Festivalul Toamna Muzicală Arădeană
31 Octombrie  – 14 Noiembrie 2019

 

UCMR
SNR-SIMC

FESTIVALUL MERIDIAN 2019
Ediția a XV-a

“GRĂDINI SONORE” / “SONIC GARDENS”
3-10 Noiembrie 2019

 

 

GRĂDINA CONTRASTELOR

Trio Contraste
Ion Bogdan Ștefănescu (flaut), Sorin Petrescu (pian), Doru Roman (percuție)

 

Spectacol de film mut și muzică

 

NOSFERATU

O capodoperă a cinematografiei, prima ecranizare a romanului Dracula de Bram Stocker

Regia  Friedrich Wilhelm Murnau (1922)

Muzica Violeta Dinescu

 

Horst Lohse – Din “Die sieben Todsünden (după Hieronymus Bosch)”: Nr. 1 “Ira”, Nr. 4 “Acedia”, Nr. 6 “Avariția” pentru pian şi percuție

Aurel Stroe  “Două Piese Pastorale” pentru trio

 

Unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică contemporană din țară, Festivalul Internațional MERIDIAN este organizat anual din 2005 de către Secțiunea Națională Română a ISCM (International Society for Contemporary Music). Ajuns la ediția a XV-a, festivalul se va desfăşura anul acesta între 3-10 Noiembrie, sub tema GRĂDINI SONORE / SONIC GARDENS, explorând diferite tipuri de structurare a unui concert: de la concertul cameral de tip clasic, la concertul atipic, “sălbatic”, care include momente de improvizație şi teatru instrumental; de la instrumente sau voci, la concertul multimedia, jungla electronică, proiecții de film sau “grădina plăcerilor” polistilistice. Pentru prima dată, festivalul se va ramifica şi în alte centre importante din țară: se vor organiza “grădini sonore” la Bucureşti dar şi la Arad, Timişoara, Cluj şi Sibiu, cu ajutorul partenerilor MERIDIAN. Festivalul se bucură în această ediție aniversară de prezența unora dintre numele cele mai sonore din muzica nouă şi experimentală din lume, precum flautistul Mario Caroli (Italia), violonistul experimental George Kentros (Suedia), contrabasistul şi compozitorul Aleksander Gabryś (Polonia), duo-urile nonconformiste Matei Ioachimescu – flaut & Alfredo Ovalles – pian (Viena) sau PERCUSSIONescu (Bucureşti), performerul vocal Irinel Anghel, dar şi de prezența unor ansambluri “clasicizate” de muzică contemporană precum TRIO CONTRASTE, PROFIL, GAME sau ATEM.

 

Unul dintre concertele-eveniment ale festivalului MERIDIAN 2019 este GRĂDINA CONTRASTELOR, unde celebrul TRIO CONTRASTE (Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian şi Doru Roman – percuție) va interpreta, în data de 3 Noiembrie, în Sala Filarmonicii din Arad, la ora 18.00, o selecție inedită de muzici: după ce vor fi vrăjiți de puritatea “Pieselor Pastorale” născocite de Aurel Stroe, marele nostru compozitor, auditorii sunt invitați în universul magic-grotesc al lui Hieronymus Bosch, prin miniaturile compozitorului german Horst Lohse, “Die sieben Todsünden” (“Ira”, “Acedia” şi “Avariția”). Apoi se va plonja în universul macabru şi fascinant al filmului “Nosferatu”, prima ecranizare a romanului “Dracula” de Bram Stocker, realizată în 1922 de unul dintre cei mai cunoscuți regizori ai filmului mut, Friedrich Wilhelm Murnau. Pelicula va fi proiectată simultan cu interpretarea live a coloanei sonore, realizată de Violeta Dinescu în 2012.

 

Regizorul german Murnau a avut probleme legate de drepturile de autor. Filmul a fost retras în mod oficial de pe ecrane, însă povestea stranie şi estetica expresionistă deosebită i-au adus celebritatea. Imaginea a fost inspirată şi de pictura lui Pieter Breugel, filmul conţinând multe efecte speciale inovatoare.

Fondat în 1983, TRIO CONTRASTE susţine peste patruzeci de concerte în fiecare an în România şi în străinătate – Germania, Olanda, Luxemburg, Elveţia, Franţa, Danemarca, Austria, China, Suedia și Polonia.

Ţelul ansamblului este promovarea creaţiei contemporane româneşti, cea mai mare parte a repertoriului fiind alcătuită din lucrări dedicate lor de compozitori ca Anatol Vieru, Aurel Stroe, Myriam Marbé, Ştefan Niculescu, Nicolae Brânduş, Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Eugen Wendel, Lucian Meţianu, Doina Rotaru, Violeta Dinescu, Maia Ciobanu, Sorin Lerescu, Dan Dediu, George Balint, Petru Stoianov, Irinel Anghel și Diana Rotaru.

Trioul participă la fiecare ediţie a „Săptămânii Muzicii Noi” de la Bucureşti şi a fost invitat la festivaluri ca „East-West” Amsterdam, Festivalul de Muzică Contemporană de la Huddersfield, „Nueva Musica” din Bogotá, „Musicarama” din Hong Kong, „Piano Plus” din Bamberg, „Zeit für Neue Musik” din Bayreuth, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul de Muzică Nouă din Stockholm și Festivalul de Muzică Nouă de la Cracovia.

În 1986 ansamblului i-a fost decernat Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în 1990 cei trei membri au primit o bursă de studiu la Darmstadt. În anul 2007 Trio Contraste a devenit Solo Trio în cadrul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, iar în 2009 a primit, din partea Uniunii Compozitorilor, Premiul pentru promovarea muzicii contemporane româneşti. Ansamblul a înregistrat pentru Societatea Română de Radiodifuziune, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayerische Rundfunk, Swiss 2 și Deutschlandfunk WDR Köln.

afis-3-noi-2019-WEB

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45