• Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 1 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 2 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 3 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 4 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 5 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 6 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 7 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 8 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 9 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 10 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 11 din 12

 • Concert vocal simfonic 19 oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 12 din 12

Corul şi orchestra Filarmonicii
Dirijor Dorin Frandeş
Dirijorul corului Robert Daniel Rădoiaş

Solişti:
Dorel Baicu – flaut
Dorin Gliga – oboi
Pavel Ionescu – fagot

Program:
Adrian Pop: Triptic
Ulpiu Vlad: Sonorități și Anemone IV; Concert pentru flaut, oboi, fagot și orchestră (p. a. a.)
– –
Adrian Iorgulescu: Divertisment pentru orchestră de coarde
Dan Dediu: Unda lucis – cantata pentru mezzosoprană, cor și orchestră (p. a. a.)

Mari maeștri ai artei componistice românești actuale deschid o perspectivă fascinantă a sensibilității omului de azi, într-un evantai stilistic înnobilat de autentice revelații. Încântătoarea transfigurare a motivelor folclorice românești (Adrian Pop), subtilitatea versatilă ca manifestare a libertății înțelepte (Adrian Iorgulescu), spiritul introspectiv străbătut de întrebări grave și stări incandescente (Ulpiu Vlad), năzuința purificată, senină spre ființă (Dan Dediu)… toate alcătuiesc o uriașă oglindă a sufletului nostru. Privim în ea?… Privim în el?…

Acest concert, ca întregul festival „Iubiți muzica românească” este pornit în căutarea… căutărilor voastre.

TRIO SYRINX

Trio-ul de suflători „Syrinx” a fost înfiinţat în anul 1982, la iniţiativa a trei absolvenţi ai Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti – Dorel Baicu, Dorin Gliga şi Pavel Ionescu – studenţi ai profesorilor Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu (flaut), Pavel Tornea şi Radu Chişu (oboi), Gheorghe Ciavici şi Gheorghe Cuciureanu (fagot) şi Francisc Laszlo (muzică de cameră). În acelaşi an, ei au devenit membri ai Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău.

Activitatea concertistică a Trio-ului “Syrinx” este binecunoscută atât în România, cât şi în numeroase centre culturale europene. Pentru performanţele artistice de excepţie, Trio-ul “Syrinx” a fost recompensat cu nu mai puţin de şase premii la concursuri internaţionale de muzică de cameră: 1983 – Premiul I, Llangollen International Musical Eisteddfod (Marea Britanie; 1984 – finalist al Concursului Internaţional “Premio Ancona” (Italia); 1985 – Premiul I absolut la Concursul Internaţional de la Stresa (Italia); 1985: Premiul II la Concursul Internaţional “Premio Ancona” (Italia); 1986 – Premiul Criticilor Muzicali din România; 1987 – Premiul III la Concursul Internaţional de la Martigny (Elveţia); 1988 – Premiul I absolut la Concursul Internaţional de la Capri (Italia); 1989 –  Premiul Special al juriului la Concursul Internaţional de la Tokyo. De asemenea, Trio-ul “SYRINX” a fost distins cu Premiul I la Festivalul-Concurs Naţional “Cântarea României” (ediţiile 1985, 1987 şi 1989).

De-a lungul timpului, membrii trio-ului au susţinut mai mult de 2000 de concerte în Italia, Franţa, Gibraltar, Macedonia, Spania, Germania, Japonia, Elveţia, Marea Britanie, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Ucraina , Moldova , ex-Cehoslovacia, ex-U.R.S.S. etc. şi au realizat înregistrări pentru BBC, Radiodifuziunea Română, Edipan, V. D. Gallo – Elveţia, Electrecord – Bucureşti. În domeniul muzicii preclasice, membrii trio-ului au participat la cursurile de măiestrie susţinute în Italia de Antonio Bacchelli şi Arturo Sachetti, iar în domeniul muzicii contemporane s-au perfecţionat la Darmstadt, în Germania, unde au participat la cursurile reputatului flautist şi profesor Pierre-Yves Artaud.

Născut la Constanţa, flautistul Dorel Baicu a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti. Şi-a continuat pregătirea de specialitate în Italia, unde s-a perfecţionat cu Antonio Baccheli şi Arturo Sacchetti, apoi în Germania, cu Pierre-Yves Artaud. Din anul 1982 este prim-flautist al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău şi devine în acelaşi an membru fondator al Trio-ului “Syrinx”. Din anul 2009 este conf. univ. dr. în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi.
Desfăşoară o intensa activitate solistcă, susţinând concerte în Italia, Spania, Germania, România etc. Este frecvent solicitat să participe ca membru în juriile unor concursuri naţionale şi internaţionale.

Născut în localitatea Răstoliţa (jud. Mureş), oboistul Dorin Gliga a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Pavel Tornea) şi Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa prof. Radu Chişu). Este membru al Orchestrei Naţionale Radio şi al formaţiei camerale “Archaeus” din Bucureşti. Alături de partenerii săi de scenă – membri ai formaţiei camerale “Archaeus” şi ai Trio-ului “Syrinx”, a susţinut peste 2000 de concerte în cinci continente. Câştigător şi laureat la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, Dorin Gliga desfăşoară şi o importantă carieră de solist concertist în Germania, S. U. A., Italia, Elveţia, Germania etc.

Născut la Râmnicu Vâlcea, fagotistul Pavel Ionescu a absolvit Liceul de Muzică din Braşov la clasa Prof.Gheorghe Ciavici şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof.Gheorghe Cuciureanu. Fagotist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău”, din anul 1982 face parte din Trio “Syrinx”.

Membru al comisiilor de jurizare la concursuri internaţionale de suflători (Tagliolo Monferatto, Roma, Iaşi), muzică de cameră (Voghera), canto (Gibraltar, Foggia), pian (Cantù, Barletta, Grottamare, Taurisano, Lamporecchio).

Din anul 2007 este manager al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău pentru care a organizat în ultimii 25 de ani peste 2500 de concerte în SUA, Corea, China, Italia, Malta, Gibraltar, Franta, Spania, Austria, Germania, Portugalia, Elvetia, Olanda, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Moldova.

Portret – Dorin Frandeş

Dorin Frandeş s-a format ca pianist şi a absolvit în 1969 Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj Napoca. A urmat cursurile Academiei de muzică  Gheorghe Dima, studiind la clasa de pian a profesorului Harald Enghiurliu, apoi la clasa de dirijat orchestră îndrumată de Emil Simon, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie.

În timpul anilor de studii a participat la cursurile de vară  ale maestrului Arwid Jahnson (St. Petersburg, Rusia), organizate de Academia de muzică “Franz Liszt” din Weimar si la numeroase festivaluri pentru tineri dirijori de orchestră (Piatra Neamţ şi Buşteni) organizate de Colegiul criticilor şi muzicologilor din România.

În 1971 a devenit dirijor permanent al orchestrei simfonice din Sibiu şi a fondat în acelaşi an orchestra de cameră Ars Cedonica a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Alături de aceste ansambluri a sustinutt un număr impresionant de concerte (mai mult de 400) în ţară şi străinătate.

Dorin Frandeş a realizat un număr mare de înregistrări speciale pentru posturile  naţionale de radio şi televiziune, cu lucrări din repertoriul universal şi românesc. În aceeaşi perioadă a realizat un număr mare de prime audiţii absolute din creaţia românească şi universală.

Începând din  1987 a fost dirijorul permanent al orchestrei simfonice din Arad, iar  din 1992  până în 2007, directorul Filarmonicii de Stat Arad. La pupitrul ansamblurilor instituţiei a susţinut numeroase concerte vocal simfonice, simfonice şi educative pentru publicul oraşului Arad şi în străinătate (Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, Serbia, Italia, SUA  şi Taiwan).

În 1989 a realizat primul său disc în colaborare cu Casa de discuri Electrecord.

Dorin Frandeş este invitat cu regularitate de toate orchestrele simfonice din România si a  dirijat spectacole de operă la teatrele de profil  din Cluj- Napoca, Braşov şi Constanţa.

Ca profesor asociat, a predat muzica la Universitatea de Vest Vasile Goldiş   şi la Facultatea de teologie Penticostală din Arad, dirijat coral şi orchestraţie la Institutul Biblic Emanuel din Oradea, iar în perioada 1999 – 2000 şi 2002 – 2003 a condus clasa de orchestră a Facultăţii de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

A fost declarat „Omul anului” pentru anul 1997-1998 de către un institut de specialitate din Marea Britanie, iar în 2002, şi-a obţinut doctoratul la Academia de muzică Gheorghe Dima  din Cluj cu teza Galaxia Edison Marconi – Modificări ale sonosferei în urma implicării efectelor curentului electric.

A conceput şi a condus proiectul transfrontalier Mureşul curge printre oameni şi îi uneşte, care a fost finanţat în anul 2004 din fondurile CBC-FARE cu 5300 EU, cuprinzând 12 concerte în localităţile Săvârşin, Lipova, Arad, din partea română, şi Mako, Mezövasarheli şi Szeged, în Ungaria. În anul 2005 a obţinut o finanţare de la Ministerul Culturii pentru proiectul Muzica în cetăţile Aradului, iar în anul 2008, o finanţare de 100 000 lei din partea UCMR, pentru proiectul Monografia Filarmonicii de stat Arad la a 60 aniversare (volumul I).

Ca director al Filarmonicii arădene a depus şi câştigat un mare număr de proiecte finanţate de Centrul Cultural al Judeţului Arad, pentru realizarea de evenimente muzicale în Arad şi localităţile judeţului. În anul 2005, împreună cu agenţia de impresariat Living Arts din NewYork  a realizat primul turneu în SUA al Filarmonicii, acţiune care a durat 50 de zile şi s-a desfăşurat în 28 de state de pe coasta de est, centrul şi coasta de vest a Statelor Unite. A organizat şi condus numeroase turnee de concerte ale orchestrei simfonice precum şi ale corului Filarmonicii din Arad în Austria, Elveţia, Italia, Germania, Spania, Serbia, Ungaria.

Dorin Frandeş este autorul a numeroase articole de presă. precum şi al volumului Spaţii arădene care au găzduit muzică –  editura Nomina 2011.

A realizat peste 150 de emisiuni pentru postul de televiziune Baricada din Arad, în ciclul Fără pleoape la urechi.

Portret – Robert Daniel Rădoiaş

Născut  la Ploieşti, dirijorul Robert Daniel Rădoiaş a absolvit în anul 1995 Liceul de Artă din oraşul natal, la specialitatea interpretare instrumentală – vioară. După anii de studiu la Universitatea „Transilvania”din Braşov (1995-2000), urmează cursurile de masterat în Stilistică dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica (dirijat coral), Ludovic Bács (dirijat orchestră) şi Dan Buciu (cursuri teoretice). În iunie 2011 şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al sec. al XX-lea. O privire monografică”, sub coordonarea profesorului Dan Dediu-Sandu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Ca urmare a obţinerii unor burse a participat la cursurile de dirijat organizate de Bayerische Musikakademie Marktobersdorf (Germania) sub îndrumarea profesorului Volker Hämpfling de la Robert-Schumann -Hochschule din Düsseldorf (2003) şi la cel de al treilea Concurs Internaţional pentru Tineri Dirijori de Cor de la Viena (Austria), concurs organizat de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (2004).

Robert Daniel Rădoiaş a desfăşurat activităţi didactice la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov (2000-2001, 2005-2006), ca îndrumător al cursului de dirijat coral din cadrul specializării Pedagogie muzicală şi la Universitatea Emanuel din Oradea (2002 -2009), în calitate de lector la disciplinele dirijat coral şi ansamblu coral.

Ca dirijor al corului mixt de cameră al Universităţii Emanuel din Oradea, în 2005 a concertat în Rusia, unde a prezentat alături de Orchestra Academică a Filarmonicii din St. Petersburg oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach. La conducerea aceleiaşi formaţii corale a câştigat în 2004 premiul II la Youth & Music Festival – Viena.

Din anul 2007 este dirijorul Corului academic al Filarmonicii de Stat din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi în turnee în Olanda, Austria (Festivalul de Operă Sankt Margarethen) şi Franţa. La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional George Enescu, a realizat alături de ansamblul coral prima audiţie a Simfoniei Hölderlin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr.5 de George Enescu.

În decembrie 2011, de Ziua Naţională a României, Robert Daniel Rădoiaş a dirijat corul academic cu ocazia unui concert organizat de Consulatul general al României la Strasbourg, reprezentând ţara noastră la Consiliul Europei.

În 2012, an în care lumea muzicală de pretutindeni a aniversat centenarul naşterii Maestrului Sergiu Celibidache, Editura Muzicală din Bucureşti publică în două volume cartea „Sergiu Celibidache –  un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică, semnată de dirijorul Robert Daniel Rădoiaş.

Din anul universitar 2016 -2017 este profesor asociat al Facultăţii de muzică şi teatru din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, unde conduce cursul de dirijat coral pentru studenţii masteranzi.

Logo AFCN
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

publicat la 14 aug. 2017

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului.

Informații la telefon 0730 643 695