Toamna Muzicala Aradeana 2017 Filarmonica Arad

Recital de pian – Viniciu Moroianu

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata în la minor K. 310
Dinu Lipatti – Fantezia op. 8
Ludwig van Beethoven – Sonata în do minor op. 111

Prezentată în premieră pe scena Ateneului Român în anul 1941,într-un concert de muzică de cameră în care George Enescu și Constantin Silvestri apăreau în aceeași dublă ipostază, de pianiști – compozitori, Fantezia op.8 reprezintă opusul cel mai ambițios al seriei de lucrări semnate de Dinu Lipatti, marele pianist român, de la a cărui naștere se împlinesc în 2017 o sută de ani.

Redată după încă o jumătate de secol circuitului concertistic, prin inițiativa și devotamentul pianistului Viniciu Moroianu, Fantezia op.8 constituie piesa de rezistență a acestui omagiu pianistic, deopotrivă “încărcat” cu experiențele detașate de obișnuit ale Sonatei în la minor K. 310, una dintre cele mai dramatice și “orchestrale” creații mozartiene, dar și cu profunzimile vizionare ale ultimei sonate beethoveniene, cea cu numărul 32, în do minor, op.111.

Percepută și definită de interpret ca “o sinteză îndrăzneață de stiluri, forme și tehnici componistice distincte, pe parcursul unui discurs sonor monumental, cu o durată de timp de aproape treizeci de minute”, Fantezia op.8 rămâne argumentul principal al serii aniversare, o sărbătoare pianistică grandioasă, care certifică o zonă de excelență, pe care artistul și muzicologul Viniciu Moroianu o frecventează cu rigurozitate.

Portret – Viniciu Moroianu

Viniciu Moroianu s-a născut la București, unde a absolvit Universitatea Națională de Muzică în 1985, la clasa maestrului Gabriel Amiraș. Este laureat al concursurilor internaționale de la Paris (1979) și București („George Enescu”, 1991). Are un vast repertoriu pianistic, de la clasici la contemporani și o activitate de concert de peste 900 de apariții scenice, recitaluri la Paris, Roma, Berlin, Madrid, München, Veneția, Graz, San Jose, Palm Beach, Neuchâtel, concerte cu orchestrele filarmonicilor din țară sau străinătate (Atena, Gorizia, Chișinău, Gabrovo), precum și cu formații camerale la Berlin, Atena, Budapesta, Copenhaga, Bruxelles, Luxemburg, Berna. A înregistrat două LP-uri și un CD la „Electrecord” – București (Brahms şi Enescu) şi Concertino de Martinu la „Agora” – Atena. Este profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a predat Muzică de cameră (1990 – 1994) şi predă Pian din 1993, studenții săi obținând premii la concursuri naționale și internaționale. A fost premiat pentru interpretarea operelor lui Enescu şi Lipatti. Este Doctor în Muzică (2005), cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. Din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România – UNIMIR.

Bilete de la 10 Lei

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00