
Festivalul Internațional Toamna Muzicală Arădeană
Ediția a IX-a
17 -24 noiembrie 2022
Joi 24 noiembrie 2022 ora 19.00
Sala Palatului Cultural
Concert simfonic
Dirijor: Radu Popa
Solist: Cadmiel Boțac
Program
Piotr Ilici Ceaikovski Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23;
Nikolai Rimski – Korsakov Șeherezada, suita simfonică op.35;
Dintre titlurile de succes ale unui festival, nu puteau să lipsească Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian de Piotr Ilici Ceaikovki sau Șeherezada de Nikolai Rimski Korsakov! Este finalul „Toamnei Muzicale Arădene”, o seara simfonică emblematică și performantă, pe care ne-am imaginat-o alături de dirijorul Radu Popa și pianistul Cadmiel Boțac.
Pentru a produce un ópus de calibrul Concertului nr. 1 pentru pian, Ceaikovski combină drama și sentimentul cu o tehnică orbitoare. Un spectacol pianistic, dar și de acompaniament orchestral, care confirmă instinctele teatrale ale genialului compozitor, dar și o virtuozitate compozițională, care justifică ecoul extraordinar al celui mai popular concert pentru pian al literaturii ruse.
L-am alăturat în această seară fantasticelor tablouri ale Șeherezadei, basmul oriental transpus de Rimski-Korsakov în partitura sa cu efecte de caleidoscop. Un final care ne seduce, ne emoționează, ne împlinește…
Portret Radu Popa
Dirijor, compozitor și pianist, născut la București în anul 1969, Radu Popa a fost desemnat câștigător al concursului organizat în anul 2007 de Filarmonica Banatul Timișoara, pentru poziția de dirijor de orchestră, poziție ce succede altor două angajamente anterioare: dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oltenia Craiova (2006 -2007) și dirijor și director general al Filarmonicii de Stat Giurgiu (1999 -2006).
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, specializările compoziție (1994) – clasa Prof. Univ. Dr. Adrian Iorgulescu și dirijat orchestră (1996) – clasa prof. Ludovic Bács, și de asemenea, absolvent al cursurilor masterale ale acelorași specializări (compoziție – 1995 și dirijat orchestră – 1997), Radu Popa s-a îndreptat cu precădere spre arta dirijatului de orchestră. Își continuă între anii 2000 -2003 studiile la Hochschule für Musik Wien – Austria, specializarea compoziție, în paralel desfășurându-și activitatea dirijorală în România. În perioada studiilor universitare bucureștene, împreună cu colega sa, Irinel Anghel, sub îndrumarea atentă a Prof. Univ. Octavian Nemescu este fondatorul și conducătorul Atelierului Universitar de Muzică Contemporană “Pro Contemporania”, ansamblu cu care realizează în perioada studiilor numeroase concerte experimentale cu lucrări aparținând tinerei generații de compozitori.
Prezențele concertistice ale dirijorului Radu Popa se regăsesc atât pe scenele românești de concert (la Filarmonica Banatul, sau ca dirijor invitat al Filarmonicii George Enescu București, Transilvania Cluj, Moldova Iași, Târgu Mureș, Orchestra Națională Radio București, Orchestra de cameră Radio București etc.) dar și în sălile de concert din străinătate: Jancek Ostrava, Kamerata Janacek – Ostrava (Republica Ceha), Lvov Philharmonie Orchestra – Ucraina, Prime Philharmonic Orchestra – Fumpo, Coreea de Sud, Orchestra Radio Chișinău (Republica Moldova), Novi Sad (Serbia) etc. totodată este solicitat să realizeze numeroase înregistrări speciale la Radio România, la pupitrul Orchestrelor Radio. În urma decernării premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, casa de discuri Deutsche Grammophon editează pe suport CD muzica filmului Tinerețe fără tinerețe – regia Francis Ford Copolla, coloana sonoră purtând semnătura Bucharest Metropolitan Orchestra și a dirijorului Radu Popa.
Turneele de concerte întreprinse de dirijorul Radu Popa sunt apreciate la superlativ, atât de public cât și de critica internațională de specialitate; conduce Orchestra Națională Radio București pe scena sălii Auditorium din Roma, orchestra Filarmonicii Janacek în Coreea de Sud (20 de concerte, inclusiv Seoul Arts Center – 2002); se află la pupitrul orchestrei Filarmonicii Banatul în turneele de concerte de la Baden Baden, Seoul (2011,2012), Paris, Mannheim, Novi Sad, etc. În anul 2010, la invitația lui Ioan Holender – director general al Wiener Staatsoper – conduce o serie de concerte (gale de operă) organizate de Wiener Staatsoper în colaborare cu Filarmonica Banatul Timișoara. Este onorat de invitațiile organizatorilor de a dirija orchestra Filarmonicii Banatul la edițiile din anii 2007, 2009, 2011, 2013 ale Festivalului Internațional George Enescu. Pentru ediția din 2011, Radu Popa este desemnat partener al compozitorului și dirijorului Peter Ruzicka în realizarea interpretării unei lucrări inedite de George Enescu – Simfonia a V-a, completată de Pascal Bentoiu; organizatorii îi încredințează totodată acompaniamentul concertului final al Concursului Enescu – secțiunea violoncel.
Continuându-și preocuparea de a se îndrepta spre estetica muzicii noi, realizează între anii 2010 -2011, actul dirijoral al Orestiilor II și III de Aurel Stroe, într-o serie de concerte naționale (Timișoara, București, Cluj, Bușteni), precum și în câteva reprezentații internaționale (Basel – Festivalul Culture Escape, Paris, Mannheim), în prezența regretatului compozitor Aurel Stroe.
De asemenea, programează periodic în staginile de concerte ale Filarmonicii Banatul concerte de muzică românească. Astfel sunt prezentate titluri precum Revuluția, după Conu Leonida față cu reacțiunea, Rondoul de noapte și Semnale de Adrian Iorgulescu, selecțiuni din suita simfonică Mihai Viteazul de Tiberiu Olah, oratoriul De Profundis și Simfonia Triade de Remus Georgescu, cărora li se alătură numeroase alte ópusuri ale creatorilor contemporani: Ștefan Niculescu, Pascal Bentoiu, Anatol Vieru, Miriam Marbé, Cornel Țăranu, Sigismund Toduță, Violeta Dinescu, Doina Rotaru ș.a.
Printre partenerii de scenă ai dirijorului se numără Volkhart Steude (concert maestrul Wiener Philharmoniker), Roby Lakatos, Bujor Prelipcean (Voces Quartet), Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu, Alexandra Guțu, Dana Borșan, Mihai Ungureanu, Corina Belcea, Gabriel Croitoru, Ștefan Horvath, Marin Cazacu, Sona Hazarian, Leontina Văduva, Ildiko Raimondi, Adela Zaharia, Jongmin Park, Katarzyna Dondalska, Ion Bogdan Ștefănescu, etc. Repertoriul dirijorului Radu Popa este bogat și divers, genul simfonic împletindu-se cu muzica de operă (Cosi fan tutte, Flautul fermecat, Traviata, etc.) acoperind o paletă estetico stilistică eterogenă, de la muzica veche până la creațiile muzicii contemporane.
Portret Cadmiel Boţac
Născut în anul 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal, Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul “Dinu Lipatti” – Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.
Un eveniment extrem de important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul “Milano Piano Talents” , Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu, Concursul Internațional “Carl Filtsch” și Concursul Internațional “Transylvanian Piano Competition”. În Februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European.
Cadmiel Boțac a fost de-a lungul anilor bursier al „Fundației pentru Comunitate” și al „Fundației Regale Margareta a României”, în cadrul programului Tinere Talente. În Noiembrie 2019, tânărul artist a avut ocazia să interpreteze lucrarea „Fantezie pentru pian și orchestră” de George Enescu, la peste o sută de ani de la prima și singura interpretare a lucrării. Prima interpretare a avut loc la începutul anilor 1900, chiar sub bagheta maestrului George Enescu.
Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazakhstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului „Stars on Baikal”, iar în România cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.
În Noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, la editura Casa Radio din București, proiect inițiat și coordonat de Radio România Muzical. Discul conține lucrări pentru pian solo din creația compozitorilor Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin și George Enescu.
În prezent, este masterandul Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.