
Joi 8 decembrie 2022 ora 19.00
Sala Palatului Cultural
Dirijor: Pierre Pichler (Austria)
Solist: Andrej Žust (Berliner Philharmoniker)
Program
Wolfgang Amadeus Mozart Simfonia nr. 31 în re major K.297 „Paris”
Richard Strauss Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru corn și orchestră op. 11
Franz Schubert Simfonia nr. 8 în si minor, D 759 Neterminata
Maurice Ravel Bolero
Un program insolit în peisajul lunii decembrie, cu o simfonie din anii de adolescență ai lui Wolfgang Amadeus Mozart, cu premiera unei partituri concertante de Richard Strauss, alături de creații de mare popularitate de Franz Schubert și Maurice Ravel și, nu în ultimul rând, cu invitați extraordinari: dirijorul austriac Pierre Pichler și cornistul Andrej Žust, membru al orchestrei Filarmonicii din Berlin!
Seara de 8 decembrie este o seară cu două simfonii, simfonia nr. 31 în re major „Paris” de Mozart, cea mai bine argumentată instrumental dintre lucrările realizate de compozitor în lunile de rezidență pariziană și „Neterminata”, simfonia cu numărul 8 de Franz Schubert, o partitură a romantismului timpuriu, lipsită de precedent, o experiență simfonică de altfel completă, esențială, dar mai ales, enigmatică.
Îi surprindem tot acum, pe cei devotați genului concertant, cu una dintre cele mai exigente lucrări ale literaturii pentru corn, Concertul nr. 1 în mi bemol op. 11 de Richard Strauss, o bucurie pentru cunoscători, un adevărat spectacol instrumental și pentru cei mai puțin inițiați! Un ópus care adaugă un mare plus serii de audiție, la o selecție mai puțin convențională, care se încheie prin uriașa desfășurare de ritmuri și energii ale celebrului Bolero de Maurice Ravel…
Portret Pierre Pichler
Pierre Pichler este un dirijor și clarinetist vienez. Educația muzicală și-a dobândit-o încă în primii ani, primind la vârsta de opt ani primele lecții de clarinet de la bunicul său. În același timp a început să studieze pianul la școala de muzică din orașul natal. La vârsta de 15 ani a început să studieze clarinetul cu prof. Peter Schmidl, la renumita Universitate de Muzică din Viena, unde a absolvit cu unanimitate de voturi (gradul Magister Artium).
După studiile de clarinet a urmat mai multe cursuri de măiestrie în domeniul dirijatului, îndrumate de prof. Jorma Panula. La Universitatea de Muzică din Viena a asistat la clasa de dirijat a lui Yuji Yuasa și la aceea a prof. Uros Lajovic, discipoli ai legendarului Hans Swarowsky. Pierre Pichler a realizat numeroase turnee în Europa, Japonia, America de Nord și America de Sud, alături de Filarmonica din Viena, sub bagheta renumiților dirijori Sir Simon Rattle, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Marris Jansons, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Pierre Boulez, Christian Thielemann, Giuseppe Sinopoli și Lorin Mazel. Pe lângă aparițiile sale ca solist și interpret de muzică de cameră, este invitat în mod regulat ca prim clarinetist al orchestrelor HR-Sinfonieorchester Frankfurt, Staatskapelle Dresda și Malaysian Philharmonic Orchestra.
Pierre Pichler entuziasmează prin dubla sa postură de dirijor și solist al Concertului pentru clarinet de Wolfgang Amadeus Mozart, pe care îl prezintă alături de Wiener Mozart Orchester în celebra Goldener Musikvereinsaal din Viena. Cele două Piese de concert (Konzertstücke) de Felix Mendelssohn Bartholdy, interpretate de Pierre Pichler și Peter Schmidl, au fost înregistrate pe CD-ul The Art of Clarinet, realizat de firma Naxos Digital Services.
Din 1999 până în 2002 Pierre Pichler a fost clarinetist al orchestrei Mozarteum din Salzburg, dirijată de Philippe Jordan. Pierre Pichler este deopotrivă un dirijor multilateral. Repertoriul său cuprinde clasicismul vienez, epoca romantică, creația lui Johann Strauss, dar și muzică contemporană și partituri de operă.
În octombrie 2016 a dirijat o nouă producție a operei Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, la Opera din Tirana. În ianuarie 2017 a dirijat concertul de gală organizat cu ocazia aniversării lui Mozart la Ständetheater din Praga, cu Orchestra Națională a Teatrului din Praga. În prezent este asistent al dirijorului Philippe Jordan (dirijorul principal al Wiener Symphoniker, al Operei Naționale din Paris și director artistic al Operei de Stat din Viena, începând din stagiunea 2020-2021).
În ultimii ani, angajamentele sale ca dirijor au fost tot mai numeroase, apărând pe scene din Germania, Cehia, Rusia, Japonia, Moldova, Serbia, dar și în Canada, în Montreal și Quebec, iar în România, la Filarmonica George Enescu și Filarmonica Transilvania din Cluj Napoca, alături de soliști ai orchestrei Filarmonicii din Berlin.
Portret Andrej Žust
Andrej Žust s-a născut în 1984 în Logatec, Slovenia, unde a luat primele lecții de corn cu Janez Polanc. Ulterior, a urmat cursurile lui Boštjan Lipovšek, la Academia de Muzică din Ljubljana. Tânărul cornist a primit, de asemenea, încurajări artistice de la muzicieni renumiți, precum Hermann Baumann, Frøydis Ree Wekre, Viktor Malisch și Radovan Vlatkovič. Încă în anii de studenție i-au fost acordate premiile „Lucijan-Marija-Škerjanc” și „Prešeren”, pentru abilitățile sale artistice.
A câștigat ulterior premiul întâi la numeroase concursuri naționale și internaționale, inclusiv la Povoletto (Italia) în 2001 și la Concursul pentru tineri muzicieni din Slovenia (2002).
În mai 2004 a fost numit corn principal în Orchestra Filarmonicii slovene din Ljubljana. Žust a fost, de asemenea, membru al Orchestrei de Tineret Gustav Mahler și al Orchestrei Festivalului de Muzică din Pacific. Cântăreț activ de muzică de cameră, el face parte din Ariart Wind Quintet, din soliștii Orchestrei de Cameră din Ljubljana și din Trio Triumvirat.
Din februarie 2009 până în ianuarie 2011 a fost bursier al Academiei de Orchestră a Filarmonicii din Berlin, iar la începutul stagiunii 2011/2012, a devenit membru al prestigiosului ansamblu simfonic.