Joi 14 martie 2024 ora 19.00
Sala Palatului Cultural

 

Concert simfonic

 

Dirijor: Alexander Gordon

Solistă: Andra Heesch

Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș

 

Program

Ludwig van Beethoven „Romanța în fa major, op. 50;

Ralph Vaughan Williams Flos Campi pentru violă, cor și orchestră p.a.;

Ludwig van Beethoven Simfonia a III-a în mi bemol major op.55;

 

Creația beethoveniană privită din perspectiva Romanței în fa major op.50, o partitură simplă, elegantă și plină de șarm, inspirată din tendințele „la modă” în Viena anilor 1790, dar și din aceea a formei mari simfonice, tratată cu generozitate în paginile inovatoarei Simfonii a III-a,  în mi bemol major, „Eroica”, readuce oferta concertistică a lunii martie pe teritoriul atât de spectaculos al romantismului muzical, al anilor săi de început, de la îmbinarea secolelor XVIII și XIX.

Ideea îmbracă prin mesajul și conținutul ei referința centrală a serii de 14 martie 2024, „Flos Campi” de Ralph Vaughan Williams, o curiozitate a repertoriului universal de concert, o suită pentru violă, cor și orchestră, o lucrare rară și neobișnuită, exotică și seducătoare, inspirată dintr-o sursă la fel de provocatoare: Cartea Cântărilor lui Solomon din Vechiul Testament.

Viola, instrumentul în ale cărui performanțe Ludwig van Beethoven și Ralph Vaughan Williams s-au făcut cunoscuți ca interpreți ai vremurilor lor, este vocea principală a acestui program simfonic, care îi aduce pentru prima oară în circuitul stagiunilor Filarmonicii, pe dirijorul Alexander Gordon și violista Andra Heesch.

Evenimentul se înscrie în seria de concerte, pe care Andra Heesch o dedică în acest an memoriei tatălui său, violistul Marius Nichiteanu, muzicianul român cu o impresionantă carieră internațională, la zece ani de la dispariția acestuia.

Ne asociem inițiativei ei, reamintind totodată că în 2024 se împlinesc 40 de ani de la înregistrarea Electrecord a „Simfoniei concertante pentru contrabas, violă și orchestră” de Carl Ditters von Dittersdorf, realizată în spațiul acustic al  Palatului cultural din Arad, în care violistul Marius Nichiteanu și contrabasistul Ștefan Thomasz  au fost acompaniați de orchestra simfonică a  Filarmonicii de Stat Arad, dirijată de Nicolae Boboc. O referință discografică pentru repertoriul de concert al secolului al XVIII-lea și pentru un profil de compozitor, care nu trebuie uitat!

 

Portret Alexander Gordon

Pe scena muzicală actuală, Alexander Gordon este unul dintre cei mai versatili muzicieni ai generației sale, obținând recunoaștere internațională ca violist și dirijor.

În urma invaziei rusești din Ucraina, în anul 2022, Alexander și-a schimbat numele de familie din Zemtsov în Gordon, protestând împotriva agresiunii rusești și a utilizării literelor „Z O V” ca simboluri ale regimului lui Vladimir Putin. După o carieră de succes ca violist, inclusiv preluarea poziției de vioară principală a London Philharmonic Orchestra, la vârsta de 23 de ani, Gordon și-a făcut debutul ca dirijor cu Orchestra Simfonică finlandeză Lappeenranta în 2014.  Și-a câștigat reputația de dirijor, colaborând cu Orchestra INSO-Lviv din Ucraina, Orchestra Simfonică a Radioului Național din Bulgaria, Orchestra de Cameră Mannheim din Germania, Opera Națională a Ucrainei din Kiev, Orchestra Filarmonicii din Sofia și Orchestra Filarmonicii din Londra.

A colaborat cu mulți dintre cei mai buni muzicieni din lume, printre care Mischa Maisky, Simon Trpceski, Roman Simovic, Boris Garlitsky, Gordon Nicolic și Tabea Zimmermann.

În 2016, Alexander Gordon a fost numit consilier artistic și dirijor al International New Symphony Orchestra (INSO) din Lviv, ceea ce i-a conferit acestui muzician multinațional – german-rus-ucrainean-evreu – rolul de „ambasador al păcii” în Ucraina. Înregistrarea sa cu INSO Lviv la Toccata Classics a celor 24 de Capricii de Paganini, orchestrate pentru Orchestra Simfonică de compozitorul ucrainean Myroslav Skoryk a fost foarte apreciată de BBC Radio 3’s CD Review.

Sub bagheta lui Alexander Gordon au cântat unii dintre cei mai buni soliști din lume: Mischa Maisky, Lars Anders Tomter, Simon Trpceski, Denitsa Laffchieva, Albrecht Menzel, Gordon Nikolic, Roman Simovic, Jan Mracek, Philippe Pierlot, Boris Garlitsky și Tabea Zimmermann.

În 2017 a început un contract pentru înregistrări,  între Toccata Classics London și Alexander Gordon, în calitate de dirijor.

Interpret de muzică de cameră dedicat, Alexander Gordon a cântat în mod regulat cu Misha Maisky, Dmitri Sitkovetsky, Gerhard Schulz, Peter Donohoe, Natalia Gutman, Totlief Thedeen, Eldar Nebolsin, Maximilian Hornung, Pascal și Michel Moragues, Gordan Nikolic, Roman Simovic, Patrick Gallois, Jan-Erik Gustafsson, precum și cu Cvartetele de coarde Utrecht și Schumann.

De asemenea, a cântat în mod regulat ca solist în Europa, SUA, Asia și Australia, sub bagheta unor dirijori precum Neeme Jarvi, Vladimir Jurowski, Leif Segerstam, precum și Jukka-Pekka Saraste și Alexander Vedernikov.

Născut în 1978 într-o familie de muzicieni, Alexander Gordon a absolvit HfMT Hamburg cu Marius Nichiteanu, studii de masterat la ZUYD din Maastricht cu Michael Kugel și studii postuniversitare cu Tabea Zimmermann, la Hochschule Hanns Eisler din Berlin. Și-a finalizat masteratul în dirijat la ZUYD cu Vassily Sinaisky. S-a inspirat din cursurile de măiestrie, cu mentorii săi Kirill Petrenko, Jukka-Pekka Saraste, Vladimir Jurowski, Neeme și Paavo Jarvi.

 

Portret Andra Heesch

Andra Heesch este o solistă și interpretă de muzică de cameră de renume internațional. A concertat în săli de concert reunoscute, precum Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York și Elbphilharmonie din Hamburg. Este o invitată binevenită la numeroase festivaluri, precum Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Festivalul Enescu, Vara Magica și Festivalul de Muzică Clasică D’Accord. Interpretările sale sunt caracterizate de o frumusețe extraordinară a sunetului, virtuozitate tehnică și o expresivitate muzicală profundă, apreciate deopotrivă de  public și de critică.

Printre colaboratorii ei de scenă se numără nume mari, precum Radu Lupu, Liviu Prunaru, Lauma Skride și mulți alții.

Una dintre marile sale pasiuni este muzica de cameră. În calitate de membră a Ansamblului Vitti, un duo format din vioară (Marketa Janoušková) și violă (Andra Heesch), cu posibilitatea de extindere, a înregistrat deja pentru radioul ceh. Ansamblul se caracterizează printr-o sensibilitate excepțională și un echilibru perfect între instrumente, ceea ce permite exprimarea celor mai fine nuanțe ale muzicii.

Andra Heesch a fost membru fondator al „Nichiteanu Trio” (trio de coarde), în anul 2017 și de atunci a concertat cu acest ansamblu în întreaga lume. Trio-ul Nichiteanu s-a reunit în primăvara anului 2022. Pe lângă Andra Heesch la violă, acesta îi include acum pe Ionel Adrian Iliescu (vioară) și Samuel Selle (violoncel). Trioul se caracterizează printr-o virtuozitate excepțională și o legătură muzicală profundă, care le permite să interpreteze la cel mai înalt nivel cele mai exigente lucrări de muzică de cameră.

Andra Heesch și-a finalizat studiile la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și a participat la numeroase cursuri de măiestrie, cu profesorii Tabea Zimmermann, Nobuko Imai și Thomas Riebl. Cântă la o violă de Girolamo Brensio, construită în 1536, pe care a moștenit-o în anul 2014, de la tatăl ei, Prof. Marius Nichiteanu.

 

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45