant Llewellyn, produs de hr.music.de.

Fenyő László cântă pe un violoncel făcut de Matteo Goffriller în 1695.

Preț bilet întreg 20 Lei
Redus 5 Lei pentru elevi
Redus 10 Lei pentru studenți și pensionari

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00