• Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 1 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 2 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 3 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 4 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 5 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 6 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 7 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 8 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 9 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 10 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 11 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 12 din 13

 • Concert simfonic inaugural oct 2017 Filarmonica Arad

  — Imaginea 13 din 13

Compozitori bănăţeni

Dirijor: Huba Holloköi – Finlanda
Solişti: Andreea Dumitrescu – pian, Sergiu Cârstea – trompetă
Invitat: actorul Adrian Korek (Facultatea de Muzică și Teatru a U.V.T.)

Program
Sabin Drăgoi: Divertisment rustic
Gabriel Almasi: The Mysterious Journey Of Life (p.a.a.)
Remus Georgescu: Toccata pentru pian și orchestră
Walter Michael Klepper: Divertisment pentru orchestră de coarde și timpani
Petru Stoianov: Hiperboreeana
Gabriel Mălăncioiu: Zamolxis pentru trompetă și orchestră

Banatul, spațiu multicultural, al căror virtuți creatoare își așteaptă încă deplina recunoaștere și valorificare, continuă să îmbogățească patrimoniul național cu pagini simfonice de mare valoare. În special compozitorii din generațiile postenesciene au relevat o capacitate admirabilă, specifică efervescentului climat cultural, de a transfigura fondul muzical arhaic, dar și de a asimila noile tendințe mondiale ale limbajului sonor. Acestei armonizări subtile între spiritul tradiției și „privirea spre viitor” i se adaugă armonizarea idiomurilor diverselor etnii cu trăsăturile unui spirit bănățean unitar, parte organică a culturii românești. Programul concertului de deschidere a Festivalului Internațional „Iubiți muzica românească” prezintă compozitori din zona Aradului: Sabin Drăgoi (născut în Seliște), Petru Stoianov (născut în Vinga) și Gabriel Almasi (născut în Curtici). Alături de aceștia, timișorenii Remus Georgescu și Gabriel Mălăncioiu, respectiv reșițeanul Walter Michael Klepper.

Portret – Huba Hollókői

Născut în Ungaria, Huba Hollókői şi-a început studiile muzicale ca violonist. Cântând de la vârsta de patru ani, a fost distins cu numeroase premii la importante concursuri naţionale şi internaţionale.

Ca dirijor, a lucrat cu orchestre olandeze de top, inclusiv cu ResidentieOrkest, Noord Netherland Orchestra, Holland Ballet Orchestra şi a fost dirijor asistent a lui Semyon Bychkov la Orchestra Concertgebouw. Recent, a debutat la pupitrul orchestrelor Slovak Sinfonietta, MAV din Budapesta, Sonderjollands Symfoniorkester (Danemarca), Orkest van het Osten din Enschede şi Orchestra Simfonică din Lahti. A dirijat cu mult succes operele Flautul fermecat şi Don Giovanni (alături de Joensuu City Orchestra, Finlanda şi Dutch National Opera Academy). A condus producţiile pentru De Dutch Don’t Dance Division (Haga) timp de două sezoane. Alte proiecte ale sale includ opera Anne enZef (o nouă lucrare compusă de Monique Krüs), alături de Orchestra Simfonică a Olandei, punerea în scenă ca dirijor asistent a lui Markus Stenz a operei Wozzeck de Alban Berg (Radio Symphony Orchestra) şi dirijarea operei Rigoletto de Giuseppe Verdi în Finlanda.

Huba Hollókői a primit diplomele pentru dirijat operă şi orchestră de la Academia Sibelius (Helsinki, Finlanda), unde a studiat cu prof. Leif Segerstam şi Jorma Panula. De asemenea, a terminat cursurile de Masterat din cadrul National Master Orchestral Conducting Program din Olanda, sub îndrumarea lui Jac van Steen, Kenneth Montgomery şi Ed Spanjaard. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Kurt Masur, Johannes Schläefli, Zoltán Peskó, Atso Almila şi Yuri Simonov.

A început să dirijeze din timpul facultăţii, fiind asistent al unor importanţi dirijori de talie internaţională Christoph Poppen (Het Gelders Orkest), Stefan Asbury, Xian Zhang şi Clark Rundell (Orchestra Naţională de Tineret a Olandei – NJO), Kenneth Montgomery (Orchestra Naţională a Irlandei) şi Ed Spanjaard (Maastricht).
Ca solist, Huba Hollókői a concertat în Ungaria, Anglia, Germania, Italia, Finlanda, Austria, Olanda şi Japonia. În 2010, a avut onoarea de a împărti podiumul cu Eiji Oue în cadrul NDR Musikrag – Hanovra (Antonio Vivaldi: Anotimpurile). A fost invitat la numeroase festivaluri internaţionale, precum the Young Hungarian Talents in Focus în Londra, Herbstliche Musiktage, Bad Urach şi Musica Nova (Helsinki). A fost concert-maestru al orchestrelor din Joensuu şi Vaasa (Finlanda).

Huba Hollókői a fost unul dintre cei trei finalişti ai celei de-a LIII-a ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat de la Besançon (2013). Este dirijor asistent la Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda.

Portret – Andreea Dumitrescu

Andreea Dumitrescu a urmat cursurile Şcolii de Muzică din Reşiţa şi ale Liceului de Muzică din Timişoara, studiind apoi în paralel matematica (specializarea Informatică) şi pianul (clasa lect. Sorin Petrescu) la Universitatea de Vest. Printre muzicienii care au contribuit la formarea sa muzicală se numără Jean-François Antonioli, Gabriel Amiraș şi John Lill. Cursurile masterale le-a urmat la aceeași Universitate, sub îndrumarea conf. univ. Manuela Mihăilescu.

Între lunile septembrie-decembrie ale anului 1998, a participat la cursuri de perfecţionare muzicală la Iyshe Royal Music Conservatory din Aarhus, Danemarca.

Andreea Dumitrescu a concertat cu Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara în concerte dirijate de Gheorghe Costin, Robert Houlihann, Philipp Pointner. A fost invitata orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor din Cluj Napoca, Craiova, Pitesti, Târgoviște și a colaborat cu dirijorii Theo Wolters, Paul Mann, Daniel Cohen, Tiberiu Oprea, Constantin Grigore, Matei Pop. A concertat alături de Orchestra Facultăţii de Muzică din Timişoara dirijată de Mircea Holiartoc şi de Orchestra Liceului de Muzică din Craiova, dirijor Florian Zamfir.

Andreea Dumitrescu are o bogată activitate interpretativă, care cuprinde multe recitaluri solo în ţară şi peste hotare (Italia, Danemarca şi Germania) şi concerte camerale în formaţii de duo alături de flautista Edith van der Burg în Olanda, de violonista Marta Teglas, de pianista Andreea Csibi, de violonista Cristina Sânmărtinean, de naistul Mădălin Luca, de violonistul Eugen Morăriţa şi de clarinetistul Dorin Cuibariu.

Andreea Dumitrescu face parte din Trio-ul “Charisma”(împreună cu Dorin Cuibariu la clarinet şi saxofon, şi Eugen Morăriţa la vioară), care din anul 2004 susţine recitaluri în România, Ungaria, Serbia şi Germania. A mai cântat şi în formaţii camerale alături de Ioana Gîrz (flaut), Anca Lăzărescu (violoncel), Marta Teglas (vioară), Rodica Roşian (violă) şi Alexandru Pătraşcu (vioară).

Pianista a fost invitată la festivaluri cunoscute din România – Zilele Omagiale Remus Georgescu (2002), Festivalul Camerata Blăjeană (2003), Zilele Muzicale George Enescu (2007 -2012), Festivalul Timișoara Muzicală (2015,2016), Festivalul Internațional de Muzică Nouă Intrada (2014, 2015), Festivalul Meridiane (București 2015).

Andreea Dumitrescu este profesor corepetitor la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara și pianist instrumentist colaborator al Filarmonicii “Banatul”.

Portret – Sergiu Cârstea

Sergiu Cârstea a absolvit Institutul de Stat al Artelor „Gavril Musicescu” din Chişinău şi s-a specializat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris cu profesorii Pierre Tibaud, Jean Douay şi Antoine Curé. Şi-a început cariera în anul 1980 la Chişinău, ca membru al ansamblului simfonic al Filarmonicii, iar din 1997 a ocupat primele poziţii în partidele de trompetă ale Filarmonicii Banatul şi Operei Naţionale Române din Timişoara.

În stagiunea 1992 -1993 a fost director artistic al Filarmonicii din Chişinău, iar din 1977 este cadru didactic în instituţii de învăţământ mediu şi superior din Republica Moldova şi România. Începând din anul 2000 îndrumă clasa de trompetă a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, iar din 2014 predă instrumentul şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucuresti. În anul 2006 publică o metodă de studii tehnice moderne pentru trompetă, iar în 2007 pune bazele Asociaţiei „ROMANIAN BRASS SOCIETY şi ale Concursului internaţional de alămuri din Timişoara.

A colaborat cu ansambluri importante precum Opera Naţională a Republicii Moldova, Orchestra de Stat a Radiodifuziunii Republicii Moldova, orchestra simfonică din Plovdiv, orchestra simfonică Piotr Ilici Ceaikovski (Rusia), Filarmonicile din Arad, Oradea, Iaşi, Cluj Napoca, Satu Mare, Sibiu, Bacau, Râmnicu Vâlcea şi Craiova.
Sergiu Cârstea a concertat în Biserica Americană din Paris, în Biserica Catolică din Champagne, în Sala Universităţii Sorbona, Sala cu orgă şi sala Filarmonicii din Chişinău şi în numeroase catedrale din Italia.

Artistul se distinge printr-o uluitoare calitate timbrală, iar abordarea sa repertorială este în acest sens una cu totul privilegiată. Interpretează deopotrivă partituri concertante de Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Telemann, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Torelli, Joseph Haydn, Jiri Neruda, Henri Tomasi, Alexander Arutiunian.

Ca o confirmare a extraordinarelor sale calităţi de interpret, în anul 2014, Sergiu Cârstea a devenit membru al International Trumpet Guild.

Logo AFCN
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

publicat la 14 aug. 2017

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului.

Informații la telefon 0730 643 695