Joi 10 noiembrie 2022 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor:  Hermann Szabolcs

Soliști:

Paul Florin vioară

Sorin Dogariu pian

 

Program

Felix Mendelssohn Bartholdy Concertul pentru pian, vioară și orchestră de coarde în re minor MWV O4;

Antonin Dvořák Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95, B. 178, „Din lumea nouă”

 

Seria evenimentelor cu invitați extraordinari continuă în stagiunea Filarmonicii, admirabilul violonist Florin Paul, cel care a făcut carieră ca prim concert-maestru al Filarmonicii din München – sub bagheta lui Sergiu Celibidache, al Filarmonicii din Stuttgart, iar în prezent al Orchestrei NDR Elbphilharmonie, va fi solistul invitat al orchestrei simfonice,  în seara de joi, 10 noiembrie 2022, alăturându-se pianistului Sorin Dogariu, în Concertul pentru vioară, pian și orchestră  de  Felix Mendelssohn Bartholdy. O partitură rară a repertoriului mondial, neobișnuit de întinsă ca dimensiuni, recunoscută pentru virtuozitatea ieșită din comun, dar și pentru entuziasmul ei narativ, tipic începutului de secol XIX.

Simfonia în mi minor „din Lumea Nouă” op.95 de Antonin Dvořák, o mare favorită din colecția celor mai celebre partituri simfonice, readuce în atenție performanțele de ansamblu, într-un exercițiu de tehnică și abilitate orchestrală. O plăcută evocare a lumii sonore la sfârșit de secol romantic, o simbioză perfectă între limbajul tradițional european și expansiunea afro – americană şi a ragtime-ului în muzica „noului continent”.

O seară desprinsă de obișnuit, în care revine la pupitrul orchestrei simfonice dirijorul Hermann Szabolcs!

 

Portret Florin Paul

Florin Paul a început studiul viorii la Lugoj, cu Iosif Willer şi l-a continuat la Timişoara cu profesorul Ilie Lina, la Liceul nr. 1 din Bucureşti, cu profesoara Elisabeta Tomescu-Ciomu şi la Conservatorul de muzică din Bucureşti, cu reputatul maestru Ştefan Gheorghiu.

Calităţile sale artistice au fost remarcate de timpuriu, obţinând primul premiu I la un concurs naţional, la vârsta de 11 ani. Porţile adevăratei cariere interpretative s-au deschis însă odată cu câştigarea unor mari concursuri internaţionale: „Jaques Thibaud” – Marele Premiu Paris – Franţa (1977) şi „Nicolo Paganini”- Premiul I, Genova – Italia (1979).

În anul 1982 s-a stabilit în Germania, unde a continuat să-şi completeze formarea artistică, studiind cu profesorul Wolfgang Marschner, la Freiburg şi cu marele violonist Henryk Szeryng, în cadrul Academiei „Bach” din Stuttgart. Alături de acesta, Florin Paul a avut onoarea să cânte Dublul concert de Johann Sebastian Bach, la Stuttgart, în1998. Noi  premii internaționale i-au deschis calea spre podiumul de concert: Premiul Louis Spohr (1982, Freiburg), Premiul Mendelssohn (1983, Berlin) și Premiile Tibor Varga și Yehudi Menuhin.

Florin Paul colaborează în mod regulat cu orchestre simfonice și de cameră și este un pasionat și foarte experimentat interpret de muzică de cameră. De la duo, la trio de coarde și cvartet de piane, este activ și în înregistrări radio și CD-uri cu mulți parteneri muzicali. Discografia sa include înregistrări cu „Anotimpurile” de Vivaldi, Sinfonia concertantă de Mozart, partitele și sonatele solo de Bach, sonatele solo de Ysaye și  „Hommage à Joseph Joachim”.

Florin Paul are mulți ani de experiență ca profesor: a predat în calitate de profesor invitat la Academia de Muzică din Göteborg, a fost lector pentru diferite orchestre de tineret din Hamburg, Bremen, la Orchesterzentrum NRW Dortmund, precum și la Orchestra Academiei Festivalului de Muzică din Schleswig-Holstein și la Asian Youth Orchestra din Hong Kong. În plus, susține în mod regulat cursuri de măiestrie la Roma, Arezzo și Timișoara.

Florin Paul a devenit prim concert-maestru al Filarmonicii din München sub bagheta lui Sergiu Celibidache în 1983 și a ocupat aceeași poziție la Filarmonica din Stuttgart timp de mai mulți ani. Din 1995 este prim concert-maestru al Orchestrei NDR Elbphilharmonie.

 

Portret Sorin Dogariu

Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii din Arad şi conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională „Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa  marelui pianist Lazar Berman.

A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola, iar repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.

Prima audiţie a Toccatei pentru pian şi orchestră de Remus Georgescu a fost realizată de pianist sub bagheta compozitorului, la Taichung, în anul 2001, acompaniat de National Taiwan Symphony Orchestra.

În  Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn, iar în luna noiembrie a anului 2011,  în concertul organizat  în cinstea Zilei Naţionale a României  de către Ambasada României  la Bruxelles dar şi în programele de schimburi culturale între oraşele Heist op den Berg, Pécs şi Arad, Sorin Dogariu  şi-a dovedit  performanţele şi abilităţile în câteva dintre cele mai complexe creaţii pianistice universale: Concertul nr.5 în mi bemol major „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 în mi bemol major de Franz Liszt şi Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.

În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

 

Portret Hermann Szabolcs

Hermann Szabolcs a studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia Franz Liszt din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff.

A participat la cursuri de măiestrie îndrumate de Péter Eötvös, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octav Calleya, Hamar Zsolt ș.a., beneficiind de burse – Erste für Ersten (2013) și Bursa Republicană (2014), iar în anul 2015 a primit premiul PrimArt pentru tinere talente.

În perioada anilor 2016 – 2020 a activat ca dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta, iar din septembrie anul trecut este dirijorul Teatrului și al Operei din Szeged, unde a debutat în spectacolele  Boema, Don Giovanni, Dido și Aenenas și Contesa Maritza.

Ca dirijor a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, Orchestra Simfonică din Miskolc, Orchestra Simfonică Danubia, Filarmonica Cluj, Filarmonica Oradea, Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare, Filarmonica Arad, Concerto Budapesta, Orchestra Simfonică Szolnok, Orchestra Simfonică Gödöllő, Orchestra Simfonică Monarchia, Orchestra Simfonică Alba Regia, Orchestra de Cameră Simplicissimus, Orchestra de Cameră Anima Musicae.

În anul 2013 a câștigat premiul I la Concursul Național de Analize Muzicale Contemporane și premiul II la Concursul Național de dirijat ‘’Lantos’’. În 2018, la Concursul Internațional Doráti Antal, a fost ales printre cei mai buni 20 de dirijori.

Este director al Asociației ‘’Hermann Musik’’, director artistic al Cursurilor de Vară de la Ciumești, fondator și director artistic al Corului de Copii din Satu Mare, unde îndrumă și cursuri de dirijat coral.

Hermann Szabolcs este deopotrivă un compozitor activ. În anul 2017 a publicat o culegere de coruri cu acompaniament de orgă, în 2019 a semnat și publicat la Editura Europrint  Misa ”Sfântul  Rege Ștefan”,  precum și 8 corale cu același titlu,  pentru voce și orgă, iar anul trecut, tot la Europrint, și-a lansat The Many-Sided Human Voice or The Story of the Truth -Teller Shepherd, pentru cor de femei și povestitor. Remarcate și în plan competițional, lucrările sale au fost distinse cu premiul I la Concursul național de aranjamente corale (Oradea, 2020) și la Concursul național de compoziție pentru piese corale, (Bupadesta, 2021).

Hermann Szabolcs a susținut concerte de orgă în Satu Mare și a colaborat ca organist cu Wiener Tonkunstvereinigung.

Din luna octombrie 2019 este dirijor invitat principal al Filarmonicii din Arad.

 

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45