Dragi prieteni ai muzicii de OPERĂ!

Pentru că Septembrie, ca o veritabilă lună de toamnă, își spune cuvântul, iar prognozele meteo ne avertizează asupra riscului stropilor de ploaie și al temperaturilor scăzute, vom susține programul Galei de Operă în aceeași zi (Duminică, 18 septembrie 2022) și la aceeași oră (19.00), în Sala Palatului Cultural!

Intrarea în sala de concerte este liberă, însă accesul se va face în limita locurilor disponibile.

 


 

Duminică, 18 septembrie 2022 ora 19.00

Parcul Reconcilierii

Sala Palatului Cultural

GALA DE OPERĂ OPEN AIR

 

Dirijor: DANIEL JINGA

Soliști

PAULA IANCIC – soprană

TEODOR ILINCĂI – tenor

ADRIAN MĂRCAN – bariton

 

Dirijorul corului

ROBERT DANIEL RĂDOIAȘ

Arii, duete și coruri de operă și operetă

 

Dacă este septembrie, este operă! Gala de Operă!

Cea mai fascinantă călătorie în lumea capodoperelor lirice își împlinește cea de a șaisprezecea sa  ediție  duminică, 18 septembrie 2022, la ora 19.00, în Parcul Reconcilierii, un  mult așteptat eveniment Open – Air, organizat anual pentru lumea iubitorilor de operă.

O ediție care impresionează prin invitații orchestrei simfonice și ai corului academic (dirijor Robert Daniel Rădoiaș) – soprana Paula Iancic, tenorul Theodor Ilincăi, baritonul Adrian Mărcan și dirijorul Daniel Jinga – precum și prin numerele ei muzicale, detașate din opere de Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi,  Charles Gounod,  Georges Bizet, Francesco Cilea și Giacomo Puccini.

Don  Giovanni,  Trubadurul, Adriana Lecouvreur, Faust, Carmen, Tosca, Boema, Turandot sunt titlurile destinate spectacolului acestei seri, în care vă întâmpină o lume provocatoare, promițătoare și dinamică, o lume a excelenței și a marilor pasiuni…

Vă așteptăm la ediția din acest an a Galei de Operă, la un adevărat festin de vocalitate!

 

 

Portrete invitați

Daniel Jinga este maestru de cor, dirijor principal al Filarmonicii Muntenia din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București, dirijor fondator al Corului de Camera „Accoustic”, iar în prezent, manager general  al Operei Naționale București.

Daniel Jinga s-a născut în Buzău, la 11 ianuarie 1978, a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, la Școala Populară de Artă,  în anii de gimnaziu a urmat cursurile Școlii de Muzică, însă simțindu-se atras de muzica vocală, decide să urmeze Seminarul Teologic Liceal din Buzău, în ultimul an transferându-se la Seminarul Teologic Liceal din București. Urmează cursurile Universității Naționale de Muzică din București,  în timpul anilor de studii activând  în cele mai importante coruri bucureștene („Madrigal”, „Preludiu”, „Te Deum Laudamus”, „Kontakion”, „Musica Selecta”, „Da Capo”, Corul Filarmonicii „George Enescu”). Experiența corală acumulată în acești ani îi va folosi mai târziu în activitatea dirijorală și îl va determina să înființeze Corul de Cameră „Accoustic”, alături de colegii săi de generație. Legăturile cu folclorul autentic și muzica sacră îi vor marca primele decizii repertoriale.

I-a avut ca profesori de dirijat sau mentori pe Marin Constantin, Petre Crăciun, Stelian Olariu, Dan Mihai Goia și Valentin Gruescu, absolvind deopotrivă cursuri de perfecționare: Masterclass internațional de dirijat operă, susținut de Prof. Univ. Dr. Dumitru Goia, La Traviata de Giuseppe Verdi, Masterclass de dirijat coral ținut cu Corul „Arnold Schoenberg” de către Prof. Erwin Ortner și Masterclass de dirijat coral și stilistică dirijorală, ținut de Sharon Hansen (Profesor de Muzică și Artă la Universitatea din Wisconsin, SUA).

Marin Constantin îl numește în anul 2003 dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal”, legitimându-i astfel calitățile dirijorale. Din dorința de a se exprima artistic într-o manieră autentică, părăsește emblematicul „Madrigal” și înființează Corul de Cameră „Accoustic”, împreună cu cei mai valoroși colegi ai generației sale. Corul „Accoustic” își construiește în scurt timp o identitate repertorială nouă și o sonoritate proprie, la acest lucru contribuind colaborările cu lumea teatrului, concertele și imprimările de muzică contemporană realizate în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Căsătoria cu mezzosoprana Maria Jinga și prietenia cu tenorul Vlad Miriță i-au trezit tânărului dirijor Daniel Jinga curiozitatea și apetitul pentru muzica de operă. Începe să își selecteze din ce în ce mai riguros vocile cu care colaborează. E perioada în care prin corul „Accoustic” se perindă voci care aveau să urmeze o strălucită carieră națională și internațională. Printre aceștia se numără Teodor Ilincăi, Valentina Naforniță, Ion Dimieru, Iustinian Zetea, Veronica Anușca, Oana Șerban, Elisabeta Marin, Irina Baianț, Marian Someșan, Constantin Rudolf Cocriș, Ana Cebotari, Roxana Constantinescu, Antonela Bârnat și Maria Jinga.

În anul 2009 debutează la pupitrul Orchestrei Simfonice București în cadrul spectacolelor-eveniment „Ascultă, Simte, DescOperă” alături de tenorul Vlad Miriță. Acesta este începutul unui lung șir de spectacole-eveniment pe care le va face în săli importante sau în aer liber, alături de vedete din toate genurile muzicale, preferând pentru o perioadă proiectele pop-rock simfonic, spațiile neconvenționale și zona experimentală a manifestărilor muzical-artistice. Este momentul colaborărilor cu Smiley, Phoenix, Marcel Pavel, Felicia Filip, Iordache Basalic, Iris, Marius Moga, Irina Iordăchescu ș.a.

Anul 2012 îi aduce o cristalizare a aspirațiilor dirijorale. Câștigă concursul organizat de Opera Națională București pentru postul de Maestru de cor și începe o frumoasă ucenicie și activitate dirijorală alături de legendarul Stelian Olariu. În egală măsură cu Marin Constantin, acesta avea să traseze o ultimă tușă asupra personalității dirijorale în formare a încă tânărului dirijor Daniel Jinga. Va învăța aici meseria de „maestru de cor”, va asista și va pregăti el însuși premiere puse în scenă de Opera Națională București.

În paralel continuă să colaboreze ca dirijor cu o multitudine de orchestre din București sau din țară. Se apropie de genul musical și debutează la pupitrul Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”. Concertează la Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Palatul Patriarhiei, etc., spectacolele sale eveniment devenind tot mai cunoscute și apreciate.

În 2015 este numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia” din Târgoviște și începe o revigorare a activității concertistice a acestui ansamblu, aducând alături de el o pleiadă de instrumentiști foarte valoroși și experimentați din capitală. Aici gândește o linie repertorială potrivită publicului local, alternând concertele elitiste cu spectacolele dedicate atragerii publicului larg; din repertoriul abordat amintind Carmina Burana de Carl Orff, Recviemul  de Wolfgang Amadeus Mozart, Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, Musicalul My Fair Lady și Simfonia a V-a de George Enescu.

Tot acum începe colaborările cu Gheorghe Zamfir și corul „Song”, concretizate în turnee și spectacole eveniment rămase de referință. În anul 2016 devine dirijor principal al Orchestrei Metropolitane București, la pupitrul căreia susține o serie de gale, producții independente de musical, spectacole eveniment desfășurate „open air” sau în săli de spectacole emblematice (Ateneul Român, Opera Națională București, Sala Radio, Sala Palatului), organizate sau produse de regizorul Răzvan Ioan Dincă, Centrele Culturale „Creart”, „Arcub”, „Casa Artelor”, „Asociația Municipiilor din România” sau impresarii Viorel Nedelcu și Radu Fornea.

Teatru și „opera rara”, alături de corul „Accoustic”, reprezintă un capitol aparte al carierei sale, unde trebuie menționate colaborările cu regizorii Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater, Alice Barb, George Ivașcu, Alexandru Dabija, Laszo Bocsardi.

Daniel Jinga a colaborat în calitate de dirijor invitat cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Camerata Regală, Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca, Orchestra Simfonică București, Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, Orchestra „Banatul” a Filarmonicii Timișoara,Orchestra Simfonică Concertissimo, Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași, Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova, Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Camerata „Elite”, „ Symphactory Orchestra”, corurile „Madrigal”, „Song”, „Sound” , Corul de Copii Radio și Corul de Copii „Bravissimo”.

În calitate de maestru de cor al Corului Operei Naționale din București, a pregătit premierele spectacolelor O scrisoare pierdută, Don Giovanni, Falstaff, Cosi fan tutte, Bărbierul din Sevilla, Otello, Lucia di Lammermoor, Don  Carlo, Cavalleria Rusticana, Paiațe și are în portofoliu cele peste 25 de titluri de operă din repertoriul curent al Operei Naționale din București.

În perioada ianuarie 2019 –  decembrie 2020 a fost director artistic al Operei Naționale București.

 

Soprana Paula Iancic a studiat canto la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România. A debutat în Lauretta (Gianni Schicchi – Giacomo Puccini), Micaëla (Carmen – Georges Bizet), Musetta și Mimi (La Bohème – Giacomo Puccini) pe scenele operelor din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași. În calitate de membru al Studioului de Operă din cadrul operei de Stat din München, între 2016 – 2018, Paula Iancic a cântat roluri precum Barbarina din Le nozze di Figaro și Papagena din Die Zauberflöte  de Wolfgang Amadeus Mozart, Gretel din Hänsel und Gretel de  Engelbert Humperdinck, Giannetta din L’elisir d’amore de Gaetano Donizetti, Zaida din Il turco in Italia de Gioachino Rossini, Maria din Der Diktator de Ernst Krenek, Flowermaiden din Parsifal de Richard Wagner și Oscar din Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi. Pe această prestigioasă scenă a avut privilegiul să evolueze alături de staruri mondiale, precum Diana Damrau, Mariusz Kwiecień, Nina Stemme, Alex Esposito, Alexander Tsymbalyuk, Christopher Maltman, René Pape, Vittorio Grigolo, Pavol Breslik, Matthew Polenzani, Ermonela Jaho, Ildebrando D’Arcangelo, Olga Peretyatko, Alessandro Corbelli, Ekaterina Siurina, Ambrogio Maestri, Anja Harteros, Simone Piazzola, Jonas Kaufmann, etc. Anul 2019 i-a adus Paulei Iancic prima  colaborare cu Deutsche Oper am Rhein Dűsseldorf, cu rolul Philotis din Schade, dass sie eine Hure war, de Anno Schreier (premieră mondială).

În ultimii ani, Paula Iancic a adăugat repertoriului său noi roluri importante: Susanna din Le nozze di Figaro (Deutsche Oper am Rhein Dűsseldorf, Opera Națională Română Iași), Violetta Valery din La Traviata (Opera din Poznań, Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română Timișoara), Liu din Turandot (Opera Națională Română Timișoara), Pamina din Die Zauberflöte (Opera din Poznań) și Leonora din Il Trovatore (Opera Națională Română Timișoara). Repertoriul ei simfonic vocal include Simfonia a IX-a și Christus am Ölberge de Ludwig van Beethoven, Te Deum de Antonin Dvorak, Magnificat de Baldassare Galuppi, Nelson Messe de Joseph Haydn, Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart, Messa di Gloria de Gioachino Rossini, Misa Nr. 2 în Sol major D 167, Misa nr. 5 în La bemol major D 678 și Misa nr. 6 în Mi bemol major D 950 de Franz Schubert.

Muzicalitatea și culoarea specială de soprană lirică i-au adus Paulei Iancic premii importante: Premiul II la Concursul Mozart din Cluj-Napoca – 2013, Premiul III la Concursul internațional de canto Vox Artis din Sibiu – 2014, Premiul special I – Concursul internațional de canto Alexandru Fărcaș din Arad – 2015 , Grand Prix – L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition din Târgu-Mureș – 2019, Premiul al II-lea la Concorso Lirico Internazionale di Portofino, Italia – 2022.

 

Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați tenori ai generației sale. A absolvit Universitatea Națională de Muzică București în 2006, debutând în același an ca solist al Operei Naționale din București.

Debutul său internaţional are loc în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg (Macbeth). În același an își face debutul pe scenele operelor din Viena (Nabucco) și Opera Regala din Londra (La Bohème).

Posesor a numeroase premii și distincții, a participat în cadrul unor importante gale naționale și internaţionale cu scop caritabil, precum European Aid Organization for Children (München, 2009), AIDS Gala (Berlin, 2011) sau concertele caritabile în beneficiul programului „Tinere talente“ din cadrul Fundației Regale Margareta a României (București, 2015, 2017, 2019). Dintre colaborările cu nume importante ale liricii mondiale se numără concertele din Valladolid (2011), Londra şi Bodrum (2013), Graz (2014), București (2017), Madrid și Antwerp (2018), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. În martie 2016, Teodor Ilincăi a fost învestit de către Margareta a României, Custodele Coroanei române, cu Ordinul „Coroana României“ în grad de Cavaler, prin hotărârea Majestății Sale Regele Mihai I al României,  iar în anul 2018 a fost ridicat la gradul de Ofițer al aceluiași ordin de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

Teodor Ilincăi a colaborat cu prestigioase teatre de operă: Monte Carlo, Londra, Hamburg, Viena, Sevilia, Genova, Budapesta, Festivalurile de operă de la Avenches, Peralada și Torre del Lago, Hanovra, Berlin, Dresda, München, Düsseldorf, Bilbao, Moscova, Macerata, Toulouse, Tokyo, Strasbourg, Barcelona, Cardiff, Bruxelles, Madrid, Sydney, Paris, San Diego, Marsilia, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Geneva.

Teodor Ilincăi și-a început cariera cu roluri lirice: (Romeo din Romeo și Julieta și Faust din opera omonimă de Charles Gounod, Alfredo din La Traviata, MacDuff din Macbeth și Duca  di Mantova din Rigoletto de Giuseppe Verdi, Fritz Kobus din L´Amico Fritz de Pietro Mascagni, Rodolfo din Boema de Giacomo Puccini), adăugând în ultimii ani roluri lirico-spinte și spinto-dramatice: (Mario Cavaradossi din Tosca, Pinkerton din Madama Butterfly și Calaf din Turandot de Giacomo Puccini, Turiddu din Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni, Canio din Paiațe de Ruggero Leoncavallo, Maurizio din Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Radames din Aida de Giuseppe Verdi)

Debutul în poezie are loc în anul 2013 cu volumul Cromatisme (Editura Bestseller), urmat de un al doilea volum de poezii și aforisme, Mozaic (editura Preda Publishing), publicat în martie 2019.

 

Adrian Mărcan a absolvit  Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, la clasa de canto îndrumată de  Gheorghe Roşu şi s-a specializat la clasele de măiestrie  girate de Ionel Pantea (Luxemburg), Cornel Stavru, Eugenia Moldoveanu şi Ion Buzea (Elveţia).

Din 1995 este solistul Operei din Braşov și desfășoară în paralel o activitate didactică la Facultatea de Muzică – Universitatea Transilvania  Braşov.

Colaborator al tuturor instituţiilor lirice din România, Adrian Mărcan face parte în egală măsură din distribuţii de vocal simfonic, pe scenele principalelor Filarmonici ale ţării.  A debutat în acest gen în  anul 2008, alături de Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj Napoca, în „Carmina Burana” de Carl Orff, sub bagheta dirijorului Camil Marinescu, iar în 2012 cu „Requiemul German” de Johannes Brahms, dirijor Paul Mann.

O listă impresionantă de turnee pe scene internaţionale (Austria, Germania, Italia, Elveţia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Grecia, Franţa, Japonia), realizate în compania Teatrelor de Operă din Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova  se adaugă la lista succeselor româneşti. Adrian Mărcan a fost deopotrivă invitatul Operei Thessaloniki  şi al Operei din Tirana şi a colaborat cu Radio România, în producţiile operelor El Retablo de Maese  Pedro de Manuel de Falla (2007) şi Il Giocatore de Luigi Cherubini (2008).  Şi-a  adăugat în agenda ultimilor ani conlucrări cu ansambluri vieneze şi germane, printre cele mai importante realizări fiind  participările din 2011, 2012 și 2013, la Festivalul de la Gut Immling (Germania), unde a interpretat rolul de bariton al Carminei Burana alături de orchestra Filarmonicii din München (iunie 2011), partitura Contelui Almaviva din Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart (2012) și Germont din La Traviata de Giuseppe Verdi (2013). A adăugat seriei de evenimente turneul din Japonia, cu rolul Escamillo din opera Carmen de Georges Bizet, în Opera – Operetta Classical Vienna Series.

Prezent încă din anul 2007 pe scena Operei Naţionale Române din Bucureşti,  a susţinut în anul 2009 rolul lui Figaro din opera Bărbierul din Sevilla în spectacolul omagial  dedicat Magdei Ianculescu. Aceeaşi partitură, împreună cu  rolul lui Escamillo din opera Carmen de Georges Bizet i-au adus în anul 2010 confirmarea  pe scena Teatrului  de operă din Madrid.

Performanțele sale au fost răsplătite câțiva ani mai târziu, prin acordarea premiului pentru „La Traviata”, „cel mai bun spectacol al stagiunii 2013-2014”, de către Opera Națională Română din Iași,  în regia  semnată de Beatrice Rancea.  Pe scena aceluiași teatru, cu ocazia premierei operei „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, interpretează rolul Enrico în regia lui Andrei Șerban, iar în 2015, rolul Escamillo, la premiera operei Carmen de Georges Bizet, în regia Karel Drgac.

În prezent, Adrian Mărcan este solist al Operei  Naționale din București.

Repertoriul  de scenă al baritonului cuprinde roluri  din  opere de Henry Purcell, Luigi Cherubini, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Ruggiero Leoncavallo, Giuseppe Verdi,  Giacomo Puccini,  Jacques Offenbach,  Georges Bizet, Manuel de Falla, Gian Carlo Menotti şi Nicolae Bretan.

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45