Ansamblul FLAUTO DOLCE

 

Zoltan MAJO – conducerea artistică, flaute drepte

Maria SZABO-flaute drepte

Noemi MIKLOS – clavecin, orgă

Mihaela MAXIM- soprană

 

Program

 

1.      Michael Praetorius (1571-1621): Două cântece de Crăciun (1610)

2.      Dario Castello (1602-1631): Sonata Prima (Venezia, 1621)

3.      Michel Corrette (1707-1795): A la venue de Noël (Când vine Crăciunul) (1741)

4.      Johann Sartorius (1712-1787): Arie Guter Sämann, guten Samen (Sibiu)

5.      Michel Corrette (1707-1795): Que vous diraige maman (Cântec de Crăciun) (1783)

6.      Béla Bartók (1881-1945): Zwei slowakische Volkslieder (Două cântece slovace) (1907)

V tej Bystrickej Brane –  Kruti tono vretana

7.      Béla Bartók:AusGyergyó (Din Gheorgheni) (1907)

8.      Felicia Donceanu (*1931): Un trifoi cu patru foi (2012) (Piesă dedicată Ansamblului Flauto Dolce)

9.      Béla Bartók: Rumänische Weihnachtslieder (Colinde) (1915)

 

Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său în acest colţ al Europei, care a luat naştere la iniţiativa lui Zoltan Majo la Cluj, în anul 2000, fiind alcătuit din trei instrumentişti și o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine de la denumirea în limba italiană a familiei de instrumente  verticale (Flaut drept).

Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeaşi măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie absolută.

Expresivitatea şi culoarea aparte, dulce şi veselă a instrumentului flauto dolce, întregită de clavecin și orgă, este pusă în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului.

Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri din Austria, Spania, Italia, Franța, Israel, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Colaborează frecvent cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din Europa.

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene şi a participat la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”. Formaţia a participat totodată ca invitat special la The 5th International Early Music Seminar, Tel Aviv.

……………………………………………………………………………

Directorul artistic Zoltán Majó este licenţiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Austria şi Elveţia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ansamblul Baroc Transylvania). A realizat numeroase transcripţii şi aranjamente după diferite manuscrise şi culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. A susţinut concerte camerale în numeroase ţări din Europa.

Maria Szabo este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală şi flaut drept. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Norvegia, Germania, Austria şi Elveţia. Are o intensă activitate pedagogică şi concertistică, fiind membru fondator al ansamblului Flauto Dolce. În anul 2013, cu formaţia Les Ramages a fost laureată cu premiul II la concursul Stravaganza de la AMGD din Cluj. Este profesoară de muzică la Liceul Waldorf din Cluj.

Noémi Miklós este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima, specialitatea orgă, la clasele profesorilor Ursula Philippi şi Erich Türk. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (orgă şi clavecin) în România şi Germania. Un semestru a studiat la Hochschule für Musik Freiburg. În anul 2005 a câştigat premiul publicului la concursul Zürich-Wiedikon Orgelwettbewerb. Este cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teologie Reformată.

Soprana Mihaela Maxim a absolvit secţia canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A urmat numeroase cursuri de măiestrie. Este laureată la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale de interpretare. Şi-a completat studiile de muzică veche în anul 2008, în Norvegia (Trondheim) cu Jan van Elsacker şi în Austria (Krieglach) cu Mieke van der Sluis.

 

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45