
Dirijor: Daniel Jinga
Soliști:
Simina Croitoru – vioară
Radu Sinaci – violoncel
Program
Jules Massenet Meditație din opera Thais;
Pablo de Sarasate Zigeunerweisen op.20;
Camille Saint Saens Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră op.33;
Sabin Drăgoi Divertisment sacru;
„Muzica este ceva mai mult decât o sursă de plăcere senzorială și de emoție profundă… Cel care nu simte o delectare absolută de la o simplă serie de acorduri bine construite, frumoase doar prin aranjamentul lor, nu este cu adevărat pasionat de muzică.” Cuvintele îi aparțin lui Camille Saint Saens, marele romantic francez, de la dispariția căruia se împlinesc la data de 16 decembrie o sută de ani.
La Filarmonică îl omagiem în primul concert de noiembrie, readucând în programul orchestrei simfonice una dintre cele mai senzaționale partituri violoncelistice, Concertul în la minor op.33, cel pe care Dmitri Șostakovici și Serghei Rahmaninov l-au plasat pe primul loc în ierarhia concertelor pentru violoncel din întreaga literatură a muzicii clasice.
Violoncelistul Radu Sinaci este interpretul din această seară a mult apreciatei capodopere, o seară concepută ca un melanj de muzică franceză, spaniolă și românească, în care spectacolul instrumental se multiplică prin prezența violonistei Simina Croitoru. La propunerea tinerei invitate, în debutul concertului de la ora 19.00 vă reîntâlniți cu Meditația din opera Thais de Jules Massenet și Melodiile lăutărești op.20 de Pablo de Sarasate, partituri care aparțin aceleiași lumi romantice, o lume a expresivității și a virtuozității.
Divertismentul sacru de Sabin Drăgoi, o lucrare considerată epocală la momentul apariției ei, încheie concertul simfonic din 4 Noiembrie, un eveniment care marchează prima colaborare a orchestrei simfonice cu dirijorul Daniel Jinga, cel care conduce astăzi destinele Operei Naționale din București.