Hermann Szabolcs
– Dirijor Invitat Principal

Hermann Szabolcs a studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia Franz Liszt din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff.
A participat la cursuri de măiestrie îndrumate de Péter Eötvös, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octav Calleya, Hamar Zsolt ș.a., beneficiind  de burse – Erste für Ersten (2013) și Bursa Republicană (2014), iar în anul 2015 a primit premiul PrimArt pentru tinere talente.

În perioada anilor 2016 – 2020 a activat ca  dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta, iar din septembrie anul trecut este dirijorul Teatrului și al  Operei din Szeged,  unde  a debutat în spectacolele  Boema, Don Giovanni, Dido și Aenenas și Contesa Maritza.

Ca dirijor a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, Orchestra Simfonică din Miskolc, Orchestra Simfonică Danubia, Filarmonica Cluj, Filarmonica Oradea, Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare, Filarmonica Arad, Concerto Budapesta, Orchestra Simfonică Szolnok, Orchestra Simfonică Gödöllő, Orchestra Simfonică Monarchia, Orchestra Simfonică Alba Regia, Orchestra de Cameră Simplicissimus, Orchestra de Cameră Anima Musicae.

În anul 2013 a câștigat premiul I la Concursul Național de Analize Muzicale Contemporane și premiul II la Concursul Național de dirijat ‘’Lantos’’. În 2018, la Concursul Internațional Doráti Antal, a fost ales printre cei mai buni 20 de dirijori.

Este director al Asociației ‘’Hermann Musik’’, director artistic al Cursurilor de Vară de la Ciumești, fondator și director artistic al Corului de Copii din Satu Mare, unde îndrumă și cursuri de dirijat coral.

Hermann Szabolcs este deopotrivă un compozitor activ. În anul 2017 a publicat o culegere de coruri cu acompaniament de orgă, în 2019 a semnat și publicat la Editura Europrint  Misa ”Sfântul  Rege Ștefan”,  precum și 8 corale cu același titlu,  pentru voce și orgă, iar anul trecut, tot la Europrint, și-a lansat The Many-Sided Human Voice or The Story of the Truth -Teller Shepherd, pentru cor de femei și povestitor. Remarcate și în plan competițional, lucrările sale au fost distinse cu premiul I la Concursul național de aranjamente corale (Oradea, 2020) și la Concursul național de compoziție pentru piese corale, (Bupadesta, 2021).

Hermann a susținut concerte de orgă în Satu Mare și a colaborat ca organist cu Wiener Tonkunstvereinigung.

Din  luna octombrie 2019 este dirijor invitat principal al Filarmonicii din Arad.