12-11-16

Dirijor Cristian Neagu

Solişti Florin Gherghel, Titus Avrămuţ

Program
Ludwig van Beethoven – Romanţa nr. 2 în fa major pentru vioară şi orchestră op.50
Johann Sebastian Bach – Menuet din Suita I pentru orchestră BWV 1066
Antonio Vivaldi – Toamna R. 293 (Anotimpurile)
Johann Pachelbel – Canon în re major
Georg Friedrich Händel – Concerto grosso op.6 nr. 2
Alfred Alessandrescu – Amurg de toamnă
Doru Popovici – Codex Caioni
Arcangelo Corelli – Concerto grosso op.6 nr.8

Un festival de toamnă nu putea să nu recurgă la cele mai frumoase muzici dedicate anotimpului melancoliei şi al culorilor… Toamna din fabuloasa partitură a lui Antonio Vivaldi, surprinsă într-un triptic din care nu lipsesc cântecul, dansul şi scenele de vânătoare, sau Amurgul de toamnă al lui Alfred Alessandrescu, cu nuanţele şi timbrele lui impresioniste.

Ele se regăsesc perfect în tabloul unui nou cameral, privit din perspectiva cea mai îndepărtată a Canonului lui Pachelbel, una dintre cele mai influente partituri ale ultimelor secole de muzică şi sursa de inspiraţie pentru vastele deschideri din creaţiile lui Johann Sebastian Bach sau Georg Friedrich Händel, dar şi din aceea a începutului de secol XIX şi al mesajului tulburător al „vocii” instrumentale din Romanţa în fa major de Beethoven…

Arcangelo Corelli şi una dintre partiturile de colecţie ale barocului italian, Concerto grosso op.6 nr.8, dar şi câteva dintre cele mai valoroase dansuri şi cântece din Transilvania secolului al XVII-lea, cuprinse în celebrul Codex Caioni al lui Doru Popovici, completează sugestia unei noi întâlniri cu ansamblul de cameră şi dirijorul Cristian Neagu, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19.

Portret – Cristian Neagu

Născut în 1 martie 1964 la Timişoara, Cristian Neagu a absolvit Liceul de muzică în 1982. Între 1983 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de muzică « Gheorghe Dima » din Cluj şi a obţinut diploma în muzicologie, după studii prealabile de vioară, pian, compoziţie şi dirijat orchestră.

A studiat dirijatul cu maestrul Cristian Mandeal şi profesorul Constantin Bugeanu.

Participarea la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, în anul 1987, a marcat începutul unei activităţi prodigioase. În anii următori s-a bucurat de numeroase invitaţii la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România.

Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad.
Alături de orchestra simfonică a concertat în Italia şi Germania. A realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, iar în 1992 a apărut primul său disc.

În iunie 1992 Cristian Neagu a participat la cursurile organizate la Cluj de « Internationale Bachakademie » din Stuttgart, unde s-a perfecţionat cu maestrul Christfried Broedel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri renumite, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară susţinute în anul următor de maestrul Helmuth Rilling la Stuttgart.

În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii ” George Enescu” şi totodată cu spectacolul “Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.

Între 1992 şi 1999 Cristian Neagu a predat contrapunct la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.

Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti 1996.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casierie – Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Telefon 0730 643 695

  • Luni, Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 13:00 - 16:00
  • Joi 10:00 - 12:00
  • Joi, Cercul Militar (B-dul Decebal nr. 19) 17:00 - 19:00