Joi 14 septembrie 2023 ora 19.00
Sala Palatului Cultural

 

CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR

eveniment conex desfășurat sub egida

FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU

 

Dirijor: Alexandru Ilie

Solist: Benjamin Kruithof – violoncel

Câștigător al Concursului Internațional George Enescu 2022

 

Program

Robert Schumann Concertul pentru violoncel și orchestră în la minor op.129;
Antonin Dvořák Simfonia nr. 9  în mi minor op.95 Din lumea nouă;

 

Un concert simfonic extraordinar, programat de Filarmonica Arad în parteneriat cu Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu, va avea loc joi, 14 septembrie 2023, la ora 19.00, în Sala Palatului Cultural, marcând în acest an una dintre cele mai elitiste manifestări muzicale ale Aradului.

Cuprins în seria evenimentelor conexe, desfășurate sub egida Festivalului Internațional George Enescu, cea mai importantă manifestare culturală organizată sub înaltul patronaj al Președinției României, concertul îi are ca invitați pe Alexandru Ilie (dirijor) și Benjamin Kruithof, tânărul violoncelist luxemburghez, câștigător al Concursului Internațional George Enescu 2022 (secțiunea violoncel). Proiect cultural  este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Programul vizează unul dintre cele mai apreciate capitole ale literaturii simfonice universale, romantismul secolului al XIX-lea, reflectat prin   spectaculozitatea celei care a fost desemnată drept „cea mai îndrăzneaţă şi aventuroasă” partitură din literatura destinată violoncelului, Concertul în la minor op.129 de Robert Schumann, și Simfonia  nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” op.95 de Antonin Dvořák, o îmbinare ideală între limbajul tradițional european și acela al muzicii „noului continent”.

Splendida desfășurare de virtuozitate, într-un ópus în care expresia și emoția rămân suverane, confirmă remarcabilele calități artistice ale tânărului violoncelist, prezent pentru prima oară pe scena de concerte a Filarmonicii din Arad. Benjamin Kruithof va fi acompaniat de orchestra simfonică și dirijorul Alexandru Ilie, cel care își va asuma în partea a doua a programului, versiunea bine-cunoscutei simfonii în mi minor de Antonin Dvořák.

 

Portret Benjamin Kruithof

Violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof este câștigătorul ediției 2022 a Concursului Internațional George Enescu de la București (România), criticul Alexander Hall, de la site-ul britanic „Bachtrack”, descriind interpretarea acestuia „nobilă, cantabilă, frumoasă”.

În ultimii ani, Benjamin Kruithof și-a demonstrat cu succes talentul într-o multitudine de concursuri naționale și internaționale. În 2020 a câștigat premiul întâi, premiul publicului și premiul pentru cea mai bună interpretare a compoziției tematice la „Cello Biennale Competition” din Amsterdam. În plus, este laureat al Premiului Pablo Casals din Spania (premiu special), al Concursului Gabrielli din Berlin (premiul al doilea), al Marelui Premiu Anne și Françoise Groben din Luxemburg (premiul întâi și premiul publicului), al Concursului Flame din Paris (premiul întâi și premiul special), al Concursului Internațional Leopold Bellan din Paris (premiul întâi și premiul publicului), precum și al Concursului Internațional Knopf din Düsseldorf.

În calitate de solist, Benjamin Kruithof  a cântat cu orchestre, precum Orchestra Filarmonicii din Luxemburg (OPL), Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră din Luxemburg, Nordwestdeutsche Philharmonie Herford, precum și cu Phion Orchestra și a concertat în săli prestigioase, precum Concertgebouw Amsterdam, Gasteig din München, Kings Place din Londra, Guangzhou Opera House, Philharmonie Luxembourg-City, Salle Cortot din Paris, Ateneul  Român din București.

În viitoarea stagiune 2023/24, Benjamin Kruithof va debuta cu orchestra de cameră West-Eastern la Festivalul Enescu din București, cu Solistes Européens sub conducerea lui Christoph König, la Philharmonie Luxembourg și cu Liechtenstein Sinfonie Orchester, condusă de Yaron Traub.

Benjamin Kruithof este foarte activ în domeniul  muzicii de cameră. A participat la diverse academii de muzică de cameră, precum Academia Seiji Ozawa (2021,2022), iar în vara anului 2023 va cânta la festivaluri, precum Krzyzowa Music, Mecklenburg-Vorpommern, Grachtenfestival Amsterdam.

De-a lungul carierei sale, Benjamin Kruithof a cântat cu artiști, precum Hartmut Hänchen, Tito Munos, Conrad van Alphen, Adrian Adlam, Vadym Kholodenko, Alena Baeva și Vahan Mardirossian.

În februarie 2020 a înregistrat primul său CD, „Russian Mood”, cu orchestra Nordwestdeutsche Philharmonie Herford, pentru casa de discuri Ars Production. Pentru această înregistrare a fost nominalizat în 4 categorii ale „OPUS KLASSIK 2022″.

Benjamin Kruithof s-a născut în Luxemburg, într-o familie de muzicieni, și a început să cânte la violoncel la vârsta de 5 ani, la Conservatoire du Nord, cu Raju Vidali. În ultimii ani, Benjamin a studiat cu profesori, precum Mirel Iancovici (Conservatorul din Maastricht) și Maria Kliegel (Hochschule für Musik und Tanz Köln). Din 2017, Benjamin este student al profesorului Jens-Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin.

În prezent, Benjamin Kruithof cântă la un instrument valoros din secolul al XVIII-lea, realizat de lutierul italian Giovanni Battista Guadagnini, pus la dispoziție de Universitatea de Arte din Berlin. În plus, el cântă cu un arcuș rar, realizat de celebrul făuritor de arcușe francez, François Xavier Tourte.

 

Portret Alexandru ILIE

Alexandru ILIE este un dirijor și muzician român, născut în București, pe data de 3 august 1988. A manifestat interes și talent pentru muzică încă din copilărie, iar părinții săi l-au susținut în alegerea unei cariere muzicale. A urmat studii muzicale la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București timp de 12 ani. Apoi, a continuat la Universitatea Națională de Muzică din București, absolvind cu succes în 2011, sub îndrumarea maestrului Petru Andriesei. A continuat să studieze și să se perfecționeze în domeniul dirijatului, obținând în 2013 diploma de absolvire a secției de Stilistică Dirijorală în cadrul studiilor de master, la clasa maestrului Horia Andreescu.

În căutarea continuă a dezvoltării profesionale, Alexandru ILIE a participat la prestigioase Masterclass-uri susținute de dirijori de renume, precum: Christian Badea, Enrique Garcia Asensio, Jin Wang, Mark Stringer, David Crescenzi, Christian Ehwald și Sigmund Thorp.

De-a lungul timpului, Alexandru ILIE a participat la mai multe concursuri de dirijat, obținând diferite premii și recunoaștere pentru talentul său, dintre care se pot aminti: Premiul al III-lea la concursul de dirijat din cadrul proiectului POSDRU în 2010; un an mai târziu a obţinut Premiul I la concursul festivităţii de încheiere a aceluiaşi proiect şi Premiul al II-lea la concursul pentru Bursa Dorel Paşcu, iar în anul 2014, Premiul pentru Cel mai bine clasat dirijor român la Concursul Internaţional “Jeunesses Musicales” ediţia a V-a. Anul 2018 a fost unul în care Alexandru ILIE a atins de fiecare dată etapele finale ale concursurilor la care a participat: Concursul Național de Dirijat „Ionel Perlea”, în cadrul căruia s-a clasat pe primul loc, obținând Trofeul „Ionel Perlea”, finalist și locul al V-lea la Concursul Internațional de Dirijat BMI și locul al III-lea la prestigiosul Concurs Internaţional de Dirijat “Jeunesses Musicales”. Pe plan extern, în anul 2016 a atins etapa semifinală în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „Felix Mendelssohn”, clasându-se pe locul al 5-lea dintr-un total de 240 de participanți, iar în anul 2022 a fost semifinalist al Concursului Internațional de Dirijat „Arthur Nikisch”.

Cu o vastă experiență și talent recunoscut, Alexandru ILIE este invitat frecvent în cadrul stagiunilor filarmonicilor din Cluj, Timișoara, Iași, Oradea, Satu-Mare, Tg. Mureș, Brașov, Bacău, Craiova, Botoșani, Ploiești, Pitești, Vâlcea, Târgoviște. De asemenea, el colaborează cu orchestre naționale de renume, cum ar fi Camerata Regală, Orchestra Operei Braşov, Orchestra de Tineret din Iaşi, Orchestra Concertino – Cluj, Orchestra Simfonica Bucuresti, Philarmonia Bucuresti, Orchestra Națională Electrecord, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și Orchestra Română de Tineret.

În paralel cu activitatea sa în muzica clasică, Alexandru ILIE demonstrează o pasiune pentru conceptele de tip „fusion”, aducând în fața publicului reinterpretări inovatoare, ce combină muzica clasică cu elemente din muzica pop-rock. În cadrul conceptului „pop-simfonic”, Alexandru ILIE colaborează cu o serie de artiști consacrați din lumea muzicii ușoare, precum Moga & Friends, Nico, Marcel Pavel, Andra, Ovidiu Anton și alții. De asemenea, el explorează genul „pop-rock-simfonic”, prin colaborări cu artiști de referință, precum Paula Seling, Iris, Holograf, Lupii lui Calancea și Pasărea Rock, aducând astfel în prim-plan reinterpretări incitante ale pieselor lor celebre. Pe lângă aceste colaborări cu artiști din muzica ușoară și pop-rock, Alexandru ILIE îndrăznește să transpună muzica lăutărească pentru orchestră, colaborând cu soliști cunoscuți în acest sector specific de activitate.

În prezent, Alexandru ILIE deține poziția de dirijor permanent la două dintre cele mai importante instituții muzicale din București: Opera Comică pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. De asemenea, el este fondator și co-fondator al unor ansambluri muzicale remarcabile, precum Camera Intermezzo, Corul Regal și VIBE Orchestra.

 

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45