beethoven_bizet chabrier concert arad

Dirijor – Alexandre Myrat (Franța)

Solistă – Séverine Maquaire – mezzosoprană (Franța)

Program

Ludwig van Beethoven – Simfonia a VI-a op.68, Pastorala

Georges Bizet – Carmen Ouverture/Habanera/Intermezzo/Chanson Bohème

Emmanuel Chabrier – Espagna

 

Cea mai impresionistă partitură beethoveniană, Simfonia a VI-a în fa major, Pastorala, inaugurează primul program al lunii Aprilie, alături de muzici franceze de inspirație iberică, arii și numere orchestrale din opera Carmen de Georges Bizet și España de Emmanuel Chabrier. Invitații serii simfonice de 4 Aprilie 2019 sunt dirijorul Alexandre Myrat si mezzosoprana Séverine Maquaire.

Portet Alexandre Myrat

Alexandre Myrat s-a născut la Volos (Grecia). A început să studieze muzica la vârsta de 13 ani, iar șapte ani mai târziu a dirijat primul său concert, în 1970, la Cannes, cu orchestra din Monte Carlo și violonistul Henryk Szeryng.

A studiat la Paris cu Igor Markevitch, Max Deutsch și Nadia Boulanger, care a afirmat despre el că “s-a născut dirijor”. După ce a dirijat Orestia de Darius Milhaud pentru Radio France, în 1976, Alexandre Myrat  a început o carieră internațională pe scene din Belgia, Olanda, Marea Britanie, Italia, Spania, Iugoslavia, Bulgaria, Germania, Grecia și Coreea. În același an a câștigat concursul Gino Marinuzzi în San Remo.

Alexandre Myrat  a obținut cetățenia franceză în 1977 și a început să colaboreze regulat cu orchestra Radio – France, pe care a dirijat-o în înregistrări, în concerte, în numeroase premiere  (cuprinse în arhivele INA). Printre acestea se numără memorabila primă audiție a simfoniei “La journée de l’existance” de Ivan Wyschnegradsky, realizatăîn 1978, când  a dirijat Noua Orchestră Simfonică  Radio France, în prezența compozitorului. Concertul live, editat pe CD de Shiiin în colaborare cu IN, a fost recompensat cu premiul Diapason d’Or, pe care dirijorul l-a adăugat la numeroasele sale premii obținute pentru înregistrările EMI și AUVIDIS.

În 1984 a înființat Le Sinfonietta – orchestra regională din Picardia, unde a fost director artistic până în anul 1989, devenind renumit prin interpretările repertoriului mozartian.

A fost invitat să dirijeze numeroase ansambluri, precum Orchestre National de Belgique, Orchestra de cameră din Norvegia, London Mozart Players și English Chamber Orchestra. A realizat numeroase înregistrări pentru BBC și a dirijat trei ani consecutiv Orchestra de Tineret din Edinburgh, care a primit premiul pentru cea mai bună orchestră și cea mai bună înregistrare la concursul internațional din Viena.

În 1991 a început să colaboreze în mod regulat cu Megaron din Atena și a înființat La Kamerata,  prima orchestră din Grecia care a atins un renume internațional. Timp de douăzeci de ani, La Kamerata a realizat numeroase înregistrări pentru EMI, ARTION RECORD, BLUE NOTE, AGORA și ECM. Într-un timp foarte scurt de la înființare, La Kamerata a devenit o instituție culturală semnificativă, orchestra atingând un nivel internațional, realizând turnee și colaborând cu soliști din întreaga lume, pe scene și în festivaluri celebre: Maggio Fiorentino, Ravena Festival, Royal Festival Hall, Stokholm Concerthouse, Corum-Montpellier, Théâtre des Champs Elysées, Théâtre de la Monnais, Liederhalle-Stuttgart, Haydn Festspiele – Eisenstadt, Naantali Music Festival.

În anul 2003 a participat la Festivalul de la Atena și a deschis Festivalul Celibidache de la München alături de violonista Ida Haendel.

În anul 2004 a dirijat toate concertele importante organizate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena.

În perioada 2005-2007 a fost dirijor invitat al orchestrei din Patras, ca parte a proiectului Patras 2006 – Capitală Europeană a Culturii.

A dirijat premiera grecească a partiturii Les Noces de Igor Stravinski, alături de Südwestrundfunk (Megaron, Noiembrie 2006)

În anul 2006 Alexandre Myrat a fost numit  membru al conducerii executive al Academiei Lirice din Vendôme și  din anul 2008, dirijor invitat al Filarmonicii din Târgu Mureș.

Portret Séverine Maquaire

Séverine Maquaire a studiat literatură franceză și italiană.Își incepe cariera lirică în anul 2006, ca membră a corului operei din Paris și la Rouen, ca solistă  a ansamblului baroc Arts Florissants,  și a teatrului,  în cadrul proiectelor de turnee naționale și internaționale (Electra cu Jane Birkin, Le mot progress… de Matei Vișniec la Festivalul de la Sibiu, București etc).

Din repertoriul ei fac parte partituri de  secol XX, Pierrot Lunaire de  Arnold Schönberg, Folk Songs de Luciano Berio și Music for 18 Musicians, de Steeve Reich, pe care le-a interpretat alături de diferite ansambluri contemporane, numeroare mise (Mozart, Haydn, Pergolesi etc.), precum și Les Noces de Igor Stravinsky cu Orchestre régional Bayonne-Côte basque, la Symphonie du Jaguar de Thierry Pécou, alături de orchestra Radio France,Voix Marines și Orchestre National de Lorraine, Misa a Buenos Aires de Martin Palmeri, cu orchestra din Auvergne, Simfonia a IX-a de Beethoven Filarmonica Oltenia – Craiova,  El Amor Brujo  și Les nuits d’été (Hector Berlioz) la Filarmonica din Târgu Mureș. Același repertoriu îl interpretează  pe scene din Grecia.

Abordează și genul de operă din perspectiva partiturilor Carmen (Georges Bizet), Siebel (Faust-Charles Gounod), Cherubino(Wolfgang Amadeus Mozart), Vrăjitoarea (Piotr Ilici Ceaikovski), dar și Walkiria (Richard Wagner) și Miss Quickly (Falstaff – Giuseppe Verdi).

Preț bilet întreg 20 Lei
Redus 5 Lei pentru elevi
Redus 10 Lei pentru studenți și pensionari

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00