Toamna Muzicala Aradeana 2017 Filarmonica Arad

Dirijor – Cristian Neagu

Solist – Ion Bogdan Ștefănescu

Program:
Franz von Suppé – Uvertura la Cavaleria ușoară
Johann Sebastian Bach – Poloneză, Menuet și Badinerie (din suita a II- a)
Anonim (orchestrație Dan Dediu) Greensleeves
Luigi Boccherini – Menuet
Wolfgang Amadeus Mozart – Rondo a la turca
Saverio Mercadante – Rondo russo
Frederic Chopin – Variațiuni pe o temă de Rossini
Richard Rodgers – Sunetul muzicii
Fritz Kreisler – Liebesleid
Edward Elgar – Salut d’amour
Isaac Albeniz – Tango
Bruce Chase – Broadway Tonight
Dans tradițional irlandez (orchestrație Radu Popa)
Henry Mancini – Pie in the Face – Polka

Flautul de aur (sau Flautul fermecat…. de Ion Bogdan Stefănescu, bijuterii muzicale, toate se “varsă” în “vistieria” unui singur concert. Miză maximă! Deschiderea o face Cavaleria ușoară (cum altfel, în sala cercului militar?) faimoasa uvertură de Franz von Suppé. Apoi trei dansuri galante  – poloneza, menuet și badinerie – stilizate în mod inexplicabil de genial (Pleonasm?) prin bunăvoința lui Johann Sebastian Bach.

Deși mai veche, urmează o piesă mereu nouă (chiar și rockerii stiu de ce!) compusă de un anonim renascentist: Greensleeves. Prelucrarea aparține unui compozitor român care dovedește că, în muzică, alchimia încă se mai practică: Dan Dediu.

Doamnelor și domnilor! Ne întoarcem la menuet, cu multe întoarceri, cum se cuvine, cel de Boccherini fiind (bănuim) mai celebru decât s-ar fi așteptat italianul. Pe merit!

Urmează o investiție de mare risc. Să mergi “pe mâna” (în fine…muzica) invadatorului otoman, când ești un biet supus habsburgic, asta numai Mozart putea îndrăzni! Ascultând însă rondo-ul alla turca îi iertăm orice! Și lui, și…

Nici Mercadante nu a ieșit în pierdere, orientându-se spre rondo și spre Est. Așa s-a născut fermecatorul Rondo russo. Fericit este (și) compozitorul care este învins în popularitate de propria sa lucrare!

Rossini “a inventat” multe teme minunate. Chopin “s-a servit “ cu una dintre acestea, fără să ceară voie, pentru a compune niște variațiuni. Nimeni nu îl acuză, toată lumea e fericită! We like Chopin! Ne place și orchestrația Doinei Rotaru la această bijuterie.

Sunetul muzicii!… te duce cu gândul mai mult la film decât la sunetul muzicii. Dar gândiți-vă și altfel: ce s-ar fi ales de film, dacă muzica lui nu ar fi fost atât de încântătoare. Bravo Rodgers!

Iată și două confesiuni sentimentale – Liebesleid (Durerile dragostei) de Fritz Kreisler și Salut d’amour (intraductibil) de Edward Elgar – care vor “să ni se bage în suflet”. Cum de reușesc întotdeauna și oriunde? This is the question!

Nici Albeniz cu al său tango nu are altă “țintă”. Nimerește și el în plin!
Bruce Chace – Broadway Tonight. Sună americănește, sună pop și chiar este.

Ne apropiem de sfârșitul concertului: trebuia să se întample și asta! Dansul tradițional irlandez ne pune picioarele la grea încercare. Mai pot să stea liniștite când ritmul de jig pune stăpânire pe ele?

În fine, Henri Mancini – Pie in the Face Polka. Bagheta excelentului dirijor Cristian Neagu va declanșa bătaia cu tarte, cursa mașinilor de epocă (muzica este din comedia Marea cursă), aplauze ritmate și, de fapt, orice vă vine să faceți când veselia debordează.

”Maestrul de ceremonii”, Ion Bogfan Ștefănescu vă ofera nu doar sunetul său unic, trecut prin flautul de  aur Muramatsu, ci și aurul muzicii care îl poartă cu har, din suflet în suflet…

Portret – Ion Bogdan Ştefănescu

Ion Bogdan Ştefănescu a studiat flautul la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu profesorul Virgil Frâncu, urmând apoi şi studii post-universitare cu profesorul şi flautistul englez Alexander Murray la Universitatea Urban-Champaign (Illinois, SUA). În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în muzică. A participat la un curs de orchestră al flautistului Pierre Yves Artaud,  la  Internationale Ferienkurse für Neue Musik  (Darmstadt), la cursurile de vară ale Centrului de Formare Muzicală de la Nisse (Franţa), unde a studiat cu Alain Marion, la cursurile de măiestrie ale flautistului Wolfgang Schultz, la Seminarul Internaţional de Flaut   al celebrului James Galway în Elveţia, şi apoi în 2002, în Italia,  tot ca invitat al lui James Galway, obţinând şi Premiul pentru cea mai bună interpretare în cadrul cursurilor. A colaborat cu dirijori români de marcă precum: Horia Andreescu, Emanuel Elenescu, Cristian Neagu, Cristian Mandeal, Paul Popescu, Gheorghe Costin, Petru Oschanitzky, Camil Marinescu,   Radu Popa şi cu reputaţi muzicieni ca Dan Grigore, Ion Ivan Roncea, Georgeta Stoleriu, Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, ş.a.

Ion Bogdan Ştefănescu a obţinut numeroase premii  şi distincţii: la concursul G. B. Viotti, (Vercelli,Italia), Premiul I la concursul Concertino, (Praga-1986), Premiul Cella Delavrancea pentru merite deosebite în cultură (1993). A fost selectat în anul 1998  să participe la concursul internaţional de flaut organizat la Kobe, Japonia. A realizat numeroase CD-uri şi DVD-uri şi numeroase înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune, iar pentru TVR Cultural a înregistrat cinci clipuri cu muzică contemporană. De asemenea participă la numeroase festivaluri, atât în ţară cât şi în străinătate, şi este invitat permanent în diverse emisiuni de radio şi televiziune.

Ion Bogdan Ştefănescu este prim flautist al Filarmonicii  George Enescu  din Bucureşti şi membru al unor binecunoscute ansambluri de muzică contemporană:  Trio Contraste, Profil  (membru fondator), Pro Contemporania  (membru fondator), iar în anul 2006 a înfiinţat ansamblul  Concertino.

Predă flaut la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00