Toamna Muzicala Aradeana 2017 Filarmonica Arad

Dirijor – Carmen Cârneci Cavassi


Soliști:
Dan Cavassi – violoncel
Sorin Dogariu – pian
Trio Syrinx: Dorel Baicu – flaut, Dorin Gliga – oboi, Pavel Ionescu – fagot

Program:
Carmen Carneci Cavassi Sunet vechi, copac de sunet
Aurel Stroe „Fantasia quasi una sonata” pentru violoncel, pian și orchestră
Robert Dycke Nocturne pentru violoncel și orchestră (p.a.a.)
Günter Zobl Orakel (p.a.)
Andrei Tănăsescu  „…Ce știi mai bine!”  Variațiuni parodice pentru flaut, oboi, fagot și orchestră  (p.a.a.)

Cum să ne raportăm la muzica nouă? Ce să așteptăm de la o piesă necunoscută? Ne va place?  Berlioz povestea cum, începând să asculte un cvartet de Beethoven,s-a temut să nu se plictisească. Cu răbdare și cu atenția tot mai încordată, a ajuns, treptat, la cea mai intensă trăire artistică. Mai presus de plăcerea sonorității agreabile!

Deci, ce (încă mai) așteaptă compozitorii de la noi? Curiozitate, gustul descoperirii, asocierii… Carmen Carneci așteaptă să-i asociem lucrarea cu creșterea vegetală. Aurel Stroe dă o replică celebrei Sonate quasi una Fantasia (Sonata lunii) oferindu-ne „Fantasia quasi una Sonata” în care găsim și omagiul unui compozitor medieval (Perotinus). Ne interesează? Robert Dycke ne invită în ambianța unei nopți poetice. Gunter Zobl sondeaza misterul existenței în „Orakel”.  În fine, Andrei Tănăsescu găsește o romanța faimoasă (Să-mi cânți cobzar!) și o „îmbracă” în „fel și chip” stârnindu-ne melancolia, râsul, „neastâmpărul”. Vreți și mai mult? E bine!

Portret – Carmen Cârneci Cavassi

Carmen Cârneci Cavassi a studiat compoziţie (cu Dan Constantinescu) şi dirijat (cu Iosif Conta şi Constantin Bugeanu) la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, unde obține ulterior și titlul de doctor în muzică; s-a specializat în compoziţie (cu Klaus Huber) ca bursieră DAAD la Musikhochschule Freiburg, Germania.

A obținut premii de compoziţie (la Roma, Mannheim, Köln, București/ Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România), de dirijat (“Muzica secolului XX”/ Austria, 1988), burse de creaţie (Baden-Baden, Stuttgart, Bremen) şi de dirijat (Parma, Manchester, Avignon), lucrări selecționate și interpretate în cadrul Festivalului “World Music Days” (Luxemburg, Hong Kong, Tongyeong/ Corea de Sud).

I-au fost comandate lucrări de către instituții și festivaluri de renume, precum Opera de Stat din Bonn, “Donaueschinger Musiktage”, “Gegenwelten-Festival” – Heidelberg, “Tage der Neuen Musik” – Zürich. A fost director muzical al Festivalului “Rossini in Wildbad”(1992/93). Ca dirijoare şi compozitoare a colaborat cu diferite ansambluri şi orchestre din Germania şi Elveţia, de asemenea cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio din București, Filarmonica “Mihail Jora“ ș.a. În 2000 dirijează Orchestra Radiodifuziunii din Belgrad (la “Forumul Cultural Balcanic”) şi colaborează cu Opera Bastille (“Festival d’Automne à Paris”).

În 2005 a obținut Premiul “George Enescu” al Academiei Române. Odată cu prima ediție a festivalului MERIDIAN (București) pune bazele ansamblului de muzică contemporană “devotioModerna” împreună cu violoncelistul Dan Cavassi. A fost director artistic al festivalului internaţional “Săptămâna Muzicii Contemporane”- Bucureşti (ediţiile 2005, 2006) și director executiv al Editurii Muzicale (2007-2011). În prezent coordonează stagiunea de concerte a Muzeului Național “George Enescu” din București. Apare ca dirijoare pe patru CD-uri, semnează un CD de autor. Majoritatea compoziţiilor sale sunt  editate de  Ricordi (München/ Berlin) şi Furore Verlag (Kassel, Germania), fiind interpretate în concerte pe diverse meridiane, unele fiind prezentate pe mai multe CD-uri de grup/ antologii.

Portret – Dan Cavassi

Dan Cavassi a studiat violoncelul la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa prof. Paul Ochialbi şi George Cocea, apoi la Academia de Muzică bucureşteană, la clasa prof. George Iarosevici. După încheierea studiilor se perfecţionează la Paris cu Antonio Janigro, apoi la Geneva cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, unde activează şi în prezent. Ca membru permanent al prestigiosului cvartet „Muzica” concertează în toată lumea, participând la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Bregenz, Roma, Paris, La Rochelle, Belgrad, Edinburg, Bruxelles ş.a. În 1980 Dan Cavassi pune bazele cvartetului „Pro Muzica”, recunoscut imediat prin obţinerea mai multor premii naţionale şi internaţionale.

Apare frecvent în recitaluri cu pian, în diverse formaţii camerale, ca solist al orchestrelor bucureştene (Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Cameră Radio) şi al orchestrelor simfonice din alte oraşe ale ţării (Ploieşti, Bacău, Sibiu, Craiova). Cariera sa artistică se completează cu înregistrări pentru televiziune, radio şi disc (LP, CD).

Alături de muzica clasică, Dan Cavassi abordeaza în mod curent muzică modernă şi contemporană: a colaborat ca solist cu Opera şi „Neues Theater für Musik”- Bonn, „Festival Ensemble”- Heidelberg, „Profectio Initiative”- Freiburg, ansamblul „Phoenix”-Basel, „Ensemble für Neue Musik Zürich” etc., realizând şi înregistrări pentru radio şi CD.

Este decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Cultural cl.I pentru întreaga activitate artistică. Alături de compozitoarea Carmen Cârneci este membru fondator al ansamblului „Devotio Moderna”, lansat în 2005. Împreună cu clarinetistul Cristian Mancaş şi pianistul Viniciu Moroianu fondează trio-ul „Pro musica” în 2010, iar colaborarea cu pianistul Sorin Dogariu datează din anul precedent.

Portret – Sorin Dogariu

Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, Sorin Dogariu s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională „Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa marelui pianist Lazar Berman.

A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola, iar repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.

Prima audiţie a Toccatei pentru pian şi orchestră de Remus Georgescu a fost realizată de pianist sub bagheta compozitorului, la Taichung, în anul 2001, acompaniat de National Taiwan Symphony Orchestra.

În  Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn, iar în luna noiembrie a anului 2011,  în concertul organizat  în cinstea Zilei Naţionale a României  de către Ambasada României  la Bruxelles dar şi în programele de schimburi culturale între oraşele Heist op den Berg, Pécs şi Arad, Sorin Dogariu  şi-a dovedit  performanţele şi abilităţile în  trei dintre cele mai complexe creaţii pianistice universale: Concertul nr.5 în mi bemol major „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 în mi bemol major de Franz Liszt  şi Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.

În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

TRIO SYRINX

Trio-ul de suflători „Syrinx” a fost înfiinţat în anul 1982, la iniţiativa a trei absolvenţi ai Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti – Dorel Baicu, Dorin Gliga şi Pavel Ionescu – studenţi ai profesorilor Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu (flaut), Pavel Tornea şi Radu Chişu (oboi), Gheorghe Ciavici şi Gheorghe Cuciureanu (fagot) şi Francisc Laszlo (muzică de cameră). În acelaşi an, ei au devenit membri ai Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău.

Activitatea concertistică a Trio-ului “Syrinx” este binecunoscută atât în România, cât şi în numeroase centre culturale europene. Pentru performanţele artistice de excepţie, Trio-ul “Syrinx” a fost recompensat cu nu mai puţin de şase premii la concursuri internaţionale de muzică de cameră: 1983 – Premiul I, Llangollen International Musical Eisteddfod (Marea Britanie; 1984 – finalist al Concursului Internaţional “Premio Ancona” (Italia); 1985 – Premiul I absolut la Concursul Internaţional de la Stresa (Italia); 1985: Premiul II la Concursul Internaţional “Premio Ancona” (Italia); 1986 – Premiul Criticilor Muzicali din România; 1987 – Premiul III la Concursul Internaţional de la Martigny (Elveţia); 1988 – Premiul I absolut la Concursul Internaţional de la Capri (Italia); 1989 – Premiul Special al juriului la Concursul Internaţional de la Tokyo. De asemenea, Trio-ul “SYRINX” a fost distins cu Premiul I la Festivalul-Concurs Naţional “Cântarea României” (ediţiile 1985, 1987 şi 1989).

De-a lungul timpului, membrii trio-ului au susţinut mai mult de 2000 de concerte în Italia, Franţa, Gibraltar, Macedonia, Spania, Germania, Japonia, Elveţia, Marea Britanie, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Ucraina , Moldova , ex-Cehoslovacia, ex-U.R.S.S. etc. şi au realizat înregistrări pentru BBC, Radiodifuziunea Română, Edipan, V. D. Gallo – Elveţia, Electrecord – Bucureşti. În domeniul muzicii preclasice, membrii trio-ului au participat la cursurile de măiestrie susţinute în Italia de Antonio Bacchelli şi Arturo Sachetti, iar în domeniul muzicii contemporane s-au perfecţionat la Darmstadt, în Germania, unde au participat la cursurile reputatului flautist şi profesor Pierre-Yves Artaud.

Născut la Constanţa, flautistul Dorel Baicu a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti. Şi-a continuat pregătirea de specialitate în Italia, unde s-a perfecţionat cu Antonio Baccheli şi Arturo Sacchetti, apoi în Germania, cu Pierre-Yves Artaud. Din anul 1982 este prim-flautist al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău şi devine în acelaşi an membru fondator al Trio-ului “Syrinx”. Din anul 2009 este conf. univ. dr. în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi.
 Desfăşoară o intensa activitate solistcă, susţinând concerte în Italia, Spania, Germania, România etc. Este frecvent solicitat să participe ca membru în juriile unor concursuri naţionale şi internaţionale.

Născut în localitatea Răstoliţa (jud. Mureş), oboistul Dorin Gliga a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti (clasa prof. Pavel Tornea) şi Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa prof. Radu Chişu). Este membru al Orchestrei Naţionale Radio şi al formaţiei camerale “Archaeus” din Bucureşti. Alături de partenerii săi de scenă – membri ai formaţiei camerale “Archaeus” şi ai Trio-ului “Syrinx”, a susţinut peste 2000 de concerte în cinci continente. Câştigător şi laureat la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, Dorin Gliga desfăşoară şi o importantă carieră de solist concertist în Germania, S. U. A., Italia, Elveţia, Germania etc.

Născut la Râmnicu Vâlcea, fagotistul Pavel Ionescu a absolvit Liceul de Muzică din Braşov la clasa Prof.Gheorghe Ciavici şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof.Gheorghe Cuciureanu. Fagotist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău”, din anul 1982 face parte din Trio “Syrinx”.
Membru al comisiilor de jurizare la concursuri internaţionale de suflători (Tagliolo Monferatto, Roma, Iaşi), muzică de cameră (Voghera), canto (Gibraltar, Foggia), pian (Cantù, Barletta, Grottamare, Taurisano, Lamporecchio).

Din anul 2007 este manager al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău pentru care a organizat în ultimii 25 de ani peste 2500 de concerte în SUA, Corea, China, Italia, Malta, Gibraltar, Franta, Spania, Austria, Germania, Portugalia, Elvetia, Olanda, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Moldova.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00