Festivalul Internațional Toamna Muzicală Arădeană
Ediția a IX-a
17 -24 noiembrie 2022
Joi 17 noiembrie 2022 ora 19.00
Sala Palatului Cultural
Concert vocal simfonic
Dirijor: Christopher Petrie (Marea Britanie)
Solist: Gabriel Croitoru
Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș
Program
Ludwig van Beethoven Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op.61;
Johannes Brahms Schicksalslied, op.54;
Variațiuni pe o temă de Haydn, op.56;
Anotimpul festivalurilor se apropie de final, iar noi ne grăbim să îi închinăm toamnei întâlnirile muzicale cele mai spectaculoase! Festivalul Internațional Toamna Muzicală Arădeană revine în ultimele săptămâni de Noiembrie (17-24 noiembrie 2022), cu invitați și programe, care să vă convingă să fiți aproape de noi!
Alături de senzaționalul violonist Gabriel Croitoru și dirijorul britanic Christopher Petrie vă propunem o deschidere cu Beethoven și Brahms! O reluare după foarte mulți ani a Concertului pentru vioară și orchestră op.61, o partitură de dimensiuni neobișnuite, gândită instinctiv în paragrafele extinse ale structurii simfonice, precum și a unor titluri mari brahmsiene: Schicksalslied (Cântecul destinului), op. 54, o capodoperă născută din pasiunea pentru minunatul poem al lui Friedrich Hölderlin și Variațiunile pe o temă de Haydn, op.54, cele care îi deschid compozitorului perspectivele lumii orchestrale, formulată acum, la început de drum, în termeni neoclasici.
Un program entuziasmant, al ambelor ansambluri ale casei – orchestra simfonică și corul academic (dirijor Robert Daniel Rădoiaș), o seară care ne îndeamnă să nu uităm să îl onorăm pe Johannes Brahms, la 125 de ani de la dispariția sa!
Portret Christopher Petrie
Cariera dirijorului Christopher Petrie cuprinde o paletă artistică largă, în care explorează frecvent muzică mai puțin cunoscută, pe lângă cea de mare tradiție. Acest lucru a inclus promovarea unor lucrări ale compozitorilor în viață și a unor partituri rar interpretate, inclusiv ale unor compozitori români precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dumitru Capoianu și Paul Constantinescu. Institutul Cultural Român din Londra a fost un susținător entuziast al activității sale de promovare a muzicienilor și compozitorilor români în Marea Britanie.
Și-a făcut studiile postuniversitare la Royal Academy of Music (Londra) și studiile de licență la Royal Welsh College of Music and Drama, unde a primit Premiul Directorului pentru cel mai înalt calificativ al institutului, în ultimul său an de studiu.
Christopher a dirijat orchestre din întreaga Europă, inclusiv Royal Philharmonic Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Viena Tonkünstler Orchestra, Lithuanian State Symphony Orchestra, Philharmonie Horst (Germania), Filarmonicile din Brașov, Sibiu, Pitești și Craiova (România), precum și în Polonia, Franța și Moldova. În calitate de dirijor principal al Orchestrei Filarmonice de Cameră din Londra, a inițiat un proiect de înregistrări important pentru Centaur Records (SUA), a înființat o serie de concerte la Cadogan Hall din Londra și Festivalul anual Greenwich Mozart.
Pe lângă activitatea de dirijor, activează în mod intensiv ca și compozitor, orchestrator și editor, scriind pentru ansambluri precum London Sinfonietta, Southbank Sinfonia și Music For Youth, acesta din urmă acordându-i premiile „Outstanding” și „Innovation”, care i-au atras mai multe spectacole la Royal Albert Hall, Londra.
Un interes recent al lui Christopher a fost studioul de înregistrări, unde, după mai bine de un deceniu de observare a producătorului Andrew Keener (Barenboim/Berliner Staatskapelle, Elder/Halle, Hyperion, Decca, BBC etc.), a început să înregistreze atât ca dirijor, cât și ca producător. Discografia sa include în prezent înregistrări pentru casele de discuri Centaur (SUA), Guild (Marea Britanie), Sony Records (Franța) și Signum Classics (Marea Britanie). Interpretările sale, atât live cât și înregistrate, au fost difuzate la BBC Radio 3, S4C TV (Țara Galilor), TVR (România) și TRM (Moldova).
Christopher Petrie este prezent pentru a treia oară la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii din Arad, o primă conlucrare fiind realizată cu ocazia Medalionului de compozitor Călin Humă și a concertelor de la Paris și Bonn, în primăvara acestui an.
Portret Gabriel Croitoru
Gabriel Croitoru a absolvit Liceul de muzică din Bucureşti la clasa profesorului Mihai Constantinescu şi a urmat cursurile Universității Naționale din Bucureşti, ca discipol al profesorului Modest Iftinchi. În timpul anilor de studii, violonistul s-a bucurat de îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu.
Gabriel Croitoru este laureat al concursurilor internaţionale: „Henryk Wieniawski” – Lublin 1979 –(premiul I), „Fritz Kreisler” – Viena 1983 (premiul special), „Long – Thibaud “- Paris 1984 (premiul special şi bursa Fundaţiei ”„Samson François”), „Tibor Varga” – Sion 1985 (premiul II), „Niccolo Paganini” – Genova 1985 (premiul III), „Zino Francescatti” – Aix – en – Provence 1987 (premiul II), „Pablo Sarasate” – Pamplona 1991 (premiul I şi premiul special pentru cea mai bună interpretare a creaţiei lui Pablo Sarasate).
În 1988, acompaniat de orchestra Filarmonicii din Nisa şi de maestrul Claude Bardon, violonistul a înregistrat pe CD Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Nicolo Paganini şi Concertul pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Trei CD-uri, cuprinzând integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate reprezintă o realizare a anului 1994, conlucrare a solistului cu orchestra simfonică din Malaga (Spania) şi dirijorul Jacques Bodmer.
Solistul a susţinut peste 1000 de concerte alături de ansambluri simfonice din Europa şi Asia, printre cele mai celebre fiind London Royal Philharmonic, orchestra simfonică din Monte Carlo, orchestra simfonică din Lyon, Gewandhaus din Leipzig, orchestra de cameră Regina Sofia (Madrid) şi orchestra de coarde a Festivalului de muzică de cameră de la Lucerna.
Gabriel Croitoru a susţinut recitaluri în Franţa (la centrul UNESCO), Spania, Germania, China, Bulgaria, fosta URSS şi a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988).
Violonistul este solistul orchestrei simfonice din Ploieşti, profesor asociat la Universitatea de muzică din Bucureşti şi ocupă totodată prima poziţie în Cvartetul de stat “Transilvan”.
Din Martie 2008, Gabriel Croitoru cântă pe celebra vioară care i-a aparţinut lui George Enescu, “Catedrala”, un exemplar semnat în 1731 de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu).