Gioachino_Rossini_Stabat_Mater

Concert vocal simfonic

Dirijor – Cristian Sandu

Solisti – Diana Gheorghe – soprană
Liza Kadelnik – mezzosoprană
Lucian Corchiș – tenor
Samuel Barani – bariton

Dirijorul corului – Robert Daniel Rădoiaș

 

Stabat Mater de Gioachino Rossini, partitura care a parcurs istoria audiţiilor muzicale sub eticheta de „operă lirică în straie liturgice”, va putea fi ascultată în Săptămâna Mare în programul  Filarmonicii, materializând în seara de Miercuri, 4 Aprilie 2018, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, unul dintre  cele mai ample proiecte vocal simfonice ale  anului 2018.

Inclus în seria de inițiative universale dedicate împlinirii a 150 de ani de la dispariția compozitorului, evenimentul reunește corul academic (dirijor Robert Daniel Rădoiaș) și orchestra simfonică într-o producție girată de la pupitrul dirijoral de Cristian Sandu.

Dedicată vocii şi perfecţiunii ei, inspirată din evlavia franciscană referitoare la patimile Mântuitorului şi cultul Maicii Domnului, Stabat Mater este lucrarea care permite semnul echivalenţei între Rossini compozitorul de operă şi Rossini creatorul de muzică sacră, iar naturaleţea şi simplitatea prin care înveşmântează în sunete rugăciunea se reflectă deopotrivă în numerele dedicate cvartetului solist dar şi ansamblurilor corale. Sunt invitaţi să fie alături de ansamblul vocal simfonic soprana Diana Gheorghe, mezzosoprana Liza Kadelnik, tenorul Lucian Corchiș și baritonul Samuel Barani.

 

Portret Cristian Sandu

Specializat în Pedagogie muzicală, Muzicologie, Dirijat Cor și Dirijat Orchestră la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Cristian Sandu s-a format ca dirijor sub îndrumarea maeştrilor Victor Dumănescu și Petre Sbârcea (Cluj Napoca) precum și Leonid Korchmar (Sankt Petersburg) şi a debutat ca dirijor în 2004 la Opera Națională Română din Cluj Napoca cu opera Il Barbiere di Siviglia.

Absolvind cursurile Academiei Internaționale de Dirijat „Ilya Musin” din Sankt-Petersburg în 2007, Cristian Sandu și-a îmbogățit experiența în asistarea unor mari dirijori precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev și Yuri Temirkanov. Începând cu 2015 Cristian Sandu a beneficiat şi de îndrumarea dirijorului italian Nello Santi, ca asistent al acestuia la premierele operelor Norma şi Rigoletto (Teatro San Carlo), La Traviata (Teatro La Fenice), La Traviata şi Nabucco (Teatro alla Scala.)

Recunoașterea sa profesională este confirmată și de câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional de Dirijat Orchestră „Jeunesses Musicales”, București, 2010.

Cu un repertoriu generos în genurile simfonic, operă, muzică sacră sau concertantă și cu o experiență artistică consistentă, este invitat permanent al teatrelor de operă si filarmonicilor din România: Opera Națională Cluj, Opera Maghiară Cluj, Opera Națională București, Opera Națională Iași, Opera Națională Timișoara, Opera Craiova, Opera Brașov, Teatrul de Operă şi Balet din Constanța, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați, Filarmonica George Enescu Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio București, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, Sibiu, Satu Mare, Arad, Oradea, Piteşti etc

Prima sa aparitie internațională a avut loc în 2006, în cadrul Festivalului Internaţional de Operă din Daegu (Coreea de Sud), cu opera „Il Matrimonio Segreto” de Cimarosa, artistul fiind recompensat cu generoase aprecieri ale criticilor și publicului. Printre alte colaborări în străinătate se pot menționa: Orchestra Națională a Ucrainei din Kiev, Orchestra Simfonică Radio din Kiev, Orchestra Simfonică Klassika din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Bruno Maderna din Forli, Orchestra Filarmonicii din Dnepropetrovsk, Orchestra Sinfolario din Lecco, Orchestra Operei din Daegu, Orchestra de Cameră Mediterranea din Palermo.

În 2010 a obținut doctoratul în Stilistica Interpretării Muzicale cu teza Stilemele verismului în evoluţia operei moderne şi a fost prezent în festivaluri și jurii internaționale: Concursul Internațional de Canto Petre Stefănescu-Goangă (București 2010), Concursul Vocal Internațional Vox Artis (Sibiu 2011) Concursul internațional de Canto Alfredo Giacomotti (Pavia 2012), Black Sea Conductig Festival (Constanța 2012), Concursul Internațional “L’Assoluta Virginia Zeani” (Târgu Mureș 2017).

Printre realizările sale se numără şi prezența sa în 2013 la Festivalul Internațional Verdi 200 (Aida, La Traviata, Gala Verdi) cu Teatrul Academic de Operă și Balet din Almaty (Kazahstan).

Între 2014-2016, Cristian Sandu a fost dirijor invitat permanent al Operei Naționale București, unde a condus şi premiera operei Rigoletto de Verdi, în compania celebrului regizor Stephen Barlow. În 2015 a colaborat și cu nume mari din lumea internațională de balet precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Yana Salenko, Osiel Guneo, Xander Parish sau David Trzensimiech, iar în același an a semnat conducerea muzicală a producției DSCH / The Dream, pe muzica de  Șostakovici și Mendelssohn Bartholdy, cu aceleași aprecieri pozitive.

Anul 2017 a prilejuit un nou succes prin debutul său cu japonez la pupitrul Tokyo New City Orchestra.

În prezent, Cristian Sandu este conferenţiar universitar la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca și dirijor al orchestrei Antonin Ciolan și al Studioului de Operă.

Preț bilet întreg 20 Lei,
Redus 10 Lei pentru elevi, studenți și pensionari

Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

Orar Casa de Bilete

Casieria Filarmonicii Arad

  • Luni 09:00 - 13:00
  • Marți 09:00 - 13:00
  • Miercuri 12:00 - 16:00
  • Joi 09:00 - 13:00; 17:00 - 19:00
  • În zi de concert 09:00 - 13:00;
    17:00 - 19:00