László Fenyö – violoncel
Roxana Ardeleanu – pian

Program
Ludwig van Beethoven – 12 variațiuni pe tema „Ein Mädchen oder Weibchen” din opera
Flautul fermecat de Mozart, pentru violoncel și pian op. 66

Robert Schumann – Fantasiestücke op. 73
Johannes Brahms – 6 Lieduri în transcripție pentru violoncel și pian
Frederic Chopin – Sonata pentru violoncel și pian op. 65

 

Recitalul cameral îl are ca principal protagonist pe violoncelistul ungar Fenyő László, prezent pentru a doua oară pe scena arădeană. Sunetul său de frumusețe rară, aparenta ușurință cu care străbate o largă paletă dinamică vor fi etalate în piese din repertoriul din zona stilistică clasică și romantică, deosebit de atractive dar și pretențioase, pe care îl propune de acestă dată publicului arădean. Solistul va fi acompaniat de pianista Roxana Ardeleanu, cadru didactic la Facultatea de musică din Timișoara. Un recital de înaltă clasă pe care îl dorim savuat de cât mai mulți arădeni.

Portret Ardeleanu Roxana-Sorana

Născută la Baia Mare, a început studiul pianului la Şcoala Generală nr. 20 cu program suplimentar de muzică din localitate, la clasa prof. Magdalena Cardoş, urmând apoi studiile liceale la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la clasa prof. Noveanu Monica. Studiile universitare le-a desfăşurat la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, specializarea pian, la clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop, muzică de cameră la clasa prof. Ferdinand Weiss. Pregătirea universitară a continuat-o la Facultatea de muzică din Timişoara, la clasa prof. univ. dr. Felicia Stancovici, unde a susţinut şi examenul de licenţă.

Activitatea profesională cuprinde numeroase recitaluri solo, de muzică de cameră şi concerte cu orchestra, pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate, începând din anii de liceu şi până în prezent. A făcut parte din formaţia de trio Triade, cu care a desfăşurat o bogată activitate concertistică, susținând recitaluri la Filarmonica Banatul Timisoara, Filarmonica din Arad și Filarmonica din Oradea. În anul 2002 a înregistrat un CD la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, cu titlul „Das Klavier.Instrument der Virtuosen”, alături de Toomas Vana – pian, şi Europe Festival Orchestra, dirijor Walter Hilgers, produs de Kreuz Plus Musik. Începând din anul 1995, colaborează cu orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara, atât pe plan local, cât şi în turnee internaţionale.

A asigurat pregătirea muzicală şi punerea în scenă a primei audiţii a operei Anya 17 compusă de Adam Gorb, a cărei premieră a avut loc in 17 octombrie 2013, la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. A participat în calitate de pianist acompaniator la concursuri și festivaluri internaționale desfășurate în Timișoara, începând din 2005. A acompaniat 6 ediții ale masterclass-ului de vioară susținut de Paul Florin. A asigurat acompaniamentul la 9 ediții a masterclass-ul de violoncel susținut de Fenyő László și a susținut la fiecare ediție recitaluri alături de violoncelistul Fenyő László, în Timișoara, Sânnicolau Mare și la Filarmonica din Arad. A făcut parte din Comitetul de organizare a ediţiei a VIII-a a Festivalului Timişoara Muzicală Academică  3 – 15 Mai 2008, a ediției a XV-a a Festivalului de Muzică de Cameră 4 – 10 Martie 2018 și din Comitetul de organizare a Festivalului ”Timorgelfest”, Timişoara, începând din 2007 și până în prezent.

A organizat 9 ediții ale masterclass-ului de violoncel susținut de Maestrul László Fenyő  – Germania în Timişoara.

Este cadru universitar titular al Facultăţii de Muzică din Timişoara începând din 1997, în prezent ocupând funcţia de lector universitar doctor. Începând din anul 2015 colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și cu Teatrul German de Stat din Timișoara, la spectacolele Hair, Moliendo Café, Die Fuchsiade, Cabaret, Biedermann und die Brandstifter și Das Dschungelbuch.

Portret Fenyő László

Născut în Ungaria, Fenyő László a câştigat în anul 2004 Marele Premiu la Concursul Internaţional Pablo Casals din Kronberg, Germania, ceea ce a adus recunoaşterea sa ca unul dintre cei mai importanţi violoncelişti ai lumii. Acesta posedă fantastice calităţi interpretative care îi permit redarea clară a intenţiilor compozitorului, relevând în acelaşi timp capacitatea unică de a îmbina o tehnică instrumentală desăvârşită cu o muzicalitate deosebită. În ultimii ani Fenyő László a concertat pe cele mai importante scene ale lumii, incluzând Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra sau Gasteig în München. A cântat solo cu orchestre cum ar fi Orchestra simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Radio din Frankfurt, Orchestra Beethoven din Bonn, Staatskapelle Weimar, Filarmonica Hungarica, Orchestra Metropolitană din Lisabona, Orchestra Simfonică din Lancaster, Orchestra Filarmonică din Shanghai, Orchestra Filarmonică din Bogota, Orchestra Filarmonică din Sofia şi Sinfonietta din Cracovia.  A apărut pe scenă de mai multe ori sub bagheta dirijorului Krzysztof Penderecki. În Ungaria, patria lui,  Fenyő László este unul dintre cei mai căutaţi solişti, performanţele lui  – recitaluri solo, concerte de muzică de cameră şi concerte cu orchestra sunt transmise în direct şi înregistrate de Radioul Maghiar. A cântat cu majoritatea Orchestrelor ungare şi dirijorii acestora. În plus, în 2005 a primit înalta distincţie Premiul Franz List acordat de Ministrul Maghiar de Cultură, la fel ca şi premiul Junior Prima în 2008.

Fenyő László şi-a început educaţia muzicală în Ungaria. La vârsta de doar 13 ani a  devenit student al profesorului Mezö László la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta. Mai târziu, în timp ce îşi continua studiile în Lübeck cu profesorul David Geringas, tehnica lui strălucitoare, siguranţa stilului şi repertoriul lui neobişnuit de larg i-au adus nenumărate premii la competiţii importante. Printre acestea se numără Concursul Internaţional de muzică de la Geneva, Concursul Rostropovich din Paris, competiţia Adam Cello din Christchurch şi Concursul Radiodifuziunii maghiare din Budapesta.

Dupa terminarea studiilor şi-a extins orizonturile muzicale sub îndrumarea lui Bernard Greenhouse.

În ultimii ani Fenyő László şi-a îndreptat tot mai mult atenţia spre cariera profesorală. Predă cursuri de master în toată lumea şi în prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe – Germania.

În 2007 Fenyő László a lansat două CD-uri: muzică de cameră cu pianistul Oleg Poliansky produs de Aulos/Musikado şi concertele de violoncel de Haydn Re major şi  Shostakovich 1 acompaniat de Orchestra Radio Frankfurt sub conducerea lui Grant Llewellyn, produs de hr.music.de.

Fenyő László cântă pe un violoncel făcut de Matteo Goffriller in 1695.

Preț bilet întreg 20 Lei
Redus 5 Lei pentru elevi
Redus 10 Lei pentru studenți și pensionari

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00