Toamna Muzicala Aradeana 2017 Filarmonica Arad

DORU ROMAN – marimbă, vibrafon, percuție
SORIN PETRESCU – pian

Program
Adolfo Mejia – Patru dansuri columbiene
Erik Satie – Coral neapetisant (din suita „Sporturi și distracții”)
Nebojsa Zivkovic – Dans sârbesc
Erik Satie – Vânătoarea (din suita” Sporturi și distracții”)
Alice Gomez – Rain Dance
Erik Satie – Tangoul ( din suita „Sporturi și distracții”)
Richard Galliano – „Tango pour Claude” și „Sertao”
Erik Satie – Caracatița (din suita „Sporturi și distracții”)
Alice Gomez – Mambo africano
Christoph Keller – Mozart în Argentina
Christoph Keller – Beethoven în Brazilia
Erik Satie – Commedia del’Arte (din suita” Sporturi și distracții”)
Dave Brubeck – Blue Rondo A La Turk
Erik Satie – Baie în mare (din suita „Sporturi și distracții”)
Moises Moleiro – Joropo

– Prieteni, am o idee! Mergem toți sâmbătă seara la concert!
– Sâmbătă seara?! Eu merg de obicei la dans…
– Și tu?…
– Mă știi doar! Eu sunt cu sportul…
– Nu te uita la mine! Eu, sâmbătă seara, vreau să mă distrez, nu să mă duci tu la concert!
– Ei, uite că v-am prins pe toți! În concertul ăsta sunt dansuri sud-americane, balcanice, jazz; tu poți afla cum își „omorau” timpul oamenii acu’ o sută de ani, cum făceau sport (din orice); iar pe tine, dacă nu te distrează să-l auzi pe Mozart în Argentina și pe Beethoven 
în Brazilia, dacă nu te fac să râzi textele lui Satie…înseamnă că nu ne cunoaștem!
– Texte?! La un concert?!
– Da, la un concert, la Filarmonica! Cine v-a spus că te plictisești acolo… ori v-a păcălit, ori nu știe despre ce e vorba!
– Și… chiar putem dansa acolo?
– Nu am văzut să scrie că e interzis. Dar nu e interzis nici să te abții… sau să dansezi stând pe scaun. Hai, puțină imaginație, puțin curaj!
Singurul pericol este că… o să mai vreți la concert!

În anul 1923 apăreau la Paris 20 de compoziții scurte pentru pian de Erik Satie, toate însoțite de texte umoristice, într-un album intitulat Sporturi și distracții, care asocia un număr egal de ilustrații realizate de unul dintre cei mai renumiți designeri de modă ai timpului, Charles Martin.

Destinat să reprezinte într-o ediție deluxe sporturile și activitățile de agrement ale vremii, proiectul a fost comandat în 1914 de Lucian Vogel, un magnat al presei, însă realitățile războiului s-au suprapus peste intențiile inițiale, amânând aproape cu un deceniu apariția lui.

Sporturi și distractii este o fuziune unică de medii artistice multiple, o mixtură de ilustrații, compoziții vesele și texte umoristice, care inspiră și acum, la o distanță de aproape un secol, programe și interpreți. Dansuri, sporturi și distracții este unul dintre ele…

Portret – Doru Roman

Doru Roman unde a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara, la clasa de percuţie a profesoarei Viorica Siminescu. A urmat apoi cursurile Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa Maestrului Grigore Pop. A fost angajat  al Operei Române din Timişoara până în anul 1990, când devine membru al Orchestrei Filarmonicii Banatul şi solist- concertist începând din toamna anului 2007.  În paralel este şi profesor de percuţie la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Dintre activităţile sale multiple, amintim implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony – Viena, Orchestrei Metropolitan – Bucureşti, Ansamblului de Percuţie – Cluj-Napoca, Ansamblului de Percuţie Rhythmic – Timişoara şi Old Dixieland Jazz Band. Este coordonator al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinul cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul  Criticilor din România (1985), Premiul  Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul  UCMR (2008).

A susţinut concerte ca solist, acompaniat de majoritatea orchestrelor importante din ţară şi patru concerte  acompaniat de Orchestra Naţională din Taiwan. A participat la numeroase Festivaluri Internaţionale dintre care amintim: Contemporary Music Festival – Darmstadt (Germania 1991, 1992, 1996, 2004) S.I.M.C. Festival – Lausanne (Elveţia), Contemporary Music Festival – Huddersfield (Anglia), Musicarama Festival – Hong-Kong, Agde Musica şi Festivalul Internaţional al Muzicii Universitare – Belfort (Franţa), Tage der neue Musik – Bamberg, Zeit fur Neue Musik – Bayreuth, Oldenburger Kammermusik Festival, Geselleschaft für Neue Musik – Mannheim, Komponistinnen und Ihr Werk – Kasel (Germania), Festivalul Stockholm New Music, Festivalul Internaţional George Enescu – Heidelberg şi Mannheim şi altele. A susţinut de  asemenea recitaluri în ţări precum Olanda, Elveţia, Belgia, Italia, Bulgaria, Austria, Ungaria, Franţa, Spania, China, Columbia, Danemarca şi  Taiwan.

Doru Roman a realizat  multiple înregistrări DVD, dintre care 6 concerte în care este solist şi alte 25 în diferite concerte şi recitaluri cu ansamblurile din care face parte, precum şi înregistrări radio.

Portret – Sorin Petrescu

Născut la Timişoara în anul 1959, pianistul Sorin Petrescu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu“ din oraşul natal, continuându-le apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu (azi Universitatea de Muzică) din Bucureşti la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.

În anii 1980 şi 1981, a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.

Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane.
Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra“ din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este, de asemenea, laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (Premiul II).

Sorin Petrescu a participat în cadrul mai multor festivaluri muzicale precum: Festivalul „George Enescu“ (1988, 1991, 2007), Festivalul internaţional de la Varna (Bulgaria), Festivalul pentru Europa de Răsărit de la Bergen (Norvegia), Festivalurile de muzică contemporană de la Darmstadt (Germania), Bogota (Columbia), „East-West Festival“ – Amsterdam (Olanda), „The New Music Festival“ – Huddersfield (Marea Britanie), „Musicorama“ (Hong Kong).

A concertat şi în China, Polonia, Ungaria, fosta U.R.S.S., Germania, Olanda, Franţa, Elveţia, Taiwan, Anglia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Puerto Rico.

A efectuat înregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni.

Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00