• — Imaginea 1 din 18

 • — Imaginea 2 din 18

 • — Imaginea 3 din 18

 • — Imaginea 4 din 18

 • — Imaginea 5 din 18

 • — Imaginea 6 din 18

 • — Imaginea 7 din 18

 • — Imaginea 8 din 18

 • — Imaginea 9 din 18

 • — Imaginea 10 din 18

 • — Imaginea 11 din 18

 • — Imaginea 12 din 18

 • — Imaginea 13 din 18

 • — Imaginea 14 din 18

 • — Imaginea 15 din 18

 • — Imaginea 16 din 18

 • — Imaginea 17 din 18

 • — Imaginea 18 din 18

Violeta Dinescu Fipps der Affe – după un poem de Wilhelm Busch
Spectacol de poezie, muzică și diaproiecții ale desenelor poetului

Thomas Niese (Germania) – actor
Sorin Petrescu – pian
Doru Roman – percuție

Eveniment realizat cu sprijinul Institutului Goethe.

 

Spectacolul de muzică, poezie și diaproiecții Fipps der Affe se adresează elevilor Liceului Teoretic Adam Müller Guttenbrunn dar și altor cunoscători ai limbii germane. Poemul și desenele inegalabilului Wilhelm Busch și muzica Violetei Dinescu transformă aventurile maimuțoiului Fipps în sentimente, haz, înțelesuri… O poveste nemaipomenită, care va fi spusă de actorul german Thomas Niese, pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman, Miercuri, 16 Octombrie, la ora 13.00,  în Sala Palatului cultural.

 

Portret Thomas Niese

Thomas Niese este contrabasist și profesor de dicție.

După studii urmate la Hamburg și Freiburg (germanistică și filologie clasică), lucrează ca muzician și actor. S-a specializat ulterior în Brazilia și Java (Indonezia). Din anul 2003 până în 2016 a fost profesor de dicție la Școala de teatru din Hamburg.

Ca membru al diferitelor ansambluri, precum Tonart – Ensemble, das Erste Improvisierende Streichorchester sau ansamblul vocal „Fontana d’Israel, Thomas Niese a colaborat cu compozitoarea de origine română Violeta Dinescu.

A fost invitat de numeroase ori în România,  la Festivalul de Muzică Nouă Intrada și  la Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret organizat de Teatrul german din Timișoara.

 

Portret Sorin Petrescu

Născut la Timişoara în anul 1959, pianistul Sorin Petrescu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu“ din oraşul natal, continuându-le apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu (astăzi Universitatea de Muzică) din Bucureşti la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.

În anii 1980 şi 1981, a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.

Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane.

Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra“ din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este, de asemenea, laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (Premiul II).

Sorin Petrescu a participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale precum: Festivalul „George Enescu“ (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalul pentru Europa de Răsărit de la Bergen (Norvegia), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), „East-West Festival“ – Amsterdam (Olanda), „The New Music Festival“ – Huddersfield (Marea Britanie), „Musicorama“ (Hong Kong).

A concertat şi în China, Polonia, Ungaria, fosta U.R.S.S., Germania, Olanda, Franţa, Elveţia, Taiwan, Anglia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Puerto Rico.

A realizatînregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni.

Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.

 

Portret Doru Roman

Doru Roman s-a născut în 1963 la Timişoara, unde a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu  la clasa de percuţie a profesoarei Viorica Siminescu. A urmat apoi cursurile Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa Maestrului Grigore Pop. A fost angajat  al Operei Române din Timişoara până în anul 1990, când devine membru al Orchestrei Filarmonicii Banatul şi solist- concertist începând din toamna anului 2007.  În paralel este şi profesor de percuţie la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Dintre activităţile sale multiple, amintim implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony – Viena, Orchestrei Metropolitan – Bucureşti, Ansamblului de Percuţie – Cluj-Napoca, Ansamblului de Percuţie Rhythmic – Timişoara şi Old Dixieland Jazz Band. Este coordonator al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinul cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul  Criticilor din România (1985), Premiul  Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul  UCMR (2008).

A susţinut concerte ca solist, acompaniat de majoritatea orchestrelor importante din ţară şi patru concerte  acompaniat de Orchestra Naţională din Taiwan. A participat la numeroase Festivaluri Internaţionale dintre care amintim: Contemporary Music Festival – Darmstadt (Germania 1991, 1992, 1996, 2004) S.I.M.C. Festival – Lausanne (Elveţia), Contemporary Music Festival – Huddersfield (Anglia), Musicarama Festival – Hong-Kong, Agde Musica şi Festivalul Internaţional al Muzicii Universitare – Belfort (Franţa), Tage der neue Musik – Bamberg, Zeit fur Neue Musik – Bayreuth, Oldenburger Kammermusik Festival, Geselleschaft für Neue Musik – Mannheim, Komponistinnen und Ihr Werk – Kasel (Germania), Festivalul Stockholm New Music, Festivalul Internaţional George Enescu – Heidelberg şi Mannheim şi altele. A susţinut de  asemenea recitaluri în ţări precum Olanda, Elveţia, Belgia, Italia, Bulgaria, Austria, Ungaria, Franţa, Spania, China, Columbia, Danemarca şi  Taiwan.

Doru Roman a realizat  multiple înregistrări DVD, dintre care 6 concerte în care este solist şi alte 25 în diferite concerte şi recitaluri cu ansamblurile din care face parte, precum şi înregistrări radio.

 

Logo AFCN
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Accesul publicului se face pe bază de invitație, în limita locurilor existente în sălile în care se desfășoară fiecare eveniment din cadrul festivalului.

Invitațiile sunt gratuite și se pot obține de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Arad.

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

 • Luni 09:00 - 13:00
 • Marți 09:00 - 13:00
 • Miercuri 12:00 - 16:00
 • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
 • În zi de concert 09:00 - 13:00;
  17:00 - 19:00