Dirijor Sabin Păutza
Solişti
Mihai Sârbu – corn
Iasmina Florentina Breșneni – fagot
Bogdan Alexandru Costache – vioară

Program
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul în mi bemol major pentru corn şi orchestră K. 447
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul în si bemol major pentru fagot şi orchestră K. 191
Pablo de Sarasate – Melodii lăutăreşti op.20
Camille Saint Saens – Introducere şi Rondo capriccioso op.28

Seară dedicată capodoperelor clasico-romantice

În accepţiunea generală, Wolfgang Amadeus Mozart a fost unul dintre cei mai mari creatori de concerte instrumentale din toate timpurile, care la fel ca şi Antonio Vivaldi, şi-a plasat producţia acestui gen în centrul creaţiei. Mozart a fost neîntrecut în secolul al XVIII-lea, iar lucrările sale au fost modele de echilibru perfect între solist şi orchestră, între dezvoltare simfonică şi virtuozitate.
Seara simfonică de joi, 15 septembrie 2016, de la ora 19.00, din Sala Cercului Militar, este o seară dedicată exclusiv virtuozităţii instrumentale, iar partiturile care o iniţiază sunt autografe mozartiene, prezentate ca rarităţi în programele curente de concert.

Concertul pentru fagot în si bemol major K. 191, una dintre compoziţiile sale timpurii, realizate pentru orchestra de curte a Prinţului Arhiepiscop al Salzburgului şi Concertul în mi bemol major pentru corn şi orchestră K. 447, scris în anii maturităţii, petrecuţi la Viena, îndeamnă la o nouă prospectare a teritoriului componistic mozartian, o lume sonoră accesibilă doar virtuozilor, a acelora care ştiu să îmbine la modul absolut experienţa de orchestră cu rolurile dedicate vocilor principale în partiturile concertante.

Cornistul Mihai Sârbu şi fagotista Iasmina Florentina Breşneni sunt partenerii maestrului Sabin Păutza în prima parte a serii dedicate capodoperelor clasico romantice, care continuă după pauză cu Melodiile lăutăreşti op.20, cea mai renumită partitură a lui Pablo de Sarasate, marele violinist al celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea şi Introducere şi Rondo capriccioso op.28 de Camille Saint Saens, partitura adusă ca omagiu celebrului virtuoz spaniol.

Apreciate şi astăzi pentru gama inepuizabilă de efecte, cele două capodopere de secol XIX se bucură de interpretarea uneia dintre cele mai actuale prezenţe de pe scenele autohtone de concert, violonistul Bogdan Alexandru Costache.

Portret – Sabin Păutza

Compozitorul, dirijorul şi profesorul Sabin Păutza a urmat cursurile Liceului de matematică din Reşita şi a studiat în paralel muzica cu Carl Tirier şi Katerin Szöguy. În anul 1965 a absolvit Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti unde s-a bucurat de îndrumarea unor profesori de prestigiu precum Marţian Negrea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, Dumitru D. Botez, Marin Constantin, Emilia Comişel, Ştefan Niculescu şi Aurel Stroe.

S-a specializat apoi în compoziţie şi dirijat la Accademia Chigiana din Siena (Italia), cu Franco Donatoni, Bruno Maderna şi Franco Ferrara. Între 1966 şi 1984 a predat armonie, dirijat şi orchestraţie la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi fiind în acelaşi timp dirijor al formaţiilor simfonice şi corale ale institutului. Cu aceste ansambluri a concertat în ţară şi peste hotare („Bydgoszcz International Festival”-Polonia, „Internationales Jugendfestspieltreffen Bauyreuth”- Germania).

Din anul 1984 se stabileşte în Statele Unite unde este numit prin concurs director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony, unde lucrează şi în prezent. Dirijează frecvent în Europa, SUA şi Australia şi este invitat deseori să predea cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane şi europene precum Atlan Institute din New York, N.Y. University sau Universitatea Emanuel.

Sabin Păutza deţine numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care premiul „George Enescu” al Academiei Române, premiul Uniunii Compozitorilor din România, Marele Premiu al Televiziunii Române, premiul „Rudolph Nissim” al ASCAP şi cel mai recent, Marele Premiu „Doctor Martin Luther King Jr.”. Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus titlul onorific de Doctor în Muzică decernat de London Institute for Applied Research, titlul de „Doctor Suma Cum Laudae” acordat de Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca precum şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Plainfield.

Sabin Păutza a dirijat în cele mai renumite săli de concert din Statele Unite, Europa şi Australia (Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Philharmonic Hall din Sydney, s.a). Numele său figurează alături de cei mai mari muzicieni ai lumii în Who’s Who in Music publicat la Cambridge (ediţiile 1980 – 1984 -1992 – 1996 – 2000) şi în volumul „2000 de Americani Notabili” publicat de American Biographical Institute.

Sabin Păutza este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al ASCAP (Uniunea Compozitorilor Americani) şi al Biroului de Consilieri al Institutului Biografic American. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de catre Editura San Nicobian din New York iar firma Swift Music Group (SUA) editează în prezent seria „Opera Omnia” a compozitorului, din care au apărut deja primele zece CD-uri.

Portret – Mihai Sîrbu

Mihai Sîrbu a absolvit secţia instrumentală a Academiei de muzică George Enescu Iaşi, la clasa de corn a profesorului Petrea Gîscă.

Angajat al Operei Române Iași, în perioada 1995 – 1999, continuă în perioada anilor următori (2000 -2005) să colaboreze cu orchestre de suflători din Italia. Ca instrumentist, a fost invitat de mai multe instituţii de profil din țară (Iași, Bacău, Botoșani, Orchestra București), iar ca membru al Cvartetului de suflători ”Horn Quartet” a susținut recitaluri în Botoșani, Suceava, Craiova, Bacău, Iași, etc.

Ca solist a susținut concerte acompaniat de orchestrele Filarmonicilor din Botoșani, Bacău, Iași, Galați, Brașov, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Cluj Napoca, etc.

Din ianuarie 2011, ocupă funcția de manager al Filarmonicii de Stat Botoșani.

Portret – Iasmina Florentina Breșneni

Iasmina Florentina Breșneni a studiat fagotul la Liceul de arte „Sabin Păutza” din Reşiţa, iar în vara acestui an a absolvit cursurile Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi. La acelaşi institut de învăţământ superior continuă din această toamnă studiile universitare de masterat.

Participările la concursurile de specialitate i-au adus de-a lungul anilor poziţii de vârf în clasamentul acestora: premiul I la faza zonală a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală (Arad, 2007), premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică – etapa zonală, (Timişoara, 2008) sau Menţiune la Olimpiada Naţională de Muzică (Bucureşti, 2009).

În aprilie 2014, prin intermediul unui Proiect Erasmus – Multicultural Innovative Youth Orchestra „Traditional/Popular” Approach, a participat la cursuri intensive de orchestră la Conservatorio di Musica „E.R. Duni” din Italia.

A susţinut concerte şi recitaluri pe scene din Reşiţa, Timişoara, Suceava, Iaşi şi Bucureşti.

Portret – Bogdan Alexandru Costache

Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de 4 ani, ghidat de bunicul şi tatăl său, iar la vârsta de 7 ani şi-a făcut debutul ca solist cu Orchestra Filarmonicii Braşov.

În 2004 a devenit membru la „Colegiul PRO Bucureşti, sub îndrumarea prestigioasei soprane Mariana Nicolesco, prilej care i-a oferit posibilitatea să susţină numeroase recitaluri în România.

Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Florin Croitoru, la vârsta de 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu profesorul Valeriu Rogacev.

De-a lungul anilor a fost distins cu premii în peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale, printre care Marele Premiu şi Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Remember Enescu” (România), Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică ” Monterosa” -Kawai „(Italia) şi a ajuns în poziţia de finalist, la Music Competition Jeunesses (România).

În anii de studii, şi-a îmbogăţit repertoriul şi a susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania.

Bogdan Alexandru Costache a evoluat ca solist cu numeroase orchestre precum Filarmonica Braşov, teatrele de operă din Braşov şi Bucureşti, Orchestra Sinfonia, Orchestra CEI Internaţionala de Tineret, sub conducerea unor dirijori distinşi precum Ilarion Ionescu Galati, I.Curetti, Florin Totan, Nicolae Racu, Iulian Rusu, Traian Ichim.

Timp de patru ani a fost membru al Fundaţiei Române „Remember Enescu”, susţinând mai multe concerte şi recitaluri.
Violonistul a realizat înregistrări cu Radio România şi Alaila Production.

În perioada 2009-2011 a fost concert-maestru al Orchestrei Internaţionale de Tineret CEI Youth Orchestra (cu care a susţinut concerte în Italia, Ungaria şi România)

În 2012, a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor român Remus Azoiţei. În prezent, studiază la Facultatea de Muzică din Braşov, România.

Din 2014 este membru al orchestrei „Kamerata Kronstadt”, prim violonist al OpereiVox (Cluj-Napoca) şi prim violonist al Operei Braşov.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45