• Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 1 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 2 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 3 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 4 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 5 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 6 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 7 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 8 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 9 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 10 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 11 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 12 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 13 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 14 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 15 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 16 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 17 din 18

 • Concert 13 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 18 din 18

Percutissimo Ansamblul de percuţie al Facultăţii de Muzică din Timişoara

Coordonator: Doru Roman
Membri: Patricia Popescu, Amelia Trifu, Tiberiu Szalma, Daniel Cuibariu -Jumuga, Patrick Cojerean
Invitaţi: Lucia şi Mario Florescu
Program:
Laura Manolache: Himera apelor
Aurel Stroe: Il giardino delle strutture
Doina Rotaru: Noesis
Darie Nemeș Bota: Fight And Light
Adrian Iorgulescu: Ipostaze IV

Cvartetul de clarinete „Academic” al Filarmonicii Gheorghe Dima Braşov

Soliști:
Iulian Rusu – clarinet I
Izsak Jenö – clarinet II
Ionel Pârlea – clarinet III
Ilie Carp – clarinet bas
Program:
Béla Bartók ar. Ioan Dobrinescu: Sonatina
Sabin Păutza: Suita
Ioan Dobrinescu: De treci codrii de abanos
Ciprian Porumbescu ar. Ioan Dobrinescu: Hora Braşovului
Ion Scărlătescu ar. Ioan Dobrinescu: Bagatella
Richard Oschanitsky: Cearta
Ioan Dobrinescu: Ciocârlia
Romeo Cozma: Fantezie pentru cvartet de clarinete

Un concert orientat în special spre auditorii tineri, plin de influențe jazz, etno sau sonorități destinate parcă unor filme horror sau SF! Nu lipsesc momentele de umor muzical, de teatru instrumental și interacțiune cu publicul.

Clarinetul, foarte cunoscut în rol solistic, dezvăluie valențe uluitoare când este „înmulțit cu patru”. Tot astfel și varietatea amețitoare a instrumentelor de percuție, structurată de compozitori cu reputație internațională în ritmuri frenetice și atmosfere „fermecate”. Cele două formații prestigioase vor avea în piesa inedită „Cearta” a marelui jazz-man timișorean Richard Oschanitzky, un prilej de „întâlnire” sonoră. Dar poate nu va fi singura… Seara este deschisă surprizelor…

PERCUTISSIMO

Înfiinţat în anul 2001, ansamblul PERCUTISSIMO condus de Doru Roman, s-a bucurat de succese în ţară şi peste hotare, primind aprecieri din partea publicului şi a specialiştilor.

A concertat la Evangelische Friedenskirchengemeinde – Offenbach, Hochschule – Freiburg, Festivalul Internaţional de Muzică Universitară Belfort, Academia de Muzică Lausanne, Conservatorul de Muzică din Gyor şi Szeged, Institutul Cultural Român din Viena, dar şi în cadrul Festivalului de Percuţie Bucureşti, la Zilele Muzicii Româneşti – Filarmonica ” Banatul”, Festivalul „Reşiţa în 10 dimensiuni”, Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, „Timişoara – Mica Vienă”, Peştera „Româneşti”, a colaborat la mai multe concerte de binefacere alături de NobleBrass din Germania, ansamblu condus de Walter Hilgers şi Asociaţia Ceva de Spus.

A fost invitat în numeroase rânduri la Festivalul Muzicii de Cameră Academice – Timişoara, Festivalul „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”, Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală”, unde a lansat şi un valoros CD, produs de Charisma Musikproduktion – Göttingen , Festivalul Artelor Timişorene, Festivalul Internaţional de Muzică Nouă „Intrada”, Festivalul „Sărbătoarea Sfinxului” Buşteni, Festivalul Internaţional de Muzică Contemporană „Timisonia” şi a luat parte la un turneu de concerte organizat de Muzeul Naţional „George Enescu”, în centre importante din România.

Portret – Doru Roman

Doru Roman a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara, la clasa de percuţie a profesoarei Viorica Siminescu. A urmat apoi cursurile Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa Maestrului Grigore Pop. A fost angajat al Operei Române din Timişoara până în anul 1990, când devine membru al Orchestrei Filarmonicii Banatul şi solist- concertist începând din toamna anului 2007. În paralel este şi profesor de percuţie la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Dintre activităţile sale multiple, amintim implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony – Viena, Orchestrei Metropolitan – Bucureşti, Ansamblului de Percuţie – Cluj-Napoca, Ansamblului de Percuţie Rhythmic – Timişoara şi Old Dixieland Jazz Band. Este coordonator al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinul cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul Criticilor din România (1985), Premiul Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul UCMR (2008).

A susţinut concerte ca solist, acompaniat de majoritatea orchestrelor importante din ţară şi patru concerte acompaniat de Orchestra Naţională din Taiwan. A participat la numeroase Festivaluri Internaţionale dintre care amintim: Contemporary Music Festival – Darmstadt (Germania 1991, 1992, 1996, 2004) S.I.M.C. Festival – Lausanne (Elveţia), Contemporary Music Festival – Huddersfield (Anglia), Musicarama Festival – Hong-Kong, Agde Musica şi Festivalul Internaţional al Muzicii Universitare – Belfort (Franţa), Tage der neue Musik – Bamberg, Zeit fur Neue Musik – Bayreuth, Oldenburger Kammermusik Festival, Geselleschaft für Neue Musik – Mannheim, Komponistinnen und Ihr Werk – Kasel (Germania), Festivalul Stockholm New Music, Festivalul Internaţional George Enescu – Heidelberg şi Mannheim şi altele. A susţinut de asemenea recitaluri în ţări precum Olanda, Elveţia, Belgia, Italia, Bulgaria, Austria, Ungaria, Franţa, Spania, China, Columbia, Danemarca şi Taiwan.

Doru Roman a realizat multiple înregistrări DVD, dintre care 6 concerte în care este solist şi alte 25 în diferite concerte şi recitaluri cu ansamblurile din care face parte, precum şi înregistrări radio.

ACADEMIC CLARINET CVARTET

La iniţiativa lui Iulian Rusu, în anul 2008, a luat fiinţă ansamblul Academic Clarinet Cvartet, alcătuit din membrii partidei de clarinet din cadrul Filarmonicii Braşov. Întrunind artişti valoroşi, cu merite deosebite în activitatea lor profesională, ansamblul îi are în componenţa sa pe: Iulian Rusu – clarinet I, Izsak Jenö – clarinet II, Ionel Pârlea – clarinet III şi Ilie Carp – clarinet bas.

Academic Clarinet Cvartet a susţinut numeroase recitaluri, repertoriul formaţiei cuprinzând lucrări care aparţin tuturor stilurilor şi epocilor creatoare, opusuri bine alese şi interpretate într-o manieră personală, bazată pe calitate artistică şi standarde interpretative ireproşabile. Toate aceste calităţi au contribuit la afirmarea ansamblului, făcând ca într-o perioadă scurtă de timp să devină cunoscut şi apreciat.

Portret – Iulian Rusu

Iulian Rusu şi-a început studiile muzicale la vârsta de 9 ani (la Suceava) alegând clarinetul ca instrument principal. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi la clasa profesorului Ioan Mica şi la Facultatea de Muzică din Braşov, la clasele profesorilor Dumitru Sâpcu şi Daniel Theodoru. În anul 1999 este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, specializându-se în stilistică dirijorală, dirijat orchestră, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi.

În anul 2011 obţine titlul de doctor în muzică cu titlul tezei: „Tradiţia Dirijorală în România, Stil, Concepţie, Spirit creator”. Iulian Rusu a susţinut recitaluri şi concerte (ca solist concertist sau dirijor) în România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia, Spania, Suedia, Kuweit. În prezent este solist – instrumentist al Filarmonicii Braşov şi profesor asociat la Universitatea „Transilvania” – Facultatea de Muzică.

Portret – Izsák Jenő

Absolvent al Universităţii „Transilvania” din Braşov – Facultatea de Muzică (1999), specializarea Interpretare muzicală – clarinet, la clasa clarinetistului Dan Avramovici Izsák Jenő şi-a obţinut în anul 2011 doctoratul în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, cu tema „Evoluţia clarinetului în istoria muzicii universale”.

A susţinut cursuri de măiestrie cu Aurelian Octav Popa (1995), Horváth László (1996) şi Paul Green (2002).

Experienţa sa profesională şi artistică este rezultatul unei activităţi solistice materializată in numeroase recitaluri şi concerte în ţară şi în străinătate (Ungaria, Danemarca), în participări în cadrul a diverse formaţii camerale la Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră din Braşov (ediţiile 1999, 2005, 2007) sau prezenţe la concursurile naţionale de interpretare muzicală instrumentală din Baia-Mare, Ploieşti, Timişoara, Constanţa (1991-1994). A participat şi s-a numărat printre semifinalişti la ediţiile din 1995, 1998 şi 2000 ale Concursului Internaţional „Jeunesses Musicales” – Bucureşti.

Din anul 1999 Izsák Jenő ocupă postul de artist instrumentist la Filarmonica Braşov, activând în calitate de cadru didactic asociat (asistent universitar) la Facultatea de Muzică Braşov. Printre articolele pe care le-a publicat se remarcă: „Aspecte de limbaj muzical în creaţia pentru clarinet a lui Jean Françaix: Tema cu Variaţiuni pentru clarinet şi pian”, publicat în „Musicometria”, nr. 1/2008, Braşov, Ed. Infomarket, 2008.

Portret – Ionel Sorin Pîrlea

Ionel Sorin Pîrlea a absolvit în 1989 Liceul de Muzică din Craiova, la clasa prof. Gheorghe Pop. Între anii 1990 – 1991 a fost angajat al Teatrului Liric din Craiova, urmând ulterior cursurile Facultăţii de Muzică din Braşov, specialitatea clarinet, la clasa prof. Daniel Teodoru.

În timpul studenţiei, şi nu numai, Ionel Pîrlea s-a specializat la diferite cursuri internaţionale, precum acelea susţinute în anul 1993 la Braşov, de maestrul Aurelian Octav Popa (solist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti) şi de prim clarinetistul de la Teatro alla Scala din Milano, Petko Radev. A participat totodată la concursuri, precum Concursul internaţional „Aurelian Octav Popa” din Constanţa (1993 – semifinalist, 1994 – finalist) sau Concursul internaţional de clarinet „Leo Weiner” Nyrbator, Ungaria (1998 – Premiul III).
În perioada 2000-2001 a fost solist instrumentist în orchestra simfonică de tineret a Fundaţiei „Sergiu Celibidache” Bucureşti.

Activitatea sa profesională include concerte şi recitaluri în ţară, în oraşe precum: Braşov, Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Galaţi, Timişoara, Ploieşti, etc., repertoriul său solistic incluzând lucrări de Franz Kramer-Kromer, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioacchino Rossini, Carl Maria von Weber, Claude Debussy, Aaron Copland sau Artie Shaw.

Din anul 1991, Ionel Pîrlea este solist instrumentist al orchestrei Operei din Braşov, alături de care a interpretat Concertul pentru clarinet şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart (Germania, 1997) şi Concertul pentru doi clarineţi şi orchestră (în colaborare cu Aurelian Octav Popa şi regia lui Cristian Mihăilescu, Braşov, 2006).

Portret – Ilie Carp

Ilie Carp începe studiile muzicale la vârsta de 11 ani, în cadrul Liceului de Muzică „Octav Băncilă” din Iasi, unde cel care a pus bazele formării sale ca instrumentist clarinetist a fost profesorul Dumitriu Vasile. Şi-a continuat apoi formarea muzicală la specialitatea clarinet, sub atenta îndrumare a prof. Dumitru Sâpcu, în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, pe care o absolvă în anul 1985. În anul 1984 participă la cursurile de orchestră şi cvartet de clarinet ale maestrului Erich Bergel. Din anul 1985 ocupă prin concurs postul de instrumentist la partida de clarinet, în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii Braşov, alături de care participă la numeroase turnee artistice în ţară şi în străinatate.

Începând cu anul 1992 este membru al formaţiei „Castelanii”, iar din anul 2008 face parte şi din Cvartetul „Academic Cvartet Clarinet”, susţinând numeroase recitaluri şi concerte camerale în ţară precum şi în străinătate.

Activitatea artistică a clarinetistului Ilie Carp cuprinde apariţii în calitate de solist concertist alături de orchestra Filarmonicii Braşov, dar şi numeroase colaborări cu orchestre simfonice din ţară (la clarinet şi clarinet bas), colaborări care s-au concretizat de-a lungul timpului cu Filarmonicile din Ploieşti, Sibiu, Târgovişte, dar şi Opera Braşov.
Logo AFCN
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

publicat la 14 aug. 2017

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului.

Informații la telefon 0730 643 695