Dirijor George Hariton

Solist
Mihai Timofti – fagot

Program
Uvertura la opera „Nunta lui Figaro”
Concert pentru fagot K. 191
Simfonie în sol minor nr. 40 K 550

Începutul lunii iunie aduce în programele simfonice ale Filarmonicii un nou Medalion Wolfgang Amadeus Mozart, un tablou sonor agreabil şi accesibil, care caută să satisfacă apetitul melomanilor, oferindu-le alături de titluri de certă popularitate, o partitură concertantă unicat. Concertul din 2 Iunie 2016, organizat în sala Cercului Militar, la ora 19.00 îl are ca invitat pe dirijorul George Hariton, care alături de unul dintre cei mai performanţi fagotişti ai României, Mihai Timofti, accesează senzaţionala lume sonoră mozartiană, într-o formă în care clasicul şi spectaculosul se îmbină la modul ideal.

Uvertura la opera Nunta lui Figaro, pagină plină de vitalitate, care captează în mod surprinzător esenţa întregului spectacol prezentat în premieră la Viena, în anul 1786, este stimulentul perfect, introducerea ideală pentru una dintre primele încercări pe care Mozart le-a lăsat moştenire în catalogul mondial al concertelor instrumentale. Scris în adolescenţă, la vârsta de 18 ani, Concertul pentru fagot K. 191 este inspirat de posibilităţile unui instrument puţin obişnuit al timpului, de o extraordinară abilitate, pe care Mozart l-a dedicat muzicienilor orchestrei de la curtea Prinţului Arhiepiscop al Salzburgului.

Cea de-a doua simfonie a trilogiei finale, cea în sol minor, nr. 40, K 550 încheie seara mozartiană, prin nuanţele ei minore, meditative, ieşite din obişnuit. Cotată drept una dintre marile preferinţe ale publicului din întreaga lume, definită de neliniştea, căutarea continuă şi aspiraţia către un ideal irealizabil, ea este universal acceptată drept unul dintre primele momente romantice ale istoriei muzicii.

Portret George Hariton

George Hariton a urmat cursurile Liceului de artă „Octav Băncilă” iar apoi acelea ale Conservatorului George Enescu din Iaşi, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie în anul 1989. De-a lungul anilor de studiu a obţinut 10 premii la Olimpiade Naţionale şi Festivaluri studenţeşti.

Membru al orchestrelor simfonice din Sibiu, Ploieşti dar şi al orchestrei Europa Symphony, fagotistul îşi desfăşoară în prezent activitatea în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova din Iaşi, ca şef al partidei de fagot.

În 1991 a fondat ansamblul Trio ARSIS, cu care a susţinut peste 250 de concerte şi a participat la emisiuni de radio şi televiziune. Din anul 1999 face parte din cvartetul Fagotissimo, alături de care a realizat turnee în Italia, Franţa, Germania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi Grecia. A colaborat cu diverse ansambluri camerale, precum cvartetul Voces, una dintre cele mai prestigioase formaţii camerale din România, susţinând concerte în ţară dar şi în străinătate (Festivalul de muzică de cameră Koblenz -2004).

În paralel cu activităţile camerale a fost preocupat de repertoriul solo concertistic, colaborând cu dirijori precum Paul Nadler – SUA, Misha Katz – Franţa, Michele Santorsola – Italia, Gheorghe Costin – etc.

Din anul 1996 este membru al Asociaţiei Internaţionale a fagotiştilor “Fou de Basson”, fiind invitat la toate ediţiile Festivalului internaţional organizat de această asociaţie, pentru a susţine recitaluri, concerte, conferinţe şi clase de măiestrie (Angouleme, Bordeaux, La Rochel ). În anul 1997 a organizat cu aceeaşi asociaţie primul Festival Internaţional de fagot din România, „Zilele Fou de Basson în România”.

Preocupări dirijorale a avut din anul 1991, când ocupă poziţia de profesor de muzică de cameră şi orchestră la Liceul de artă Octav Băncilă din Iaşi, însă studiul dirijatului l-a început în anul 2007, cu maestrul Ovidiu Bălan. A fost admis ulterior ca masterand al facultăţii de dirijat orchestră în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti, la clasa profesorului Dumitru Goia, pe care a absolvit-o în 2012.

A colaborat ca dirijor cu orchestrele din Bacău, Vidin (Bulgaria), Botoşani, orchestra Conservatorului din Bucureşti, camerata Anima din Iaşi, pe care a fondat-o în anul 2012.

Portret Mihai Timofti

Născut la Iaşi, în 8 Noiembrie 1960, Mihai Timofti studiază fagotul cu prof. Valentin Petrescu la Liceul „Octav Băncilă” din oraşul natal, apoi cu prof.Gheorghe Cuciureanu la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.
Participă la Concursul internaţional de la Praga (1981) şi la cursurile internaţionale organizate la Bayreuth şi Weimar.

Din anul 1983 este fagotist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, fiind apreciat pentru intervenţiile sale solistice şi de acompaniament, de cea mai bună calitate. Un foarte talentat instrumentist, statornic preocupat de muzică, Mihai Timofti susţine concerte în compania orchestrelor din Constanţa, Botoşani, Craiova, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Bacău, interpretând pagini muzicale dedicate fagotului de către Johann Christian Bach, Johann Baptist Vanhall, AntonioVivaldi, Franz Danzi, François Devienne, Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Maria von Weber, Richard Strauss. Prim fagotistul Filarmonicii băcăuane a realizat turnee în Italia, Franţa, Elveţia, Germania, Spania, Ucraina, Macedonia, SUA.

De remarcat bogata activitate camerală pe care Mihai Timofti o are alături de Dan Avramovici şi Antonio Tinelli în Trioul „Mozart”, în Cvartetul „Fagotissimo” şi în Cvintetul „Ars Cantus”, ansambluri alături de care a susţinut numeroase recitaluri, în ţară şi străinătate precum şi înregistrări la TVR.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 18:45
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 18:45